Σύμφωνο συνεργασίας Δήμου Βόλβης – Γκρετσία Σαλεντίνα

Αντιπροσωπεία του δήμου Βόλβης στους ελληνόφωνους δήμους της Κάτω Ιταλίας – Στον Σταυρό τον Ιούλιο 50 μαθητές της Γκρετσία Σαλεντίνα και πρόγραμμα από το περίφημο φεστιβάλ Νότε Ντελά Ταράντα

Με την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στον δήμο Βόλβης και την Ένωση Δήμων της Γκρετσία Σαλεντίνα (Unione dei Comuni della Grecìa Salentina) εγκαινιάστηκε η πολύπλευρη συνεργασία ανάμεσα στον ελληνικό δήμο και τους 12 ελληνόφωνους δήμους της Κάτω Ιταλίας, που θα αρχίσει να υλοποιείται από το φετινό καλοκαίρι.

Στην πόλη του Μαρτάνο, ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας και ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων της Γκρετσία Σαλεντίνα και δήμαρχος του Καστρινιάνο ντέι Γκρέτσι, Ρομπέρτο Καζαλούτσι, την Τετάρτη 7 Ιουνίου, υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας και του τουρισμού.

Η αρχή στη συνεργασία των δυο πλευρών θα γίνει από τις 21 έως τις 31 Ιουλίου, όταν 50 μαθητές από τους ελληνόφωνους δήμους θα φιλοξενηθούν στον Σταυρό και θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ελλάδα, κοιτίδα της καταγωγής τους, από την οποία διατήρησαν γλώσσα και έθιμα επί 2.800 χρόνια.

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα στον Σταυρό, ομάδα από το περίφημο φεστιβάλ παραδοσιακής γκρεκάνικης μουσικής Νότε Ντελά Ταράντα (Notte Della Taranta) ή Πίτσικα, που γίνεται κάθε χρόνο τέλη Αυγούστου στο Μελπινιάνο παρουσία χιλιάδων επισκεπτών – θα παρουσιάσει παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από τις ελληνόφωνες περιοχές της Απουλίας.

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, δήλωσε ότι «με μεγάλη χαρά θα φιλοξενήσουμε στην Ελλάδα, παιδιά με ελληνικές ρίζες από την περιοχή της Γκρετσία Σαλεντίνα. Είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο και νοιώθουμε ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί θα υποδεχθούμε τα παιδιά αυτά στην κοιτίδα των προγόνων τους, στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Αποτελεί ένα ελάχιστο ευχαριστώ, σε όλες τις γενιές που με την πάροδο των αιώνων διατήρησαν στην Κάτω Ιταλία την ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική συνείδηση. Είμαστε όμως και πολύ ενθουσιασμένοι γιατί εγκαινιάζουμε και σημαντικές πολιτιστικές ανταλλαγές, με την εμφάνιση προγράμματος του Νότε Ντελά Ταράντα στον Σταυρό στα τέλη Ιουλίου οπότε θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε χορό και τραγούδια από τις ελληνόφωνες περιοχές».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γκρετσία Σαλεντίνα Ρομπέρτο Καζαλούτσι τόνισε ότι μπήκαν τα θεμέλια για μια μεγάλη φιλία ανάμεσα στον δήμο Βόλβης και τους 12 ελληνόφωνους δήμους της Κάτω Ιταλίας. Και επισήμανε ιδιαίτερα τη σημασία που έχει η φιλοξενία των 50 μαθητών για πρώτη φορά στην  Ελλάδα, ώστε να γνωρίσουν τις ρίζες τους, αλλά και η παρουσίαση του Νότε Ντελά Ταράντα στον δήμο Βόλβης.

Συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Διαχείρισης Καθημερινότητας Μαρία Δαγκλή και την πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας και της Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Βόλβης Κυριακή Τσουραλάκη, ο δήμαρχος Βόλβης επισκέφθηκε και τους δώδεκα ελληνόφωνους δήμους της Απουλίας ( Καρπινιάνο Σαλεντίνο, Καστρινιάνο ντει Γκρέτσι, Κοριλιάνο ντ’ Ότραντο, Κουτροφιάνο, Μαρτάνο, Μαρτινιάνο, Μελπινιάνο, Σολέτο, Στερνατία, Τζολίνο), οι οποίοι συγκροτούν την Γκρέσια Σαλεντίνα, στην ιταλική επαρχία του Λέτσε.

Ο κ. Λιάμας, ευχαρίστησε δημόσια την Ευαγγελία Ναούμ, που αποτέλεσε πρεσβευτή φιλίας και πολύτιμο σύνδεσμο με την Γκρέσια Σαλεντίνα, με την οποία διατηρεί συνεργασία επί σειρά ετών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − fourteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.