Προσοχή: Εναέρια ρίψη εμβολίων κατά της λύσσας στον δήμο Βόλβης

dolomata-lisaΣας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος της ‘’εναέριας ρίψης – διανομής εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας, για την από του στόματος ανοσοποίηση των άγριων ζώων, για το τρέχων έτος’’ γίνονται ρίψεις εμβολίων – δολωμάτων στην περιοχή μας.

Η λύσσα είναι λοιμώδης ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) που προκαλείται από έναν ιό ο οποίος απαντάται στο σάλιο των προσβεβλημένων ζώων. Όλα τα θηλαστικά (σκύλοι, γάτες, αλεπούδες , νυχτερίδες, αγελάδες, αιγοπρόβατα κ.λπ.) μπορούν να προσβληθούν από τη λύσσα και να τη μεταδώσουν σε άλλα ζώα και στον άνθρωπο. Τα προσβεβλημένα ζώα μεταδίδουν τον ιό αν δαγκώσουν ή γρατσουνίσουν ένα άλλο ζώο ή έναν άνθρωπο.

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου στα ζώα είναι η αλλαγή συμπεριφοράς τους (επιθετικότητα/εκδηλώσεις αυτο-ακρωτηριασμού ή υπερβολική ηρεμία/ παράλυση). Ανάλογα είναι και τα συμπτώματα της νόσου στον άνθρωπο, όταν όμως εκδηλωθούν είναι ήδη αργά. Η λύσσα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, οδηγεί στο θάνατο. Γι αυτό σε περίπτωση πιθανής έκθεσης : α) περιποιούμαστε και καθαρίζουμε την περιοχή έκθεσης (πλένουμε την πληγή με άφθονο νερό για 10-15 λεπτά και βάζουμε αντισηπτικό, και β) επισκεπτόμαστε αμέσως το γιατρό για εμβόλιο ή αντιλυσσικό ορό. Επειδή υπάρχει πιθανότητα ένα ζώο να νοσεί, αλλά να μην έχει ακόμη εκδηλώσει συμπτώματα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η Ελλάδα ήταν ελεύθερη λύσσας από το 1987 Οκτώβριο του 2012, όταν έγινε διάγνωση λύσσας σε ζώο της άγριας πανίδας. Από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί τουλάχιστον 45 ζώα με λύσσα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Για την αντιμετώπιση της νόσου στα ζώα και κατά συνέπεια στον άνθρωπο θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί των αλεπούδων με εναέριες ρίψεις εμβολίων δολωμάτων που περιέχουν ζωντανό ιό κατά της λύσσας.

xartis-lisa

Οι εναέριες ρίψεις των εμβολιακών δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ → ΣΤΕΦΑΝΙΑ, ΚΑΡΤΕΡΕΣ, ΛΕΥΚΟΧΩΡΙ, ΞΥΛΟΠΟΛΗ, ΛΑΧΑΝΑΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ, ΚΥΔΩΝΕΑ, ΜΑΥΡΟΥΔΑ, ΣΚΕΠΑΣΤΟ, ΛΙΜΝΗ, ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΣ, ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΟ, ΛΕΥΚΟΥΔΑ, ΚΑΤΩ ΣΤΕΦΑΝΙΝΑ, ΑΝΩ ΣΤΑΦΑΝΙΝΑ, ΑΡΕΘΟΥΣΑ, ΒΡΑΣΝΑ, ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ, ΡΙΒΙΕΡΑ, ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΑΚΤΗ, ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ, ΝΕΑ ΒΡΑΣΝΑ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΡΑΣΝΑ, ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΝΩ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΜΗΛΙΕΣ, ΡΕΝΤΙΝΑ, ΜΟΔΙ, ΝΕΑ ΜΑΔΥΤΟΣ, ΜΙΚΡΗ ΒΟΛΒΗ, ΚΟΚΚΑΛΟΥ, ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ. Στις περιοχές αυτές θα εξαιρεθούν οι μεγάλοι οδικοί άξονες, οι υδάτινες επιφάνειες, οι αστικές και οι περιαστικές περιοχές.

Όσον αφορά τα εμβολιακά δολώματα τα παιδιά θα πρέπει να ενημερωθούν για τα παρακάτω προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή με αυτά:

  • Τα εμβολιακά δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό και σε περίπτωση επαφής με αυτό πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη στο γιατρό.
  • Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές (μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού ) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΟΥΝ Ή ΝΑ ΤΑ ΠΑΤΟΥΝ . ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΥΤΑ
  • Πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές. Επίσης εντατικοποιούνται σε όλη την επικράτεια οι εμβολιασμοί όλων των σκύλων και γατών (δεσποζόμενων και αδέσποτων ) με νεκρά εμβόλια κατά της λύσσας. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και των πιθανών συνεπειών της νόσου για τη Δημόσια Υγεία παρακαλούμε θερμά για την υπενθύμιση του θέματος της λύσσας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Δεν υπάρχει λόγος εκδήλωσης έντονης ανησυχίας και πανικού και οι παρακάτω συμβουλές αποτελούν τμήμα ενημέρωσης και επαγρύπνησης του πολίτη.

Η ενημέρωση πρέπει να επικεντρωθεί στα παρακάτω σημεία:

  • Η λύσσα επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα. Προσβάλλει όλα τα θηλαστικά ζώα και τον άνθρωπο. Είναι ζωοανθρωπονόσος. Αν δεν γίνει έγκαιρα πρόληψη και αντιμετώπισή της είναι θανατηφόρα για τα ζώα και τον άνθρωπο.
  • Ο άνθρωπος μολύνεται αν δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί ή έρθει σε επαφή με σάλια μολυσμένου ζώου.
  • Σε περίπτωση μόλυνσης του ανθρώπου πρέπει να ακολουθήσει πολύ καλό πλύσιμο της πληγείσας περιοχής με άφθονο νερό και σαπούνι και άμεση επίσκεψη στο γιατρό για περαιτέρω οδηγίες .
  • Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε οποιαδήποτε επαφή με άγνωστα ζώα (άγρια, αδέσποτα κ.λπ.). Ιδιαίτερα τα παιδιά θα πρέπει να είναι προσεκτικά απέναντι σε άγνωστα σε αυτά ζώα.
  • Σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψη κάποιου, ένα ζώο νεκρό ή με ασυνήθιστη συμπεριφορά θα πρέπει να ειδοποιεί αμέσως τις τοπικές κτηνιατρικές, δημοτικές ή δασικές αρχές.
  • Όσοι διαθέτουν σκύλο ή γάτα θα πρέπει να προσκομίζουν τα ζώα τους στον κτηνίατρο για αντιλυσσικό εμβολιασμό και να διατηρούν ενημερωμένο το ατομικό βιβλιάριο εμβολιασμών των ζώων τους. Τα ζώα πρέπει να είναι ηλεκτρονικά σημασμένα από κτηνίατρο.

Για κάθε επιπρόσθετη διευκρίνηση, παρακαλούνται τα σχολεία της χώρας να ζητήσουν πληροφορίες από τις αρμόδιες περιφερειακές κτηνιατρικές Υπηρεσίες της χώρας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (www.keelpno.gr), όπου θα βρείτε πλούσιο υλικό ή, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, να ζητήσετε περαιτέρω ενημέρωση από το σχολείο.

Πηγή: http://blogs.sch.gr/dimnvras

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

eighteen − 16 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.