Μικρά Υδροηλεκτρικά (ΜΥΗΕ): Η λύση για τον δήμο Βόλβης

Με αφορμή το χθεσινό άρθρο (για σύσταση ενεργειακών επιχειρήσεων από δήμους) υπάρχει σχετική μελέτη της τεχνικής ομάδος του συνδυασμού “Μένουμε Δήμο Βόλβης – Ούτε Φυγή / Ούτε υποταγή” για τον δήμο Βόλβης.

1.Επαναπροσδιορισμός του ενεργειακού μείγματος στην δημοτική επικράτεια:

Ο επαναπροσδιορισμός του ενεργειακού μείγματος υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη, την αύξηση θέσεων εργασίας και την ενεργειακή ασφάλεια είναι ο κυρίαρχος στόχος του «σχεδίου ενεργειακής αυτάρκειας» που θα υλοποιήσει μια δημοτική ενεργειακή στρατηγική για τη σταδιακή μετάβαση στην εποχή των μη συμβατικών πηγών ενέργειας.

Θεωρείται αναγκαία η διεξαγωγή σοβαρού διαλόγου συστηματικής ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών σε κάθε ενεργειακή πρωτοβουλία που αφορά τις ΑΠΕ.

Στόχος είναι η αυξημένη εκμετάλλευση των όποιων ενδογενών ενεργειακών πηγών και αποθεμάτων με την ανάπτυξη εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διάδοση καθαρών και αποδοτικών τεχνολογιών, που θα επιτρέψουν την κατάργηση των μονοπωλίων στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

2.Επεμβάσεις στον δημοτικό φωτισμό με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας :

Ο Δήμος στα πλαίσια της συμμετοχής του σε Ευρωπαϊκά προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας ( Σύμφωνο Δημάρχων, Πρόγραμμα Medeea) αλλά και στα πλαίσια της γενικής ενεργειακής πολιτικής, προτίθεται να κάνει επεμβάσεις στον δημοτικό φωτισμό με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των εκπομπών CO2 και καταπολέμηση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Αφορά τις προτεινόμενες επεμβάσεις που είναι οι κάτωθι:
α) Αντικατάσταση φωτιστικών αστικού οδικού φωτισμού με λαμπτήρες Hg, με νέας τεχνολογίας – κυκλωμάτων led (light emitting diodes -δίοδοι εκπομπής φωτός) για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.
β) Εγκατάσταση αστρονομικών διακοπτών στα Pillars φωτισμού της πόλης. Η χρήση απλών χρονοδιακοπτών για το άναμμα-σβήσιμο του δημοτικού φωτισμού είναι μια λύση ξεπερασμένη, αφού δεν μπορεί να προσδιορίσει την ακριβή ανατολή-δύση του ηλίου κατά την διάρκεια ενός έτους. Οι αστρονομικοί χρονοδιακόπτες αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς χρησιμοποιούν τα ακριβή αστρονομικά δεδομένα για κάθε περιοχή. Με την αντικατάσταση των συμβατικών χρονοδιακοπτών με αστρονομικούς, προβλέπεται εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 10%, από την βελτιστοποίηση του χρόνου ανάμματος του δημοτικού φωτισμού.

3.Προτεινόμενη τεχνολογία:

Επιλέξαμε την τεχνολογία Archimedes Screw Hydro Turbine επειδή μπορεί να εγκατασταθούν και σε θέσεις με μικρές υψομετρικές διαφορές και συνεχίζουν να λειτουργούν υπό συνθήκες μειωμένων παροχών νερού.
Αυτό καθιστά τη μέθοδο εφαρμόσιμη σε εκατοντάδες θέσεις που μέχρι σήμερα θεωρούνται ως μη αξιοποιήσιμες.

Γιατί ΜΥΗΕ;

*Τα ΜΥΗΕ παράγουν την φθηνότερη πράσινη μορφή ενέργειας στην Ελλάδα, με κόστος που είναι 20% χαμηλότερο από το κόστος που θα επιβαρυνόταν ο καταναλωτής εάν η ίδια ενέργεια παραγόταν από εισαγόμενο φυσικό αέριο.

*Τα ΜΥΗΕ είναι επενδύσεις με μεγάλο χρόνο ζωής, ο οποίος ξεπερνά και τα 50 έτη με τους ίδιους βαθμούς ενεργειακής απόδοσης. Το γεγονός αυτό κάνει τα ΜΥΗΕ να έχουν την μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση σε χρόνο κύκλου ζωής, την μεγαλύτερη συμμετοχή στην μείωση των αερίων του θερμοκηπίου ανά μονάδα ενέργειας από όλες τις άλλες ΑΠΕ και την μεγαλύτερη αντίσταση σε κάθε ρυθμό αύξησης του κόστους της παραγόμενης ενέργειας.

*Τα ΜΥΗΕ σταθεροποιούν το τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο, ελαχιστοποιώντας ή εξαλείφοντας προβλήματα που παρατηρούνται ειδικά σε απομακρυσμένα σημεία του δικτύου, παράγοντας σχεδόν απολύτως προβλέψιμη ενέργεια βάσης.

*Τα ΜΥΗΕ είναι έργα με την μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία από όλες τις ΑΠΕ. Είναι επενδύσεις ΑΠΕ μικρές, αποκεντρωμένες, που υλοποιούν κατά πλειοψηφία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως της περιφέρειας με άμεσο αποτέλεσμα στην περιφερειακή συνοχή και με προφανείς επιπτώσεις στην περιφερειακή αποκέντρωση και την απασχόληση, ιδίως σε ορεινές και ημιορεινές  περιοχές όπως το οροπέδιο της Αρέθουσας (θέση παλαιάς λίμνης Μαυρούδας) που διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για μια τέτοια εγκατάσταση !!!

Κοινωνικές επιπτώσεις :

*Νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή
*Σταδιακή μείωση της δημοτικής φορολογίας
*Αξιοποίηση του Ταμιευτήρα Μαυρούσας ως τουριστικό αξιοθέατο με την κατάλληλη αρχιτεκτονική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με κατασκευή κατάλληλων υποδομων οπως,-χώροι αναψυχής – υπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων (κατασκευή θεάτρου) όπου θα χρησιμοποιείται για καλλιτεχνικά φεστιβάλ-συναυλίες – θεατρικές παραστάσεις κλπ). Το δημοτικό marketing προβλέπει την καθιέρωση Brand name οπως “ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΥΝΟΥ”, ώστε η περιοχή να αποκτήσει”διακριτικό όνομα”!!!

Συνοπτική περιγραφή έργου-γέφυρας :

Για τις ανάγκες του Δημοτικού Master plan η τεχνική ομάδα SIP-TechTeam μελέτησε και σχεδίασε μια μικρής κλίμακας υδροηλεκτρική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (2.7 MW) μέσω ομάδων Archimedes Screw Hydro Turbine (με την εκμετάλλευση της δυναμικής ενέργειας του νερού) που αποτελείται από τα εξής τμήματα:
*(6) Archimedes Screw Hydro Turbine που κατασκευάζονται σε θέσεις με μικρές υψομετρικές διαφορές (1 – 10 m) με παροχές νερού (0,5 -5,5 m3/sec ).
*αγωγοί τροφοδοσίας νερού.
*κανάλια επιτάχυνσης ροής νερού.
*σύστημα τεχνητών λιμνών (ταμιευτήρες) με σύστημα αντλησιοταμίευσης.

Ένας τυπικός συνδυασμός διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της μονάδος ισχύος (2.7MW) είναι:
*παροχή σε (12.500)ηλεκτρικούς λαμπτήρες (νέας τεχνολογίας-led χαμηλής κατανάλωσης) του δημοτικού συστήματος φωτισμού (2 ΜW)
*παροχή σε αρδευτικά συστήματα κοινής χρήσης (700 ΚW)

Ερευνητική τεχνική ομάδα SIP/TechTeam (συνδυασμού ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΗΜΟ ΒΟΛΒΗΣ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

6 + ten =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.