Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας στα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Ιερισσού Θεόκλητου

Το Σαββάτο 22α και την Κυριακή 23η Φεβρουαρίου τ.έ. γιόρτασε σεμνά αλλά και μεγαλόπρεπα τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, στην Αρναία, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

Το εσπέρας του Σαββάτου στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Δακρυρροούσης στην Αρναία τελέσθηκε ο Εσπερινός της Κυριακής της Απόκρεω, διανθισμένος και με ψάλματα της εορτής του Αγίου ενδόξου Μάρτυρος Θεοκλήτου του Φαρμακού, καθότι ο Σεβασμιώτατος επέλεξε να εορτάσει και να τιμήσει τον Άγιο του στις 23 Φεβρουαρίου και όχι κατά την ημέρα της επισήμου εορτής του που συνέπεσε με την Τετάρτη της εβδομάδος της Τυροφάγου, όπου κανονικώς δεν τελείται Θεία Λειτουργία.

Προσήλθαν προς τούτο για να ευχηθούν στον συνεπίσκοπό τους και για να τιμήσουν τον φερώνυμο Άγιο οι Σεβ. Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Ταμιάθεως του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Γερμανός.

Του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Σύρου κ. Δωρόθεος, συμφοιτητής και επιστήθιος φίλος του εορτάζοντος Μητροπολίτου, ο οποίος και απηύθυνε λόγους αγαθούς στους προσελθόντες για να πολυχρονίσουν τον Επίσκοπό τους. Στην ομιλία του ο Δεσπότης, αφού έκανε μία φιλολογικοθεολογική αναδρομή στο ήδη αρξάμενο Τριώδιο, ανεφέρθη και στην Χριστοπολιτεία του Μάρτυρος Θεοκλήτου του Φαρμακού.

Εντύπωση προξένησε το λόγιο του αγίου Σύρου ότι έρχεται η ώρα και της δικής μας κρίσεως, καθότι Παράδεισος και Κόλαση μας αναμένουν… Και Παράδεισος είναι, διευκρίνισε ο ομιλητής, η θέα του προσώπου του Αγίου Θεού, ο πόθος των οφθαλμών του παιδιού, δηλαδή του ανθρώπου, να ευρεθεί στην αγκάλη του προσμένοντος Πατέρα, είναι το θέλημα κάθε ψυχής να ζήσει με τον Πατέρα! Κόλαση, αντίθετα, είναι η εμμονή του προσώπου να ζει αγκαλιά με το προπατορικό σώμα της αμαρτίας, αγκαλιά με το εφάρματο συναίσθημα, με το γλίστρημα της προσωπικότητας του ανθρώπου στον Άδη.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τη θεϊκή κλήση στον ψυχισμό του πρώην Φαρμακού – μάγου – να ζήσει μαζί με τον Πατέρα, να αναπαυθεί στην αγκαλιά του Πατέρα και στην ολόψυχη ανταπάντηση του πρώην Λαμπαδίου που τον οδήγησε στο να μεταμορφωθεί ψυχοσωματικά σε Θεόκλητο.

Τέλος ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην πενηντάχρονη περίπου και αδιατάραχτη φιλία που τον συνδέει με τον άγιο Ιερισσού, από τα φοιτητικά τους χρόνια μέχρι και σήμερα. Ευχήθηκε δε πολύκαρπη και καλλίκαρπη την ποιμαντορία του αδελφού του.

Την κυριώνυμο ημέρα ετελέσθη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου Αρναίας.

Του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ενώ της Θ. Λειτουργίας προεξήρχε ο εορτάζων Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου του και Γέροντος του, του αδελφού του από την Τρίπολη Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ταμιάθεως κ. Γερμανού και του Θεοφ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου, παραδελφού του αγίου Ιερισσού στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών. Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν αρκετοί Ιερείς και Ιεροδιάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και ομόρων Ιερών Μητροπόλεων.

Στην γλαφυρότατη ομιλία του ο Σεβ. Πατρών κ. Χρυσόστομος κατ’ αρχάς ανεφέρθη στο Ευαγγέλιο της Κρίσεως, τονίζοντας ότι μέτρο της Κρίσεως του ανθρώπου από τον Θεό Πατέρα είναι το μέτρο της αγάπης. Εντύπωση έκανε η εκ μέρους του ομιλητού μεταφορά στο πυκνό εκκλησίασμα του λογίου του Μεγάλου Βασιλείου, ότι το έλεος του Θεού κατά τη Δευτέρα Παρουσία θα είναι μέγα και φοβερό και κυρίως ότι η κρίση Του θα είναι ελεήμων! Επίσης διευκρίνισε με τη χρήση Πατερικών λογίων, ότι η φιλανθρωπία και η ελεημοσύνη προς τον άνθρωπο είναι πράξη αγάπης προς τον Θεό και εμπιστοσύνης προς το μεγαλείο Του.

Και κατέληξε πως κάθε πράξη αγάπης προς τον συνάνθρωπο, αποβαίνει τελικώς και γίνεται πράξη αγάπης προς τον Θεό! Παράδεισος είναι η πρόθεση του ανθρώπου να βλέπει και να απολαμβάνει τον Θεό και μαζί να προσβλέπει και να διακονεί τον άνθρωπο. Κόλαση δε και Παράδεισος χτίζονται από εμάς εν όσω αναπνέουμε τον αέρα της υλικής καθημερινότητάς μας!

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μακροχρόνια και αδελφική συνοδοιπορία του με τον Μητροπολίτη Ιερισσού στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, όπου μαζί διακόνησαν την Εκκλησία του Χριστού.

Ο Λαός της Ιεράς Μητροπόλεως υπερεπλήρωσε τον μεγαλοπρεπή και υπερμεγέθη Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου με επικεφαλής τους Δημάρχους Βόλβης κ. Διαμαντή Λιάμα και Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη, τους Αντιδημάρχους Αριστοτέλη κ.κ. Νικόλαο Αυγερινό και Γεώργιο Θαλασσινό, τον Αντιδήμαρχο Βόλβης κ. Νικόλαο Πανταζίδη, τον πρώην Υπουργό και Δήμαρχο κ. Χρήστο Πάχτα, τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Χαλκιδικής κ. Θεόδωρο Ρούμκο, τον Διοικητή του Α.Τ. Αρναίας κ. Γεώργιο Χαϊδευτό, τον Διοικητή Π.Υ. Αρναίας κ. Δημήτριο Αλεξανδρή, τον Πρόεδρο του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Στέλιο Τζιτζιρίκα, τον Δημοτικό Σύμβουλο Πολυγύρου κ. Χρήστο Κομπόγιαννο, τον Δημοτικό Σύμβουλο Αριστοτέλη κ. Αθανάσιο Τσιάλα, την Πρόεδρο της Α/Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δ. Αριστοτέλη κα Ευγενία Γιαννούση, τον Πρόεδρο Φροντίδας Δήμου Αριστοτέλη κ. Βασίλειο Βασιλειάδη, τον Πρόεδρο της Δημ. Κοινότητας Αρναίας κ. Αγαπητό Κιάτο, τους Προέδρος των Κοινοτήτων Γεροπλατάνου κ. Δημήτριο Αντωνά, Πετροκεράσων κ. Αθανάσιο Καλαφάτη, Αγίου Προδρόμου κ. Στυλιανό Γεωργακούδη, Γαλατίστης κ. Εμμανουήλ Σειρά και Παλαιοχωρίου κ. Γρηγόριο Κατσιαρμά, τον Πρόεδρο του Παγχαλιδικού Συλλόγου κ. Ιωάννη Κοτσάνη κ.α.

Εν συνεχεία ο Σεβ. Ιερισσού κ. Θεόκλητος ευλόγησε τα κόλλυβα του Αγίου και ευχαρίστησε τους Σεβ. Αρχιερείς που τον τίμησαν με την παρουσία τους, τον Ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και κυρίως τον Λαό του Θεού που προσήλθε για να προσευχηθεί για τον Επίσκοπό του. Επέρανε δε την ομιλία του λέγοντας ότι είναι πνευματικό τέκνο του αειμνήστου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Θεοκλήτου, ανάστημα του νυν Γέροντός του Μητροπολίτου Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου και επιλογή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, με πρόταση του οποίου εξελέγη Μητροπολίτης στην επαρχία του.

Προ της απολύσεως της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε πνευματικό τον Αιδ. Οικ. π. Νικόλαο Ματθαίο, εκπαιδευτικό και άμισθο Εφημερίο Ν. Καλλινδοίων της Ιεράς Μητροπόλεώς του.

Άπαν το εκκλησίασμα μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας έγινε δεκτό από τον Σεβασμιώτατο στο Επισκοπικό Μέγαρο, όπου έλαβε την ευλογία και το απαραίτητο κέρασμα για τη γιορτή.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

romfea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

20 + 14 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.