Παιδικοί Σταθμοί: Ξεκινούν οι αιτήσεις σε λίγες ημέρες

paidikoistathmoiΑπό τις 25 Ιουλίου, έως και τις 4 Αυγούστου, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι ενδιαφερόμενοι για να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους τη νέα σεζόν σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ο τελικός πίνακας με τα ονόματα των ωφελούμενων, θα εκδοθεί στις 31 Αυγούστου.

Τη φιλοξενία 68.502 παιδιών σε επιδοτούμενους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς εγγυάται η κυβέρνηση που έχει εξασφαλίσει 172 εκατομμύρια ευρώ για τη λειτουργία τους, από τα οποία τα 122 εκατομμύρια προέρχονται από κονδύλια του Κοινωνικού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, το ποσό μπορεί να αυξηθεί λίγο ακόμη, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να βρεθούν και πάλι χορηγίες ιδιωτών, ώστε ο αριθμός των παιδιών να φτάσει τον περσινό: Δηλαδή 70.678, για τα οποία είχαν δαπανηθεί συνολικά 182 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δήμαρχοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι φέτος λόγω κρίσης οι ανάγκες θα είναι αυξημένες και απαιτούνται περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ, καθώς εκτιμούν πως υπάρχει κίνδυνος μείνουν απ’ έξω τουλάχιστον 20.000 παιδιά.

Οι εργαζόμενοι φοβούνται μήπως καταργηθούν τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης που φιλοξενούν παιδιά –ανάμεσά τους και ανάπηρα- τις απογευματινές και βραδινές ώρες και τα μαθαίνουν διάφορες δραστηριότητες, ενώ τα βοηθούν και στα μαθήματά τους. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμούν πως δεν θα επαναπροσληφθούν 1.600 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι τα σοβαρά προβλήματα θα προκύψουν του χρόνου, καθώς ο κοινωνικός προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα περικοπεί κατά 40% και ανάλογα θα μειωθούν τα κονδύλια για τους παιδικούς σταθμούς. Κυβερνητικοί παράγοντες καλούν τους δημάρχους να γίνει ξεκαθάρισμα στο προσωπικό, καθώς εκτιμούν ότι υπάρχει υπερβολικός αριθμός διοικητικών υπαλλήλων, την ώρα που λείπουν χρήσιμες ειδικότητες, όπως παιδοψυχολόγοι.

Την ίδια στιγμή θέτουν το ζήτημα της 12μηνης λειτουργίας των σταθμών, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη και προβλέπεται από τις κοινοτικές συμβάσεις για χρηματοδότηση, ενώ στη χώρα μας ουσιαστικά είναι ανοιχτοί μόνο 8 μήνες το χρόνο.

thebest.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

fourteen + 6 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.