Ποιούς θα ψηφίσουμε την Κυριακή στις δημοτικές εκλογές

diaboyleyshΗ Αποκέντρωση, η διοικητική αυτονομία, η οικονομική αυτοδυναμία και η συμμετοχή όλων είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η δράση του Δήμου προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη και η εξέλιξη.

Η επίλυση των προβλημάτων που οι δημότες αντιμετωπίζουν, μέσα στις δυσχερέστατες συγκυρίες των Μνημονίων και του «Καλλικράτη», πρέπει να γίνουν μέσα από τις διαδικασίες της Αυτοδιαχείρισης, της συνειδητοποίησης και της ενεργής συμμετοχής όλων των δημοτών.
Οι Υπηρεσίες του Δήμου υπάρχουν και λειτουργούν για τους πολίτες, τους ουσιαστικούς εργοδότες τους. Για τούτο οφείλουν να αναδεικνύουν καθημερινά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους προς αυτούς.

Επί πλέον ο Δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι και η δημοτική αρχή, συνολικά, είναι επίσης υπάλληλοι των δημοτών τους: Υπάρχουν ΑΠΟ αυτούς και ενεργούν ΠΡΟΣ και ΓΙΑ αυτούς.

Με τις παραπάνω σκέψεις θα ψηφίσουμε λοιπόν αυτούς που θα υποσχεθούν με ανακοίνωση τους σήμερα στις ιστοσελίδες τους τα παρακάτω:

  • Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Δήμου για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Οι περιφερειακές υπηρεσίες θα αναβαθμισθούν ώστε οι κάτοικοι των Οικισμών ή των απομακρυσμένων συνοικιών να εξυπηρετούνται άμεσα.
  • Διαρκής προσπάθεια για δημιουργία κλίματος συνεργασίας και συναίνεσης ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των δημοτών στην τοπική αυτοδιοίκηση.
  • Συσπείρωση και  διαμόρφωση ενός ευρύτερου μετώπου για την επίτευξη βελτιώσεων και μεταβολών που στοχεύουν στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου της καθημερινότητας των δημοτών.
  • Την πλήρη εφαρμογή και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει ο «Καλλικράτης» (αρμοδιότητες, επιτροπές, συμβούλιο ένταξης μεταναστών, συμπαραστάτης του Δημότη κλπ).
  • Την συμμετοχή δημοτών, ως παρατηρητές, στις δημαρχιακές επιτροπές, καθώς επίσης και την δημιουργία Νέων επιτροπών με αποφασιστικές αρμοδιότητες (Επιτροπές γειτονιάς, παιδείας, υγείας, αθλητισμού, περιβάλλοντος, κλπ, τα συνοικιακά συμβούλια να ζωντανέψουν και να έχουν το ρόλο που τους ανήκει στην ανάπτυξη του δήμου).
  • Λαϊκές συνελεύσεις καθώς και  Δημοψηφίσματα, για σημαντικά τοπικά ή και ευρύτερου ενδιαφέροντος θέματα: Οι δημότες θέλουν να κρίνουν, να ελέγχουν, να προτείνουν, να αποφασίζουν, να δρουν και να κατευθύνουν τις ενέργειές .
  • Την συνεργασία του Δήμου με όλους τους μαζικούς φορείς (σωματεία, συλλόγους, επιτροπές, οργανώσεις, κλπ). Αλλά και για την τρίτη ηλικία έναν συμβουλευτικό ρόλο: Τα ΚΑΠΗ μπορεί να γίνουν οι χώροι μέσα απ’ τους οποίους θα αντληθεί η εμπειρία του παρελθόντος για την αντιμετώπιση των αναγκών του μέλλοντος.

Επίσης θέλουμε να μας πούνε αν συμφωνούν με τις παρακάτω σκέψεις

Το συμφέρον του τόπου απαιτεί μια δημοτική αρχή, που δεν θα επιβάλλει με κάθε τρόπο τις απόψεις της, αλλά μια δημοτική αρχή που θα αφουγκράζεται τη βούληση των δημοτών και θα είναι ικανή να αναζητά και να αξιοποιεί όλους τους τρόπους εφαρμογής ώστε να πραγματοποιήσει την ουσία του προγράμματος βάσει του οποίου οι πολίτες κρίνουν και εκλέγουν. Εξάλλου, ο έλεγχος και η λογοδοσία αποτελούν το θεμέλιο της ενότητας Δήμου και Κοινωνίας και συνιστά βασική προϋπόθεση για την έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της Λαϊκής Κυριαρχίας. Το Κοινό συμφέρον δεν διαμορφώνεται ποτέ μονομερώς. Γι’ αυτό οι ευθύνες και οι αποφάσεις συνιστούν όχι μόνο τη δύναμη αλλά και το ΧΡΕΟΣ της δημοτικής εξουσίας.

Η δημοτική αρχή είναι εντολοδόχος των δημοτών κι αυτό σημαίνει πως ο Λαός έχει δικαίωμα να ασκεί καθημερινό έλεγχο στη δράση της, να διατυπώνει τη γνώμη του πάνω στα προβλήματα και να απαιτεί τον σεβασμό της. Αυτοδιοίκηση που δεν απευθύνεται στην, και δεν αφουγκράζεται την Κοινωνία, δεν διευκολύνει και δεν βελτιστοποιεί τις σχέσεις και τη λειτουργία του πολιτικού σώματος με την Κοινωνία των Πολιτών, την οικονομία και τον Πολιτισμό και καταντά να είναι μια αυτοδιοίκηση με διακηρύξεις κενές περιεχομένου και χωρίς ουσιαστικά κοινωνικά αποτελέσματα.

Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή. Τη εποχή της Παγκοσμιοποίησης. Και παράλληλα είμαστε ενταγμένοι σε μιαν ευρεία Κοινότητα που το Κοινό νόμισμα μας συνδέει. Ωστόσο όλες οι πόλεις της Ευρώπης διαθέτουν τοπικές αυτοδιοικήσεις στις οποίες λειτουργούν Επιτροπές ή Συμβούλια αποτελούμενα από αιρετούς συμβούλους που συντάσσουν τις ετήσιες ή εξαμηνιαίες εκθέσεις τους και λογοδοτούν στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις δραστηριότητές τους.
Εσείς έτσι εννοείτε τη λειτουργία των Επιτροπών κι αυτό θα πράξετε ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

two × three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.