Ο Βουλευτής κ. Θεόδωρος Καράογλου παρουσιάζει το βιβλίο του με τίτλο «Ορκίζομαι»

orkizomeΑνοίγοντας το δημόσιο διάλογο για την ανάγκη ανανέωσης και αναβάθμισης του ισχύοντος Συντάγματος, το οποίο μετρά 41 χρόνια θεσμικής παρουσίας, προκειμένου να γίνει πιο «αυστηρό» ως προς την αποτελεσματικότητά του και πιο «ανοικτό» όσον αφορά στον πολιτειακό μας προσανατολισμό, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, παρουσιάζει στο κοινό της πόλης, την Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 11.00, το βιβλίο του με τίτλο «Ορκίζομαι» και θέμα την συνταγματική αναθεώρηση.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αποθήκη Δ΄ του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης με ομιλητές τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Συνταγματολόγο κ. Κώστα Χρυσόγονο, τον Βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνο συντονιστή του κόμματος για την συνταγματική αναθεώρηση κ. Κώστα Τασούλα, τον Βουλευτή Β΄ Αθηνών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Συνταγματολόγο κ. Ανδρέα Λοβέρδο και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκο Βαλεργάκη.

Το βιβλίο «Ορκίζομαι», το οποίο δωρίζεται και δεν πωλείται, αφηγείται την ιστορική εξέλιξη των ελληνικών Συνταγμάτων από το 1822 μέχρι σήμερα και καταλήγει στην παρουσίαση 19 προσωπικών προτάσεων του κ. Καράογλου για την ενδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος του 1975.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις βασίζονται σε δυο πυλώνες, τους οποίους ο κ. Καράογλου έχει ονομάσει «αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος» και «θεσμική θωράκιση του Συντάγματος».

Μέσω αυτών θέτει ζήτημα:

α) εκλογής όλων των Βουλευτών από μικρές εκλογικές περιφέρειες,

β) καθιέρωσης ορίου θητείας για το αξίωμα του Πρωθυπουργού, του Βουλευτή, του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου,

γ) αντικατάστασης των Βουλευτών Επικρατείας από Βουλευτές που θα προέρχονται από τον απόδημο Ελληνισμό,

δ) καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου,

ε) ευδιάκριτου διαχωρισμού εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας,

στ) ουσιαστικού ελέγχου των πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων

ζ) και μείωσης του ορίου των εκλογικών δαπανών.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος: «Οι παραπάνω προτάσεις ασφαλώς και δεν διεκδικούν την πληρότητα ή το αλάθητο, αλλά φιλοδοξούν να συμβάλλουν σε έναν δημόσιο, δημοκρατικό διάλογο με σκοπό την εμβάθυνση της ποιότητας της δημοκρατίας στον τόπο μας. Η Δημοκρατία δεν είναι εμπόρευμα, δεν είναι παιχνίδι εντυπώσεων, ούτε καλλιεργεί ψευδαισθήσεις ελευθερίας επιλογών. Αντίθετα είναι μια κορυφαία κατάκτηση που μας δίνει τη δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις, να τις εφαρμόζουμε, να επιτηρούμε την εφαρμογή τους και να απονέμουμε δικαιοσύνη συμμετέχοντας όλοι, άμεσα ή αντιπροσωπευτικά, στους θεσμούς. Στον αγώνα αυτόν για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της πατρίδας μας, δηλώνω παρών».

Για το Γραφείο Τύπου

Χρήστος Τσαλικίδης

2310 525545

6945240224

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 × four =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.