Ο δήμος Λαγκαδά ξεκίνησε καμπάνια για τη φιλοζωία και τα αδέσποτα ζώα

Αυξήθηκε πολύ ο αριθμός τόσο των αδέσποτων ζώων στην περιοχή, όσο και των ζώων που εγκαταλείπονται. Πώς επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο δήμος
Με σύνθημα «Αγάπησε την πόλη σου – Προστάτεψε τα αδέσποτα», ο δήμος Λαγκαδά ξεκίνησε από σήμερα καμπάνια για τη φιλοζωία και τα αδέσποτα ζώα, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του βάσει νόμου για την περίθαλψη, προστασία και επανένταξη των αδέσποτων.

«Τα ζώα δικαιούνται τη φροντίδα μας κι εμείς ανταποκρινόμαστε στο δικαίωμά τους αυτό», επισημαίνει ο δήμος και απευθύνεται στους πολίτες, προκειμένου εθελοντικά να συνδράμουν την προσπάθεια να περιοριστεί το μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων σε όλους τους οικισμούς του Λαγκαδά. Στο δήμο παρατηρείται υπερβολικά μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων και συνεχώς αυξανόμενος αριθμός όσων εγκαταλείπονται, με αποτέλεσμα, παρότι υλοποιείται σε συνεργασία με φιλόζωους εθελοντές πρόγραμμα διαχείρισης και περίθαλψης αδέσποτων, να γίνεται νέα εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Αρμόδια υπηρεσία του δήμου είναι το αυτοτελές τμήμα τοπικής οικονομικής ανάπτυξης στο Λαγκαδά (Λουτρών 4).

Ο δήμος εφαρμόζει πρόγραμμα διαχείρισης και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από το 2014, με την περισυλλογή τους με ειδικό συνεργείο και όχημα και τη μεταφορά τους σε συνεργαζόμενο κτηνιατρείο όπου γίνεται η εξέταση, ο εμβολιασμός, η αποπαρασίτωση και η στείρωσή τους. Στη συνέχεια σημαίνονται ηλεκτρονικά και επανατοποθετούνται στο φυσικό τους περιβάλλον. Όλα τα στοιχεία που αφορούν στο κάθε ενταγμένο στο πρόγραμμα ζώο (φωτογραφία, αύξων αριθμός καταγραφής, αριθμός microchip, ιατρικό ιστορικό κλπ.) βρίσκονται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που διαχειρίζεται το αυτοτελές τμήμα τοπικής οικονομικής ανάπτυξης του δήμου.

«Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η σταθεροποίηση, καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους και αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα του δήμου, η εξασφάλιση τροφής – νερού και οι παρεμβατικές δράσεις σε θέματα προστασίας τους», αναφέρει ο δήμος.

Για την επίβλεψη και την φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, ο δήμος Λαγκαδά συνεργάζεται με εθελοντές φιλόζωους πολίτες. Για το λόγο αυτό έχει θεσπιστεί κοινό πλαίσιο δράσης μεταξύ του δήμου και των ενδιαφερομένων φιλόζωων εθελοντών με έδρα και δράση εντός των διοικητικών του ορίων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η καθημερινή διανομή των προμηθευόμενων από το δήμο ζωοτροφών σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Παράλληλα ο δήμος έχει τοποθετήσει ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα σε διάφορα σημεία του δήμου. Η επιλογή των σημείων έγινε σε συνεννόηση με φιλόζωους πολίτες, ώστε, ιδίως στην περίοδο του καλοκαιριού και των διακοπών, τα ζώα να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε σταθερά σημεία παροχής τροφής και νερού.

Με αυτό το πρόγραμμα θέτουμε τις βάσεις μιας πιο πολιτισμένης αντιμετώπισης των «άστεγων» ζώων, επισημαίνει ο δήμος, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων – γιατί «δείκτης πολιτισμού μιας πόλης είναι το πώς αντιμετωπίζει τις άλλες μορφές ζωής» – καθώς και η προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας.

«Ωστόσο ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός όσων εγκαταλείπονται στα διοικητικά όρια του δήμου μας δυσχεραίνουν τη λειτουργία του προγράμματος. Να σημειωθεί ότι, λόγω της πολύ μεγάλης έκτασης του προβλήματος, δίνεται προτεραιότητα σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας για την ασφάλεια των κατοίκων, όπως σχολικά κτίρια, υποδομές πρόνοιας – ΚΑΠΗ και κεντρικά σημεία της πόλης. Ο κοινός στόχος για την προστασία και την ευζωία τόσο των αδέσποτων όσο και των δεσποζόμενων ζώων κάνει την προσπάθεια συλλογική και με την αρωγή του δήμου Λαγκαδά μπορεί κάθε δημότης ενεργά να συμβάλλει μέσω της εθελοντικής του δράσης. Για το λόγο αυτό, η συνεργασία των συνδημοτών μας για τη σωστή διαχείριση αδέσποτων ζώων είναι σημαντική. Εάν εντοπίσετε αδέσποτο ζώο, το οποίο είναι άρρωστο, χτυπημένο ή γίνετε μάρτυρας κακοποίησής του καθώς και για οποιαδήποτε πληροφορία και επισήμανση μπορείτε να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο γραφείο του δήμου Λαγκαδά στα τηλέφωνα: 23943 31076 και 23943 31071», σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες που το θέλουν να υιοθετήσουν ζώα, ενώ για την ενίσχυση της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών, ο δήμος προχωρά στην έκδοση ενημερωτικού υλικού και την επόμενη σχολική χρονιά θα πραγματοποιήσει ενημερώσεις σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, με κύριο στόχο την καλλιέργεια σωστής ζωοφιλικής συνείδησης.

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × 5 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.