Αναπτυξιακή προοπτική στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βόλβης

Με αφορμή το άρθρο του Volvipress  «Τσιρώνης : H Ανάπτυξη έρχεται – Λιάμας: Τα προβλήματα λύνονται..» παραθέτουμε δελτίο τύπου της τεχνικής ομάδος του συνδυασμού “Μένουμε Δήμο Βόλβης – Ούτε Φυγή / Ούτε υποταγή”. Μια άλλη οπτική για το σοβαρό θέμα της αναπτυξιακής προοπτικής στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βόλβης.

BRAND NAME & ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΒΗΣ

1.Διαπιστώσεις διεθνούς  αγοράς

Τα αγροτικά προϊόντα  αποτελούν  ένα “όπλο” στην Ελλάδα της κρίσης, με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες!!!

Η τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει οι Έλληνες εξάγεται ήδη παγκοσμίως και ο κλάδος είναι από τους πλέον εξαγωγικούς και εξωστρεφείς με σημαντικό ειδικό βάρος στην εθνική οικονομία.

Μπορεί οι ρυθμοί ανόδου να έχουν επιβραδυνθεί αλλά η ζήτηση παραμένει ισχυρή.  Εκτιμάται ότι η ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου θα διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, με αύξηση της  ζήτησης σταθερά  λόγω της μεγαλύτερης   διείσδυσης των μεγάλων  ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.

2.Η ταυτότητα του τόπου : «BRAND NAME» ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Είναι αδύνατο να χωρέσει στο μυαλό κάθε λογικού ανθρώπου, ότι σε μια περιοχή σαν τον παραγωγικό κάμπο του Δήμου Βόλβης, οι άνθρωποι που παράγουν προϊόντα αξεπέραστης νοστιμιάς, και συχνά μοναδικής ποιότητας, τρέχουν στην εκάστοτε κυβέρνηση για να ζητήσουν οικονομικές επιδοτήσεις και στις  συστημικές  τράπεζες  για δάνεια, τη στιγμή που θα μπορούσαν από μόνοι τους να γιγαντώσουν με την υποστήριξη του Δήμου την  δική τους «τοπική βιομηχανία».

Όλα τα τοπικά αγροτικά προϊόντα θα μπορούσαν να αποκτήσουν διακριτή ταυτότητα, αντί οι παραγωγοί τους, να τα πωλούν σε μεσάζοντες και να είναι έρμαια αυτών και των βιομηχανιών γεγονός για το οποίο παραπονιούνται οι ίδιοι.

 Έτσι αντί να ξεφύγουν από τους μεσάζοντες και να επενδύσουν σε παραγωγικές μονάδες τυποποίησης των προϊόντων τους  προτίμησαν την άνεση της πώλησης σε αυτούς που τελικά καρπώνονται το κέρδος τους, μεγιστοποιώντας το αργότερα όταν τα μεταπωλούν στις βιομηχανίες.

 Στη σημερινή κρίση με τα προβλήματα των πολιτών συνεχώς να οξύνονται, με “αμήχανη έως παράλυτη” την παρουσία του κράτους, “αδιάφορο έως αδύναμο” να ασκήσει αναπτυξιακή πολιτική, η δική μας οπτική έχει να κάνει με την «εγκαθίδρυση» ενός νέου και «καθαρού» συστήματος παραγωγής και εμπορίας βασικών διατροφικών αγαθών μακριά από σκοτεινές διαδρομές και τριτοκοσμικές συνθήκες ανεξέλεγκτης διακίνησης και διάθεσης, εμπεριέχοντας την διάσταση του οικονομικού οφέλους υπέρ του παραγωγού και καταναλωτή.

Δημιουργούμε  λοιπόν μια ισχυρή τοπική ταυτότητα (Brand name) στα αγροτικά προϊόντα ολόκληρου του παραγωγικού κάμπου του Δήμου Βόλβης, και εφαρμόζουμε καινοτομικό Branding  ως επικοινωνιακό εργαλείο για να καθιερώσουμε στην διεθνή χρηματιστηριακή & επενδυτική αγορά το «ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ» που θα αντιπροσωπεύει το σύνολο των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων της επικράτειας του Δήμου Βόλβης!!!

Μετατρέπουμε τον Δήμο Βόλβης σε έναν συγκεντρωτικό «πόλο» αγροτικών τυποποιημένων προϊόντων με στόχο την ευκολότερη προσέλκυση «επενδυτών συμβολαιακής αγροτικής παραγωγής».

«Ο Δήμος για εμάς είναι μια «μεγάλη επιχείρηση»  που πρέπει να πουλάει…γιατί όταν πουλάει ο Δήμος εισπράττουν οι πολίτες»!!!

Αλλά για να πουλήσει ο Δήμος το BRAND NAME από μόνο του δεν μπορεί να μπορεί να λειτουργήσει.

Είναι απαραίτητα και δύο  άλλα εργαλεία αγροτικού  management :

1.H ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

 Η συμβολαιακή αγροτική παραγωγή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τάσεις της σύγχρονης

αγροτοδιατροφικής αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι γνωστή στην διεθνή ορολογία και ως contract farming ή contract agriculture.

Γιατί ιδρύεται  Δημοτική πλατφόρμα προώθησης συμβολαιακής αγροτικής παραγωγής;

Γιατί είναι βασικό στοιχείο  που επιτρέπει την δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης των αποθετήριων  τίτλων depositary receipts (DR’s) αγροτικών προϊόντων.

Είναι  το όχημα που μετατρέπει το αγροτικό προϊόν σε διεθνή αναγνωρίσιμη χρηματιστηριακή μονάδα με προστιθέμενη αξία και διασυνοριακό εργαλείο άντλησης κεφαλαίων (σκληρού νομίσματος).

Στην “πλατφόρμα” αυτή εγγράφονται όλοι οι μεμονωμένοι αγρότες & οργανωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη επικράτεια του Δήμου Βόλβης στον πρωτογενή & δευτερογενή τομέα.

Ουσιαστικά δημιουργούμε έναν κατάλογο όπου καταγράφονται τα ατομικά & εταιρικά παραγωγικά στοιχεία (εκμεταλλεύσιμη έκταση αγροτικής γης, είδος καλλιέργειας, αποδόσεις, ποιότητα παραγόμενων προϊόντων κλπ) με στόχο την δημιουργία «ΠΑΚΕΤΩΝ» συμβολαιακής αγροτικής παραγωγής με επενδυτικό ενδιαφέρον.

2. ΤΟ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΒΗΣ»

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ  ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ.

Αποτελεί ένα πρωτοποριακό έργο-γέφυρα για τα  αυτοδιοικητικά  δεδομένα της περιοχής!!!

Η στρατηγική του χωροθέτηση με το συγκριτικό πλεονέκτημα να βρίσκεται κοντά στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Β.Ελλάδος (Θεσσαλονίκη) που αποτελεί εμπορευματική πύλη (gateway), και η σύνδεση του με :

*οδικό δίκτυο στους κυρίως άξονες (ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ),

*σιδηροδρομικό δίκτυο (Σταθμού Θεσσαλονίκης- ΤΡΑΙΝΟΣΕ),

*εμπορευματικό αερολιμένα (Θεσσαλονίκη-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

*κεντρικό λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ),

*τοπικό λιμένα Σταυρού,

αποτελούν την εγγύηση της αναπτυξιακής προοπτικής του Δήμου Βόλβης!!!

Η μοναδική του θέση στην ευρύτερη περιοχή του Ν.Θεσσαλονίκης και η εγγύτητα του με τον Λαγκαδά & Ν.Σερρών (κατ’εξοχήν αγροτικές περιοχές), το καθιστούν «κόμβο» υπερτοπικής σημασίας με εμπορευματικές ροές προς τις κύριες εξόδους/εισόδους  Κεντρικής Ευρώπης ,των Βαλκανίων και της Β.Ανατολικής Ευρώπης.

Αποτελεί ένα συγκεντρωτικό «πόλο» αγροτικών τυποποιημένων προϊόντων, που θα συγκεντρώνει όλα τα αγροτικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής τα οποία θα φθάνουν με μειωμένο κόστος αλλά και γρήγορα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Για εμάς η κατασκευή και λειτουργία του Διαμετακομιστικού Κέντρου (trans-shipment) συνδυασμένων μεταφορών (multimodal transport) στην περιοχή Μαδύτου-Απολλωνίας, ανοίγει νέες δυνατότητες δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στη τοπική οικονομία, και αποτελεί τον «πόλο έλξης επενδύσεων» δρώντας ως μοχλός  ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, και καινοτομίας.

Η δημιουργία του διαμετακομιστικού κέντρου «σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, που αφορούν τους ανέργους όλης της δημοτικής επικράτειας.

Η διαδικασία παραγωγής παράγει και διαθέτει προϊόντα στην αγορά  και για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς  πρέπει να στηριχθεί στην αποτελεσματική εφοδιαστική αλυσίδα, προκειμένου να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά και την δικτυωμένη οικονομία.

Βασικό στοιχείο λοιπόν της επιτυχίας του BRAND NAME  είναι η οργάνωση ενός συστήματος  εφοδιαστικής αλυσίδας που θα διαχειρίζεται όλες τις δραστηριότητες  που σχετίζονται με τις διαδικασίες  παραγωγής-μεταποίησης και όλες τις δραστηριότητες της διανομής.

Θα οργανώσει την εισροή, την εσωτερική διακίνηση και την εκροή υλικών και προϊόντων κατά τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να εξασφαλίζει τη μέγιστη ικανοποίηση των πελατών.

Ο αντικειμενικός λοιπόν σκοπός της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι η αύξηση της συνολικής κερδοφορίας όλων των κοινωνικών εταίρων της.

Η ερευνητική τεχνική ομάδα SIP-TechTeam μελέτησε & σχεδίασε το μελλοντικό ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ του Δήμου Βόλβης  που περιλαμβάνει τις κάτωθι υποδομές :

(1)Μονάδος Agro-Logistics

      *Διαμετακομιστικά κτίρια (αποθήκευσης-ταξινόμησης-φορτοεκφόρτωσης)

      *Τερματικό σταθμό διαχείρισης εξερχόμενων φορτίων

 (2)Κεντρικό κτίριο διοικητικών υπηρεσιών ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΒΗΣ ΑΕ-ΟΤΑ

      *Γραφεία γενικών υπηρεσιών διοίκησης

 (3)Κτίριο ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

      *Αίθουσα δημοπρασιών

      *Αίθουσα χρηματιστηριακών συναλλαγών

 (4) Αποθήκη αγροτικών εφοδίων

 (5) Κτίρια μεταποίησης & τυποποίησης  αγροτικών προϊόντων

      *Γραμμή Επεξεργασίας Λαχανικών & Νωπής πατάτας

      *Γραμμή Επεξεργασίας Φρούτων

      *Γραμμή Επεξεργασίας Κρέατος

      *Γραμμή Επεξεργασίας Αλιευμάτων

Ερευνητική τεχνική ομάδα SIP-TechTeam (συνδυασμός ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΗΜΟ ΒΟΛΒΗΣ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

12 + twenty =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.