Πότε καταργούνται οι Πανελλήνιες – Ποιο θα είναι το νέο σύστημα εισαγωγής

Ο βαθμός του απολυτηρίου αλλά και οι επιδόσεις στις Πανελλήνιες εξετάσεις θα αποτελούν το εισιτήριο για την είσοδο στα πανεπιστήμια, σύμφωνα με τις τελικές εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, τις οποίες το υπουργείο Παιδείας θα συζητήσει με τους εκπροσώπους των κομμάτων τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με δημοσιεύμα της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου», το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβριο του 2018, θα προβλέπει προφορικές αλλά και γραπτές εξετάσεις σε ενδοσχολικό επίπεδο, δύο φορές κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων στα σχολεία για τους μαθητές υποψηφίους. Παράλληλα, αξιολόγηση των νέων και βαθμοί με βάση τα αποτελέσματα εργασιών (projects), τα οποία μπαίνουν ενεργά στην εξεταστική διαδικασία, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί στους υποψήφιους μια πρώτη επαφή με τη λογική των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ενώ στο τέλος της χρονιάς θα διενεργούνται οι Πανελλήνιες εξετάσεις.

Η εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα γίνεται την πρώτη περίοδο κατά το μεγαλύτερος μέρος, με βάση τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (π.χ., 80%) και κατά το υπόλοιπο με βάση τον αριθμό του Απολυτηρίου ενώ ο βαθμός του απολυτηρίου, θα προκύπτει κατά ένα μικρό ποσοστό την πρώτη περίοδο (π.χ., 20%) από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και κατά το υπόλοιπο από τις επιδόσεις των μαθητών στις ενδοσχολικές εξετάσεις των δύο πρώτων τριμήνων.

Όλα αυτά θα ισχύσουν τα πρώτα χρόνια και στην πορεία -και με ορίζοντα πενταετίας- θα αυξάνεται το ποσοστό του απολυτηρίου για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και θα μειώνεται εκείνο των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σκοπός, σε πέντε χρόνια από σήμερα να μπαίνουν οι υποψήφιοι στα ΑΕΙ μόνο με το βαθμό Απολυτηρίου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four + fourteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.