Πώς βοηθάει το παγωμένο νερό τη δίαιτα. Είναι κακό να πίνουμε κρύο νερό;

volvi press 0 Σχόλια

Είναι γνωστό ότι η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για την υγεία αλλά και για την απώλεια βάρους.

Επιπλέον υπάρχει ακόμα ένα όφελος της κατανάλωσης του νερού σε χαμηλή θερμοκρασία όσον αφορά τα κιλά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν πίνετε κρύο νερό ο οργανισμός θα «δουλέψει» πιο εντατικά –άρα θα κάψετε περισσότερες θερμίδες– για να ισορροπήσει τη θερμοκρασία του νερού με την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. Μελέτες αναφέρουν ότι για να επεξεργαστεί ένα ποτήρι παγωμένο νερό (240 ml), το σώμα καταναλώνει 7 θερμίδες. Δέκα ποτήρια νερό την ημέρα σε διάστημα μίας εβδομάδας οδηγούν λοιπόν σε έξτρα καύσεις της τάξης των 490 θερμίδων –χωρίς κόπο και δίαιτα! Σε διάστημα ενός έτους, οι έξτρα καύσεις ισοδυναμούν με απώλεια βάρους περίπου 4 κιλών.

Ένα ακόμη χρήσιμο tip: Καλό είναι να πίνετε νερό (500 ml, δηλαδή δύο ποτήρια) μισή ώρα πριν από κάθε γεύμα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Obesity, η στρατηγική αυτή οδηγεί σε απώλεια 2 επιπλέον κιλών στο πλαίσιο ολιγοθερμιδικής δίαιτας (1.200-1.500 θερμίδων) σε διάστημα 12 εβδομάδων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το νερό προωθεί το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από τα γεύματά σας μέσα στην ημέρα.

Είναι κακό να πίνουμε κρύο νερό;

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη βάση της οποίας όταν πίνουμε συχνά κρύο νερό και κυρίως μετά το φαγητό, προκαλεί διάφορες ασθένειες, όπως για παράδειγμα καρκίνο. Αυτή η ιδέα στηρίζεται στην απλή θεωρία κατά την οποία όταν πίνουμε κρύο νερό εφόσον έχουμε φάει, στερεοποιεί τα λιπαρά που έχουμε μόλις καταναλώσει με αποτέλεσμα να καθυστερεί την πέψη. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτή η διαδικασία προωθεί μια σειρά αντιδράσεων στο στομάχι και στο εντερικό σύστημα που οδηγούν στην εμφάνιση καρκινικών κυττάρων.

Τι λένε οι γιατροί

Υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί οι οποίοι μας συστήνουν να πίνουμε κρύο νερό ιδίως μετά τη γυμναστική καθώς ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Άλλοι γιατροί θεωρούν ότι το κρύο νερό αναγκάζει το σώμα να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια καθώς αυξάνει τη θερμοκρασία του και συνεπώς χάνει αρκετή ποσότητα νερού.

Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις όπου γίνεται λανθασμένη χρήση του κρύου νερού. Για παράδειγμα, όταν έχουμε υψηλό πυρετό συνηθίζουμε να βυθίζουμε το σώμα μας σε κρύο νερό όταν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ζεστό ή χλιαρό νερό. Διαφορετικά, η αμυντική αντίδραση του σώματος μπορεί να προκαλέσει ρίγη και να ανεβάσει τον πυρετό. Σε αυτή την περίπτωση, αν πιούμε κρύο νερό θα έχουμε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα με τα παραπάνω.

Το πραγματικό πρόβλημα

Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι πρέπει να καταναλώνουμε αρκετό νερό, όμως δύο λίτρα είναι η συνιστώμενη ποσότητα. Αν ξεπεράσουμε αυτήν την ποσότητα ή πιούμε λιγότερο τότε θα είμαστε επιρρεπείς σε ορισμένα προβλήματα υγείας. Καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, η καλύτερη ένδειξη για να δούμε αν πίνουμε αρκετό νερό είναι τα ούρα.

Αν έχουν σκούρο χρώμα σημαίνει ότι δεν πίνετε αρκετό νερό ενώ αν είναι ανοιχτόχρωμα αυτό σημαίνει ότι πίνετε αρκετό νερό. Να θυμάστε ότι τα ούρα κατά τις πρωινές ώρες (μόλις ξυπνάτε) είναι σχετικά πιο σκούρα. Άλλος ένας τρόπος για να καταλάβετε ότι χρειάζεστε ενυδάτωση είναι η δίψα. Όταν το σώμα μας, μας ενημερώνει ότι διψάμε πρέπει να πιούμε νερό ανεξάρτητα αν το νερό θα είναι ζεστό ή κρύο.

Αυτό που πραγματικά επηρεάζει την υγεία μας είναι η ποσότητα και η ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε. Το περισσότερο νερό που καταναλώνουμε θα πρέπει να είναι φυσικό και χωρίς τεχνητές γεύσεις (επιτρέπονται ορισμένα πρόσθετα όπως είναι τα φύλλα μέντας, οι φέτες λεμονιού, κτλ.) και χωρίς ζάχαρη.

meygeia.gr, thesstoday.gr

Σχόλια
Ετικέτες
Κατατίθεται σε
Σχετικές Δημοσιεύσεις
Το σχόλιό σας; Θα δημοσιευθεί όταν εγκριθεί από έναν διαχειριστή. Όλα τα πεδία είναι προαιρετικά αλλά για την συζήτηση καλό είναι να γράψετε ένα όνομα έστω και ψευδώνυμο
Αφήστε μια απάντηση