Ο Δήμος Βόλβης προχωράει στην υλοποίηση του έργου «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ “ΕΞΥΠΝΗΣ ΠΟΛΗΣ” ΚΑΙ “ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ”
Η συγκεκριμένη υλοποίηση αποτελεί το Υποέργο 9 της Πράξης με τίτλο «ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΒΗΣ» με κωδικό πράξης 5034917, και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το πρόγραμμα γίνεται με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους μέσω του Π.Δ.Ε.
Ο Δήμος Βόλβης, με την υλοποίηση του έργου, επεκτείνει τη συνεργασία του με την DOTSOFT και με αυτό τον τρόπο εντάσσεται στο δίκτυο των περισσοτέρων από 30 Δήμους πανελλαδικά που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Smartiscity, την οποία υλοποιεί και διανέμει αποκλειστικά η DOTSOFT.
Η σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2023 και έχει χρονικό ορίζοντα 4 μηνών. Στο διάστημα αυτό ο Δήμος Βόλβης θα εξοπλιστεί με μια σειρά έξυπνων εφαρμογών και αισθητήρων, που στόχο έχουν την αξιοποίηση του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (ΑΚΕ) Βόλβης, την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας η οποία αναπτύσσεται στην εμπορική περιοχή της πόλης, τον εκσυγχρονισμό του κέντρου και τη συνεχή αναβάθμιση του Δήμου με τη χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος, αλλά και την καθημερινότητα των Δημοτών και των επισκεπτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, και όσον αφορά τον εξοπλισμό, θα τοποθετηθούν 48 αισθητήρες έξυπνης στάθμευσης, 50 αισθητήρες παρακολούθησης και διαχείρισης πληρότητας κάδων, 2 σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, εξοπλισμός για την ελεύθερη πρόσβαση στο Internet σε 30 σημεία του Δήμου με χρήση ασύρματου δικτύου, 2 πινακίδες πληροφόρησης για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, 2 ενημερωτικές πινακίδες LED. Το σύνολο του παραπάνω εξοπλισμού θα εγκατασταθεί σε κομβικά σημεία της πόλης του Σταυρού.
Επιπρόσθετα, η DOTSOFT παρέχει την ενοποιημένη πλατφόρμα διαχείρισης έξυπνης πόλης Smartiscity, την πλατφόρμα προβολής δεδομένων προς τους Δημότες, mobile εφαρμογές πληροφόρησης των Δημοτών για υπηρεσίες έξυπνης πόλης και βιώσιμης κινητικότητας, το υποσύστημα συγκέντρωσης δεδομένων επισκεψιμότητας χώρου παρέμβασης και όλες τις εφαρμογές διαχείρισης των εκάστοτε υποσυστημάτων που περιλαμβάνονται στο έργο. Τέλος προσφέρονται υπηρεσίες λειτουργίας εφαρμογών έξυπνης πόλης μέσω της ένταξης στο δίκτυο Datagers, του πρώτου κέντρου λειτουργίας εφαρμογών έξυπνων πόλεων στην Ελλάδα.
Πηγή: ictplus.gr