Ο Θεός; H Φύση; Η ανικανότητα και η αδιαφορία;

Οι έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, έφεραν και το θάνατο σε τρεις συμπολίτες μας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ προκλήθηκαν τρομακτικές ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις, σπίτια και δημόσιες υποδομές.

Τραγικό τέλος βρήκε και ένας πολίτης, ο τρίτος μέσα σε 3 ημέρες, ενώ λίγο έλειψε να έχει την ίδια τύχη και η συνεπιβάτης του από τα ορμητικά νερά χείμαρρου στα Λαγκαδίκια του Δήμου Λαγκαδά. Ευτυχώς ο κάτοικος Ασπροβάλτας, ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού στην περιοχή του Σταυρού, είναι καλά στην υγεία του και δεν υπέστη κάποια ανεπανόρθωτη βλάβη…

Άσχημες μνήμες του 2006 ξύπνησε η συνεχόμενη και έντονη βροχόπτωση και στο Μελισσουργό του Δήμου Βόλβης όπου για άλλη μια φορά καταστράφηκε το οδικό δίκτυο που τον ενώνει με το Στανό και την Αρναία Χαλκιδικής.

Εν ολίγοις όλος ο δήμος Βόλβης μετρά τις πληγές του είτε μικρότερες είτε μεγαλύτερες!

Δυστυχώς, οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν καταφέρνουν να αποκαταστήσουν τις σοβαρότερες τουλάχιστον ζημιές. Όλα αυτά τα χρόνια βλέπουμε το ίδιο «έργο» να εξελίσσεται. Οι αιτίες που το προκαλούν είναι: ελλιπείς υποδομές και μη καθαρισμοί χειμάρρων-ρεμάτων-φρεατίων, ιδιωτικές και δημόσιες αυθαιρεσίες κλπ.
Δυστυχώς, η κατάσταση βρίσκεται σε γνώση της Περιφέρειας, η οποία για μια φορά ακόμα κρύβεται πίσω από τη γνωστή δικαιολογία ότι «λεφτά δεν υπάρχουν…» προκειμένου να γίνει πράξη η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Η κοινωνία, όμως, δεν ξεχνά ότι αυτό το πρόβλημα δεν προέκυψε πρόσφατα και ότι οι σημερινοί υπεύθυνοι της περιφέρειας και του δήμου για τη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων κατέχουν αυτές τις θέσεις ευθύνης για αρκετά χρόνια. Ευθύνες υπάρχουν, συγκεκριμένος σχεδιασμός όμως δεν φαίνεται να υπάρχει.

Τονίζουμε την άμεση ανάγκη για αποζημιώσεις των πληγέντων από τη βιβλική καταστροφή, όπως επίσης και την άμεση αποκατάσταση των οδικών αξόνων του δήμου Βόλβης και των δημοτικών υποδομών.

Σχετικά μας άρθρα

volvipress.gr

—————————–

Ελλείψει χρημάτων αθωράκιστη η Κ. Μακεδονία απέναντι στις πλημμύρες

Δέκα χρόνια… φαγούρα με την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Από το 2003 που συζητούνται οι απαραίτητες μελέτες και τα έργα για να γίνει επαρκής αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, ελάχιστα έχουν γίνει και τα προβλήματα διογκώνονται. Αιτία είναι κυρίως η ελλιπής χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση.

Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα πλημμυρών έχουν καταγραφεί και έχουν επισημανθεί επαρκώς εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη όλοι οι συναρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς γνωρίζουν ποιες μελέτες και ποια έργα πρέπει να γίνουν, ώστε να αποφευχθούν οι πλημμύρες.

Κι όμως, τα κονδύλια έρχονται με το σταγονόμετρο κι έτσι σε κάθε χειμερινή περίοδο υπάρχουν περιοχές που πλημμυρίζουν, για να φτάσουμε στη φετινή περίοδο όπου ήδη υπάρχουν πέντε νεκροί από πλημμύρες στην Κεντρική Μακεδονία και ανυπολόγιστες ζημιές σε κατοικίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ακόμη και τώρα υπάρχουν πλημμυρισμένες περιοχές όπως το Καλοχώρι, η περιοχή του Γαλλικού στο Κιλκίς και περιοχές της Χαλκιδικής.

«Μελέτες υπάρχουν για τα αντιπλημμυρικά έργα στις περισσότερες περιοχές, όχι όμως σε όλες. Χρόνια ζητάμε χρήματα για να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες μελέτες και για να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, όμως παίρνουμε ψίχουλα», τόνισε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αβραμίδης.

Είναι χαρακτηριστικός ο απολογισμός της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, που αναφέρει συγκεκριμένα τις ανάγκες και τα ποσά που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού, αλλά και τα ποσά που τελικά δόθηκαν.

«Για την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων η ΕΥΔΕ φρόντισε ήδη από το Φεβρουάριο του 2003 και εξασφάλισε την εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των ποσών 1.920.000 ευρώ για μελέτες και 22.890.000 ευρώ για έργα αντίστοιχα ενώ από τον Ιούνιο του 2007 αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για τις μελέτες ύστερα από αίτημα της ΕΥΔΕ στο ποσό των 3.532.497 ευρώ. Για το έτος 2004 η ΕΥΔΕ είχε ζητήσει τη διάθεση 1.000.000 ευρώ για μελέτες, από τα οποία εγκρίθηκαν 1.000 ευρώ. Όπως και 3.000.000 ευρώ για έργα, από τα οποία εγκρίθηκαν 300.000 ευρώ, χωρίς όμως να εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ! Για τα έτη 2005 – 2011 απορροφήθηκαν 779.283,85 ευρώ για τις μελέτες και  9.883.798,81 ευρώ για τα έργα. Για το έτος 2012 εγκρίθηκαν 1.000.000 ευρώ για μελέτες και απορροφήθηκαν 676.336,28  ευρώ, και εγκρίθηκαν 2.700.000 ευρώ για έργα και απορροφήθηκαν 1.446.998,64 ευρώ. Για το έτος 2013 εγκρίθηκαν 900.000 ευρώ για μελέτες και 4.000.000 ευρώ για έργα», αναφέρει η ΕΥΔΕ.

Αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί στο νομό Θεσσαλονίκης είναι στο ρέμα Πολίχνης, στο ρέμα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ν. Μηχανιώνας, στο Ελαιόρεμα, οι καθαρισμοί ρεμάτων, όπως στην περιφερειακή τάφρο, στον Ξηροπόταμο, στο Δενδροπόταμο,, στην Ευκαρπία, στην Πυλαία, σε χειμάρρους του Καλοχωρίου και της Διαλογής, στην Αγία Παρασκευή, στη Θέρμη, στη Μίκρα και στα ρέματα του κεντρικού πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ενώ ολοκληρώθηκε και το αντιπλημμυρικό έργο στο δήμο Θερμαϊκού.

Την ίδια ώρα μια σειρά από περιοχές είναι εντελώς αθωράκιστες, όπως για παράδειγμα περιοχές του δήμου Βόλβης, του δήμου Δέλτα, του δήμου Λαγκαδά κτλ. Κάθε χρόνο, όπως λένε υπηρεσιακά στελέχη, έχουμε καταστροφές σε υποδομές που κοστίζουν πολλαπλάσια τελικώς σε σχέση με τα χρήματα που απαιτούνται για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντιπολίτευση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (παρατάξεις Δ. Χαραλαμπίδου, Μ. Μπόλαρη και Μ. Τρεμόπουλου) επισημαίνει την ελλιπή αντιπλημμυρική θωράκιση, ζητώντας άμεσα κονδύλια για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή ότι έχουν αφήσει «ανοχύρωτη» την περιοχή στο έλεος του καιρού. Μάλιστα, σημειώνουν την απειλή πλημμυρών και στη λίμνη Κερκίνη και το Στρυμόνα στις Σέρρες, στη Χαλκιδική, στη δυτική ύπαιθρο του νομού Θεσσαλονίκης και στο δήμο Παιονίας Κιλκίς.

του Τάσου Τασιούλα

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.