Σεμινάριο πρόληψης καπνίσματος για μαθητές δημοτικού

κάπνισμαΣυνεχίζουμε να κάνουμε  προτάσεις  σαν volvipress με την ελπίδα πως κάποιες απ αυτές θα εφαρμοστούν και στον δήμο Βόλβης.  Οι περισσότερες προέρχονται από δράσεις άλλων δήμων.

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Περιστερίου «Οδοιπορικό» θα υλοποιήσει τετραήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο την πρόληψη του καπνίσματος σε μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού.

Το σεμινάριο βασίζεται στο εκπαιδευτικό υλικό «Κάπνισμα; Όχι εμείς!», το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Δίκτυο ΑΛΦΑ», «Έκφραση», «Ελπίδα», «Ορφέας», «Πυξίδα», «Σείριος» με τον ΟΚΑΝΑ, το Γραφείο Αγωγής Υγείας του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής.

Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο αποτελεί κρίσιμη περίοδο στη διαμόρφωση αντιλήψεων και στάσεων των μαθητών σχετικά με το κάπνισμα. Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα για την Ελλάδα φανερώνουν αύξηση του αριθμού των παιδιών που πειραματίζονται με το τσιγάρο, μείωση της ηλικίας δοκιμής του τσιγάρου (πρώτη δοκιμή στην ηλικία των 11 ) και έναρξης του καπνίσματος (ένας στους δέκα μαθητές καπνίζει καθημερινά). Η πραγματικότητα αυτή καθιστά αναγκαία τη συστηματική ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης της εξάρτησης από τον καπνό και προαγωγής της υγείας για παιδιά και εφήβους.

Το εκπαιδευτικό υλικό «Κάπνισμα; Όχι εμείς!» στοχεύει στην παροχή έγκυρης και αξιόπιστης ενημέρωσης σε σχέση με τις συνέπειες -βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες- του καπνίσματος την αναγνώριση των αρνητικών προτύπων (οικογένεια, ΜΜΕ, παρέα) που επηρεάζουν τις στάσεις και τις αντιλήψεις μας για το κάπνισμα την ανάπτυξη αποτελεσματικών τρόπων προσωπικής έκφρασης, την καλλιέργεια και υιοθέτηση μιας θετικής στάσης φροντίδας του εαυτού και αυτοεκτίμησης και τη συνειδητοποίηση των ενηλίκων ως προς την επιρροή που ασκούν.

Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

www.dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

1 × 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.