Σε Χαλκιδική και Βόλβη, που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες, περιόδευσαν βουλευτές του ΚΚΕ

H εγκληματική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, που δεν ιεραρχεί ως προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών, αναδεικνύεται για άλλη μια φορά υπεύθυνη για τις πληγές που μετρά ο λαός στη Χαλκιδική, στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα, μετά από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Παράλληλα, οι πλημμύρες ανέδειξαν για μια ακόμα φορά τις μεγάλες ευθύνες κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμων που υλοποιούν την πολιτική αυτή, ενώ στην προσπάθειά τους να κρύψουν τις ευθύνες τους για την απουσία των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας επικαλούνται μονίμως τα «έντονα καιρικά φαινόμενα».

Τις σοβαρές καταστροφές που σημειώθηκαν στο δήμο Βόλβης της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα σε Σταυρό, Ασπροβάλτα και Βρασνά, αλλά και στη Χαλκιδική, στους δήμους Κασσανδρείας και Σιθωνίας,διαπίστωσαν κλιμάκια του ΚΚΕ που επισκέφθηκαν την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Ιούνη τις πληγείσες περιοχές, με επικεφαλής τους βουλευτές του Κόμματος Σάκη Βαρδαλή και Γιάννη Δελή.

Πρόκειται για τουριστικές περιοχές που δέχθηκαν το πλήγμα πάνω στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου, με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για το εισόδημα των μικροεπαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Ο Σ. Βαρδαλής στη Θεσσαλονίκη
Ο Σ. Βαρδαλής στη Θεσσαλονίκη

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Σ. Βαρδαλής, συνοδευόμενος από τους εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Β. Ρέβα (περιφερειακό σύμβουλο) και Β. Πολυζωίδου (δημοτική σύμβουλο Βόλβης), περιόδευσε σε Σταυρό, Βρασνά, Ασπροβάλτα και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Βόλβης Δ. Λιάμα.

Οι ζημιές που έχουν καταγραφεί αφορούν καταστήματα και σπίτια σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Το νερό που κατέβαινε από τα ρέματα και τους χειμάρρους πέρασε κυριολεκτικά μέσα από εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ στο πέρασμά του προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε υποδομές (δρόμους, αγωγούς ομβρίων υδάτων), τουριστικές υποδομές. Σπίτια, περιφράξεις σπιτιών και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από ορμητικά νερά.

Η συμπαράσταση στους πλημμυροπαθείς απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα

Τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς με την κατασκευή της Εγνατίας Οδού δεν έγιναν ταυτόχρονα και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία των γύρω οικισμών. Ετσι, π.χ. η Εγνατία Οδός προχώρησε σε διευθέτηση των χειμάρρων και των ρεμάτων που κατέβαιναν από τα βουνά, μέχρι το σημείο του αυτοκινητόδρομου, όμως δεν έκανε τα αναγκαία συνοδευτικά έργα για την ομαλή παροχέτευση των υδάτων στις κατάντη περιοχές.

Ο Γ. Δελής στη Χαλκιδική
Ο Γ. Δελής στη Χαλκιδική

Επιπλέον, καθυστερούν εδώ και χρόνια έργα που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των μελετών και φυσικά δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει αναδείξει και με επερωτήσεις της στην Περιφέρεια το πρόβλημα, οι οποίες όμως ουδέποτε απαντήθηκαν από την περιφερειακή αρχή.

Ολα τα προηγούμενα χρόνια προκρίθηκε η επιλογή έργων μικρών διευθετήσεων, που αποδείχθηκε ανεπαρκής, αφού ακόμη και έργα όπως π.χ. το δυτικό αντιπλημμυρικό στον Σταυρό δεν άντεξε, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει και να πνίξει σπίτια και καταστήματα.

Επιπλέον πρόβλημα δημιουργεί η άναρχη δόμηση που μετέτρεψε σε τσιμέντο ρέματα και χειμάρρους.

Ο Σάκης Βαρδαλής σημείωσε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ και από τα χρηματοδοτικά πακέτα της, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά γι’ αυτούς που τα κατασκευάζουν.

Τόνισε ότι τα λόγια συμπαράστασης από κυβέρνηση και Περιφέρεια αυτήν την ώρα είναι λίγα, ότι η συμπαράσταση πρέπει να εκφραστεί με συγκεκριμένες πράξεις. Με ειδικές μελέτες και έργα για τη λεκάνη Σταυρού Ασπροβάλτας, αλλά και με έκτακτη οικονομική ενίσχυση ώστε να βοηθηθούν οι πληγέντες να αποκαταστήσουν άμεσα τις ζημιές, να αποζημιωθούν 100% για να ξαναστήσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στους οικισμούς της Χαλκιδικής, όπου περιόδευσε ο Γιάννης Δελής. Σύμφωνα με επίσημη παραδοχή κυβέρνησης και Περιφέρειας, στη Χαλκιδική τα ελάχιστα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται υπολογίζονται σε 22,5 εκατ. ευρώ και από το 2015 έχουν δοθεί για τέτοια έργα μόλις 3 εκατ. ευρώ.

Χρονίζουν οι αποζημιώσεις

Στην Κασσάνδρα, οι ζημιές κυρίως εκδηλώθηκαν σε υποδομές (δίκτυο ύδρευσης, δρόμους κ.λπ.), καθώς, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Β. Κυρίτσης, λειτούργησαν οι μικροεπεμβάσεις που έγιναν μετά τις προηγούμενες πλημμύρες και κυρίως γιατί η χρονική διάρκεια της έντονης βροχόπτωσης ήταν μικρή. Διαφορετικά, ούτε αυτά τα έργα θα ήταν ικανά να περιορίσουν τις καταστροφές.

Εκκρεμούν όμως για χρόνια οι διευθετήσεις και οριοθετήσεις ρεμάτων όπως π.χ. στη Φούρκα, αλλά και παρεμβάσεις στα κατάντη της Σίβηρης.

Στο δήμο Σιθωνίας (Νικήτη, Ορμο Παναγιάς κ.α.), σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή, ζημιές έχουν υποστεί περίπου 40 κύριες κατοικίες και περίπου 100 επιχειρήσεις (ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα εστίασης, εμπορικά κ.λπ.).

Τα νερά που κατέβασε το βουνό πέρασαν κυριολεκτικά μέσα από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, παρασέρνοντας ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους. Το ρέμα υπερχείλισε και το νερό ξήλωσε ακόμη και μέρος του οδοστρώματος του κεντρικού δρόμου που οδηγεί προς τη θάλασσα.

Οι επαγγελματίες που θέλουν να ξαναστήσουν γρήγορα τις επιχειρήσεις τους νιώθουν οργή για τον εμπαιγμό. Οπως λένε, για να αποζημιωθούν για τον εξοπλισμό που καταστράφηκε θα πρέπει πρώτα να τον αντικαταστήσουν και να προσκομίσουν τα τιμολόγια αγοράς. Ομως πού θα βρουν τα χρήματα για να κάνουν την αναγκαία επένδυση; Στην πλειοψηφία τους μιλούν για ζημιές τουλάχιστον 10.000 και 15.000 ευρώ.

Η εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια ενισχύει την οργή των κατοίκων, αφού ανάμεσα σε άλλα ακόμη δεν έχει δοθεί το βοήθημα των 600 ευρώ σε όσους έχουν πάθει ζημιές από την περσινή πλημμύρα στην περιοχή, ενώ δεν έχουν δοθεί ούτε οι αποζημιώσεις από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν πριν από τρία χρόνια.

Σε απόγνωση βρίσκονται και όσοι έχουν εξοχικές κατοικίες, καθώς δεν δικαιούνται ούτε ένα ευρώ για τις ζημιές που υπέστησαν.

Αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης από το υπουργείο Εσωτερικών, για την κάλυψη των εξόδων που απαιτούνται για την άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών (καθαρισμούς δρόμων, αποκατάσταση υποδομών κ.λπ.).

Σημαντικό πρόβλημα για την περιοχή της Χαλκιδικής είναι και οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού που λειτουργούν. Εγιναν τα προηγούμενα χρόνια με κριτήρια πληθυσμιακά που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα της Χαλκιδικής, που το καλοκαίρι δεκαπλασιάζεται. Ενώ ακόμη καθυστερούν και έργα που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ένταση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο Γ. Δελής σημείωσε ότι είναι πολύ μεγάλες οι ευθύνες του κράτους, όπως επιμερίζονται στην κεντρική κυβέρνηση, στην Περιφέρεια, αλλά και στους τοπικούς δήμους, για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων. Κάλεσε το λαό να οργανωθεί και να διεκδικήσει όλα τα βασικά έργα υποδομής για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του. Οπως είπε, «θα πρέπει να μπουν στην προμετωπίδα του οργανωμένου αγώνα του λαϊκού κινήματος και το ΚΚΕ θα τα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

sixteen + fourteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.