Ο δήμος Βόλβης επιβραβεύεται για την οικολογική πολιτική του

volvi press 1 Σχόλιο

Ο δήμος Βόλβης είναι ένας από τους 4 δήμους (μαζί με το Χαλάνδρι, την Αλόννησο και τη Ναύπακτο) στους κατοίκους των οποίων θα διανεμηθούν τσάντες πολλαπλών χρήσεων, τροχήλατες τσάντες οικιακής χρήσης καθώς και υφασμάτινες. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος κι έχει στόχο την περαιτέρω συρρίκνωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας. Συνέχισε δε λέγοντας πως αφορά μια δράση ανταποδοτικότητας των εισπράξεων από την τιμολόγηση της πλαστικής σακούλας, που εφαρμόζεται από πέρυσι.

«Είχαμε επισημάνει εξαρχής ότι το τέλος στην πλαστική σακούλα δεν επιβάλλεται για εισπρακτικούς λόγους, αλλά για την αποτροπή της χρήσης της. Στόχος ήταν τα χρήματα που θα εισπραχθούν (τρία λεπτά ανά σακούλα το 2018 και 7 λεπτά το 2019), να διατεθούν στους πολίτες, εν προκειμένω με τσάντες πολλαπλών χρήσεων, μέσω των ΟΤΑ», σημείωσε ο κ. Φάμελλος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εφαρμογής του μέτρου τιμολόγησης της πλαστικής σακούλας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Κατά 80% η μείωση της σακούλας 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το πρώτο 9μηνο 2018 βεβαιώθηκαν έσοδα της τάξης των 15.506.584,29 ευρώ. Όπως τόνισε ο αναπληρωτή υπουργός, στο έως τώρα διάστημα εφαρμογής του μέτρου, καταγράφηκε μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας κατά 80% στα μεγάλα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ και κατά 60% στα υπόλοιπα. Υπενθύμισε ότι, χάριν του ν. 4496/2017 που καθιστά πλέον υποχρεωτική την εγγραφή των παραγωγών πλαστικών τσαντών μια χρήσης, με bar code, στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (ΕΜΠΑ), αναμένεται από τον Μάιο να προκύψουν και τα πρώτα στοιχεία για τον αριθμό διακίνησής τους.

Πάντως, όπως είπε, «από το Νοέμβριο του 2017, που εφαρμόστηκε ο νόμος έως σήμερα, εντάχθηκαν στο ΕΜΠΑ 1.192 παραγωγοί. Το σύνολο, πλέον, των εγγραφών είναι 5.044».

Το πιλοτικό πρόγραμμα

Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διανομή 48.000 πλαστικών τσαντών πολλαπλών χρήσεων, 10.256 υφασμάτινων και 2.380 τροχήλατων. Αναλογικά με τον πληθυσμό του κάθε δήμου, θα διανεμηθούν περί τις 5-10.000 πλαστικές τσάντες, 2.000 υφασμάτινες και 500 τροχήλατες σε καθέναν από τους Δήμους Βόλβης, Ναυπακτίας και Αλοννήσου, ενώ ο μεγαλύτερος Δήμος Χαλανδρίου θα διανείμει περίπου 30.000 τσάντες χειρός και τροχήλατες.

«Οι συγκεκριμένοι δήμοι επελέγησαν με βάση μια ήδη υπάρχουσα δραστηριότητά τους στον τομέα αυτόν, αλλά και επειδή αποτελούν ένα μείγμα νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας. Στην ουσία πρόκειται για ένα “εργαστήριο”, πριν πάμε στον μεγάλο διαγωνισμό», διευκρίνισε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος.

Ο δήμος Βόλβης

Τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με διαλογή σε τέσσερις κάδους «τρέχει» στον δήμο Βόλβης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Διαμαντή Λιάμα, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησης για δύο μονάδες βιοαερίου και βιομάζας στην περιοχή. Η διανομή των τσαντών χειρός και τροχήλατων θα ξεκινήσει από σχολεία και ΚΑΠΗ αντίστοιχα και θα ακολουθήσουν οργανισμοί και σύλλογοι.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σχόλια
Κατατίθεται σε
Σχετικές Δημοσιεύσεις
One Response to “Ο δήμος Βόλβης επιβραβεύεται για την οικολογική πολιτική του”
  1. Ανώνυμος
    # 25/01/2019 στο 8:15 ΠΜ

    Ξεχασανε να τους βραβευσουνε και για τα αδεσποτα θα μας φανε

Αφήστε μια απάντηση