Πρωταγωνιστής ο δήμος Βόλβης στα Πράσινα Σημεία

Ήδη έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση 11 δήμων και πήραν περιβαλλοντική αδειοδότηση 23 Πράσινα Σημεία – Πρωταγωνιστής ο δήμος Βόλβης

Εντός του 2021 θα αρχίσει η λειτουργία των πρώτων Πράσινων Σημείων σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ήδη έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση 11 δήμων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με 23 Πράσινα Σημεία να έχουν λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Πρωταγωνιστής είναι ο δήμος Βόλβης, ο οποίος έχει σχεδιάσει τη δημιουργία Πράσινων Σημείων σχεδόν σε όλους τους οικισμούς του.

Τα Πράσινα Σημεία είναι οι πυρήνες της σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση γίνονται πράξη και κτήμα όλων των πολιτών.

Βάσει των στοιχείων της Περιφέρειας, περιβαλλοντική αδειοδότηση έχουν λάβει οκτώ (8) Πράσινα Σημεία στα Βρασνά, την Ασπροβάλτα, τα Στενά Ρεντίνας, τη Νέα Απολλωνία, την Αρέθουσα, το Σχολάρι, τη Νέα Μάδυτο και τον Σταυρό στον δήμο Βόλβης,

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ήδη έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση για τα Πράσινα Σημεία του δήμου Βόλβης,  και αρχίζουν οι διαγωνισμοί για την κατασκευή τους.

«Θεωρώ ότι μέσα στο 2021 θα λειτουργήσουν τα πρώτα Πράσινα Σημεία καθώς κάποια έργα εντάχθηκαν για χρηματοδότηση πριν από αρκετό καιρό και οι διαγωνισμοί μπορούν να ολοκληρωθούν από τους δήμους το επόμενο χρονικό διάστημα. Η ανταπόκριση των δήμων είναι μεγάλη, αφού τα οφέλη από τα Πράσινα Σημεία, στο περιβάλλον, την καθημερινότητα των πολιτών, τη λειτουργία των αστικών κέντρων, την καθαριότητα, τη δημόσια υγεία κτλ. είναι πολύ μεγάλα. Κρίσιμη παράμετρος όμως είναι και το οικονομικό όφελος για τους δήμους. Περιορίζονται οι δαπάνες για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μειώνονται τα τέλη καθαριότητας για τους πολίτες και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.

Το κόστος της δημιουργίας των Πράσινων Σημείων, συγκριτικά με τα οφέλη τους, είναι περιορισμένο, ενώ η ενεργός συμμετοχή των πολιτών είναι αναγκαία για την επιτυχία τους και την αξιοποίησή τους. Όπως δηλώνει ο κ. Γιουτίκας με τα Πράσινα Σημεία αλλάζει άρδην η νοοτροπία των πολιτών σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και γι’ αυτό απαιτούνται δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης στις τοπικές κοινωνίες.

Ένα «πράσινο σημείο»  είναι ένας οριοθετημένος και κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος, µε τις απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο μηχανολογικό εξοπλισµό, όπου οι πολίτες μπορούν να μεταφέρουν ανακυκλώσιµα υλικά, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιµα έλαια, ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα, ρουχισµό, έπιπλα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.