Ποιοι ανασφάλιστοι δικαιούνται φάρμακα

farmakeioΠρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη έχουν πλέον οι ανασφάλιστοι πολίτες και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους. Τα φάρμακα θα συνταγογραφούνται αποκλειστικά από γιατρούς του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ΑΜΚΑ. Οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση σε όλο το φάσμα της φαρμακευτικής περίθαλψης που αφορά οξεία περιστατικά, χρόνιες παθήσεις, καθώς και φάρμακα υψηλού κόστους, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις, διαδικασίες και προβλεπόμενες επιβαρύνσεις που ακολουθούνται και για τους ασφαλισμένους. Τα φάρμακα θα χορηγούνται από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων ή από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή τα ιδιωτικά φαρμακεία. Εξαίρεση αποτελούν τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα λεγόμενα «ακριβά φάρμακα» που θα χορηγούνται μόνον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και η συμμετοχή των ανασφάλιστων είναι μηδενική.

Αυτά προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, σύμφωνα με την οποία:

Δωρεάν φαρμακευτική φροντίδα δικαιούνται: οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες, οι νομίμως διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια ομογενείς, οι υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπήκοοι τρίτων χωρών, νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και οι ασφαλισμένοι που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους.

Αρμόδιοι για τη συνταγογράφηση φαρμάκων είναι αποκλειστικά και μόνον ιατροί των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΠΕΔΥ.

Τα φάρμακα, τα οποία καλύπτονται, ανήκουν αποκλειστικά και μόνον στον θετικό κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων.

Η συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για τους ανασφάλιστους θα γίνεται από τις δημόσιες δομές μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Γίνεται με βάση τη δραστική ουσία και χορηγείται πάντοτε το φθηνότερο φάρμακο της δραστικής ουσίας, εκτός και αν ο ασθενής καλύψει την όποια διαφορά σε περίπτωση επιλογής ακριβότερου φαρμάκου.

Εκτός από τα φάρμακα υψηλού κόστους, ο ΕΟΠΥΥ δύναται να χορηγεί και άλλα φάρμακα που θα προμηθεύεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες ειδικά και μόνο για τις περιπτώσεις των ανασφαλίστων «σε τιμή νοσοκομειακή και με επιπλέον έκπτωση 6,5%». Επιπρόσθετα, η ΚΥΑ προβλέπει ότι τα νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ δύνανται σε συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες να προμηθεύονται τα φάρμακα «με επιπλέον εκπτώσεις πέραν αυτών που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

Σημειώνεται ότι το ποσό που αφορά την κάλυψη των δικαιούχων συνυπολογίζεται στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και στο claw back και για τα φάρμακα ισχύουν όλα τα μέτρα ελέγχου της φαρμακευτικής φροντίδας που ισχύουν για τα φάρμακα που χορηγούνται στους ασφαλισμένους (πλαφόν, στόχοι συνταγογράφησης, συνταγογράφηση με δραστική ουσία, πρωτόκολλα) ώστε να τίθεται υπό έλεγχο η εξέλιξη της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Της Ελένης Πετροπούλου

imerisia.gr

2 thoughts on “Ποιοι ανασφάλιστοι δικαιούνται φάρμακα

  1. Πολύ χρήσιμο άρθρο μιας και μία μεγάλη μερίδα συνανθρώπων, δεδομένου των συνθηκών βρέθηκαν ανασφάλιστοι.
    Ίσως αυτό να τους διαφωτίσει επάνω στο θέμα, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα που ίσως και να χρειάζονται καθημερινά..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

13 + eleven =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.