Ο ιαματικός τουρισμός δημιουργεί «αναγκαστικούς» repeaters

Η σύνδεση των ιαματικών πηγών με τη θεραπευτική διαδικασία και η ανάπτυξη των υποδομών μπορούν να αυξήσουν των αριθμό των τουριστών στη χώρα μας, καθώς ο ιαματικός τουρισμός είναι το μόνο είδος που δημιουργεί αναγκαστικούς «repeaters» (επαναλαμβανόμενους επισκέπτες). Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” ο καθηγητής Δερματολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Κουσκούκης.

Όπως επισημαίνει, δεδομένης της μεγάλης δυναμικής που έχει το είδος του ιαματικού τουρισμού και των μοναδικών -στον κόσμο- χαρακτηριστικών που έχει η Ελλάδα χάρη στο βιοκλίμα της και τον συνδυασμό της θάλασσας με τις ιαματικές πηγές, οι προοπτικές να αναπτυχθεί το εν λόγω είδος είναι τεράστιες. «Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να καταφέρουμε να συνδυάσουμε την ιαματική ιατρική με την κλασική ιατρική και να δημιουργήσουμε υποδομές για να έρχεται ο κόσμος» σημειώνει ο κ. Κουσκούκης.

«Η ιαματική θεραπεία είναι μια συμπληρωματική θεραπεία στην κλασική ιατρική. Στην ψωρίαση, για παράδειγμα, κυνηγούμε τις υποτροπές με φάρμακα, διότι πρόκειται για ανίατη νόσο. Μιλάμε για κλασική δυτική ιατρική. Αυτό δεν αλλάζει. Έρχεται όμως συμπληρωματικά και η ιαματική ιατρική, με την οποία επίσης μπορούμε να πολεμήσουμε τις υποτροπές» λέει και προσθέτει: «Στα ιαματικά λουτρά υπάρχει αυστηρό θεραπευτικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο πρέπει το άτομο να βρίσκεται για ένα διάστημα 21 ημερών κάθε εξάμηνο, σε μια ιαματική πηγή. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείς έναν αναγκαστικό repeater, κάτι που δεν το κάνει άλλη τουριστική δραστηριότητα».

Μια δεύτερη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη, όπως αναφέρει ο καθηγητής, είναι ότι «ο άνθρωπος που θα έρθει για 21 μέρες, θα είναι απασχολημένος μόνο 20 λεπτά της ημέρας στα ιαματικά λουτρά, άρα όλες τις υπόλοιπες ώρες προσφέρεται για να πάρει την εμπειρία από τις άλλες μορφές τουρισμού». Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να αναπτυχθούν περαιτέρω οι υποδομές και να δημιουργηθούν ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις υψηλών παροχών, που θα βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει την οικονομική ύφεση και προορισμούς όχι τόσο δημοφιλείς ή ανεπτυγμένους να εξελιχθούν.

Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Κουσκούκης σημειώνει ότι διαθέτει -μεταξύ άλλων- πηγές λασποθεραπείας, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.

Επιπλέον, υπογραμμίζει την ανάγκη να εκπαιδευτεί και η επιστημονική κοινότητα σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών, προκειμένου να καθοδηγεί τους ασθενείς.

«Το νερό που έρχεται από τα έγκατα της γης και βγαίνει προς τα πάνω παρασύρει κάποια ιχνοστοιχεία, τα λεγόμενα ενεργά στοιχεία ή ολιγομεταλλικά στοιχεία. Αυτά είναι που προσδίδουν την ιδιότητα στο νερό της κάθε πηγής και το κάνουν ξεχωριστό. Γι αυτό έχουμε καθορίσει σε 46 πηγές, τις ενδείξεις και αντενδείξεις που έχει για κάθε νόσο η εκάστοτε πηγή» τονίζει ο κ. Κουσκούκης, εξηγώντας τον λόγο που οι θεράποντες γιατροί χρειάζεται να εκπαιδευτούν και να δίνουν τις σωστές συστάσεις για να κατευθύνουν τους ασθενείς. Συγχρόνως, λειτουργεί και η ιστοσελίδα της ελληνικής ακαδημίας http://thermalmedicineacademy.gr/

Όπως λέει ο καθηγητής, η Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής είναι ο εκτελεστικός, ο επιστημονικός, βραχίονας με επιτελείο γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Την ίδια ώρα γίνονται προσπάθειες με κοινό στόχο, τόσο από το Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, αλλά και το Διεθνές Κέντρο για τον Τουρισμό Υγείας.

travel.eleftheriaonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 + 6 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.