Σύλληψη Μπακατσέλου, υπό κατάρρευση ο «Αγγελιοφόρος»

Συνελήφθη σήμερα, λίγο πριν από τις 2 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη ο επιχειρηματίας Βασίλειος Μπακατσέλος, γιος του γνωστού βιομήχανου και εκδότη Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου, επειδή δεν κατέβαλε εμπροθέσμως, όπως ορίζει ο νόμος, το δώρο Χριστουγέννων του τρέχοντος έτους στους 125 απλήρωτους εργαζόμενους του «Αγγελιοφόρου».

Τον κ. Μπακατσέλο συνέλαβαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου άνδρες του αστυνομικού τμήματος της πλατείας Δημοκρατίας, κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα υπηρεσίας.

Παράλληλα, αναζητείται προς σύλληψη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, και ο εκδότης Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος, ο οποίος θεωρείται πως επίσης φέρει ποινική ευθύνη για τη μη καταβολή του δώρου εορτών.

Η εισαγγελική εντολή για τη σύλληψη του Βασίλειου Μπακατσέλου δόθηκε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για λογαριασμό του συνόλου του προσωπικού της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, της ανώνυμης εταιρίας που εκδίδει τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος», «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» και σειρά άλλων εντύπων.

Με προσωρινή διαταγή

Ο Βασίλειος Μπακατσέλος εμφανίζεται από τις 19 Δεκεμβρίου ως νόμιμος εκπρόσωπος της  ΕΒΕ ΑΕ, καθώς έχει διοριστεί με προσωρινή διαταγή πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αυτής, έπειτα από την προσχηματική παραίτηση του πατέρα του, Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου, δήθεν για λόγους υγείας, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 11 Δεκεμβρίου.

Ο Βασίλειος Μπακατσέλος παραδόθηκε στους αστυνομικούς την ώρα που αυτοί προσέρχονταν στην έδρα της εταιρίας, επί της οδού Δαναΐδων 4, στο Βαρδάρι, προκειμένου να εκτελέσουν την εισαγγελική εντολή. Συνοδευόταν δε από τον δικηγόρο Παντελή Χαλβατζάκη, νομικό σύμβουλο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.

Κατά την ώρα της σύλληψης στην είσοδο των γραφείων του «Αγγελιοφόρου» είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι, εκτός από το δώρο των εορτών, δεν έχουν πληρωθεί τις δεδουλευμένες αποδοχές των τελευταίων 5 μηνών.

Στην Επιθεώρηση Εργασίας

Λίγο μετά τις 9.30 π.μ. δημοσιογράφοι, τεχνικοί Τύπου και διοικητικοί υπάλληλοι του εκδοτικού συγκροτήματος του «Αγγελιοφόρου», του μεγαλύτερου της Βόρειας Ελλάδας, μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, επί της οδού Αισώπου 22, και, υπό την αιγίδα των συνδικαλιστικών σωματείων τους, ζήτησαν, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους, Α. Μαυραγάνη, την παρέμβαση του ΣΕΠΕ, ώστε να καταβληθεί το οφειλόμενο δώρο εορτών.

Η Επιθεώρηση Εργασίας άσκησε αμέσως επιτόπιο έλεγχο στην έδρα της εταιρίας και διαπίστωσε πως η εταιρία όχι μόνο δεν κατέβαλε, ως όφειλε, το δώρο Χριστουγέννων, αλλά δεν είχε καμία απολύτως πρόθεση να το χορηγήσει. Μάλιστα, σε επικοινωνία των στελεχών του ΣΕΠΕ με το νομικό σύμβουλο της εταιρίας, Παντελή Χαλβατζάκη, ο τελευταίος δήλωσε πως δε θα πληρώσει το δώρο εορτών,  επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρίας είναι δεσμευμένοι από κατασχέσεις εργαζομένων». Ωστόσο, ο κ. Χαλβατζάκης δήλωνε πριν από 15 ημέρες σε εκπροσώπους της ΕΣΗΕΜ-Θ ότι έχει εξασφαλίσει, ανεξαρτήτως των κατασχέσεων, όλο το ποσό που αντιστοιχεί στο δώρο Χριστουγέννων και θα το καταβάλει εγκαίρως.

Μετά τη σύνταξη του δελτίου ελέγχου, το ΣΕΠΕ συνέταξε και επέδωσε στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης μηνυτήρια αναφορά για λογαριασμό των 125 απλήρωτων εργαζομένων. Μάλιστα, αρκετοί εξ αυτών μετέβησαν στο γραφείο του εισαγγελέα υπηρεσίας, στο Δικαστικό Μέγαρο, για να διαμαρτυρηθούν και να συνδράμουν το έργο του πληρεξούσιου δικηγόρου τους.

Έως τις 5 μ.μ. ο Βασίλειος Μπακατσέλος κρατούνταν στο αστυνομικό τμήμα της πλατείας Δημοκρατίας και αναμενόταν να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Ο συλληφθείς επιχειρηματίας θεωρείται, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ως αχυράνθρωπος, ο οποίος έχει σκοπίμως τοποθετηθεί στη θέση του νομίμου εκπροσώπου της ΕΒΕ ΑΕ, ώστε να αποφύγει τις ποινικές ευθύνες για αθέτηση υποχρεώσεων και να διαφυλάξει το επιχειρηματικό όνομά του ο βιομήχανος Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος.

Εικόνα διάλυσης

Το εκδοτικό συγκρότημα του «Αγγελιοφόρου», το οποίο λειτουργεί από το 1996,  παρουσιάζει σήμερα, από νωρίς το πρωί, εικόνα διάλυσης και η αυριανή έκδοσή του, εφόσον τελικώς καταστεί δυνατόν να ολοκληρωθεί, ίσως να είναι και η τελευταία. Πολλοί υπάλληλοι, κυρίως του τεχνικού τμήματος, κατέρχονται σε επίσχεση εργασίας, ενώ αρκετοί άλλοι έχουν ασκήσει αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, διεκδικώντας την καταβολή των μισθών τους.

Στις τάξεις των εργαζομένων επικρατεί η εκτίμηση ότι είναι πλέον είναι θέμα λίγων ημερών η εφαρμογή της προμελετημένης λύσης της λειτουργίας της εκδοτικής εταιρίας ή ακόμη και της δόλιας πτώχευσης, ώστε η οικογένεια Μπακατσέλου να αποφύγει να καταβάλει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις, ύψους 2,5 εκατ, ευρώ.

Ελεύθερος αφέθηκε ο Βασίλης Μπακατσέλος

Προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε και πήρε ο Βασίλης Μπακατσέλος, ο οποίος χθες συνελήφθη για μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους της εφημερίδας Αγγελιοφόρος.

Ο κ. Μπακατσέλος οδηγήθηκε σήμερα στο Αυτόφωρο Μονομελές, απ΄ όπου ζήτησε και πήρε τριήμερη προθεσμία και θα δικαστεί το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε τη διατήρηση της κράτησης του μέχρι να δικαστεί, το δικαστήριο ήρε την κράτηση και ο κ. Μπακατσέλος αφέθηκε ελεύθερος.

Πηγή voria.gr, agelioforum.wordpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 + seven =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.