Περί Αρχαιολογικού Τουρισμού

rentina-kastro2Ο Αρχαιολογικός Τουρισμός αποτελεί μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού, αφενός, συμβάλλει στη διεθνή προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς ενός τόπου και, αφετέρου, του προσδίδει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων τουριστικών προορισμών.

Στην περίπτωση  του Δήμου Βόλβης, με τους δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία διάσπαρτα απ’ άκρη σ’ άκρη, ο Αρχαιολογικός Τουρισμός θα έπρεπε να ενισχύεται, να προωθείται και να διαφημίζεται, αλλά πρωτίστως θα έπρεπε να αποτελεί θεσμό υποστηριζόμενο από τον Δήμο, τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.

Κι ενώ όλοι μας συμφωνούμε πως ο τουρισμός και το τουριστικό μας προϊόν πρέπει να αποτελέσει τη βαριά μας βιομηχανία, από την άλλη ποικιλοτρόπως μπλοκάρουμε κάθε εναλλακτική προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, καθοδηγούμενοι από απαρχαιωμένες νοοτροπίες που αντιστέκονται σε πρωτοποριακές και καινοτόμες ιδέες και πρακτικές.

Καθώς το αρχαιολογικό προϊόν που διαθέτει ο Δήμος Βόλβης είναι μοναδικό, θα έπρεπε να στοιχειοθετεί και το συγκριτικό του πλεονέκτημα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση του Αρχαιολογικού Τουρισμού μέσω της υιοθέτησης μιας πολιτικής που θα περιλαμβάνει σχεδιασμό και οργάνωση, από καταξιωμένους αρχαιολόγους και επιστήμονες, οργανωμένων προγραμμάτων που θα σέβονται την πολιτισμική και φυσική μας κληρονομιά, θα ενεργοποιούν τις τοπικές κοινωνίες, προσδίδοντας οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη, και θα αναδείξουν τον Δήμο και το πολιτισμικό του κεφάλαιο, μέσα από τη διάχυση και την προσέλκυση νέων επισκεπτών.

Φώτιος Δ. Μπουγάς

Αρχικό κείμενο: http://www.tharrosnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eleven − four =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.