Συναγερμός για την Κτηνοτροφία στην Κεντρική Μακεδονία

Τέσσερις εισαγόμενες ασθένειες απειλούν το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και της ΕΕ – Προσλαμβάνουν κτηνιάτρους για επιτήρηση.

Κτηνιάτρους, που θα επιτηρούν από το φθινόπωρο κάθε περιφερειακή ενότητα για τέσσερις ασθένειες των ζώων παραγωγής (αφθώδης πυρετός, ευλογιά, οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών και πανώλη μικρών μηρυκαστικών) θα προσλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι τέσσερις νόσοι που μπορούν να πλήξουν ανεπανόρθωτα την κτηνοτροφία και το ζωικό κεφάλαιο και ήδη έχουν προκαλέσει ανάλογα προβλήματα σε γειτονικές χώρες, απειλούν πλέον όχι την Κεντρική Μακεδονία μόνο, αλλά όλη τη χώρα.

Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία πρόσληψης κτηνιάτρων για 18 μήνες, οι οποίοι θα διενεργούν συνεχείς ελέγχους σε κτηνοτροφικές μονάδες, συντάσσοντας εκθέσεις και σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος θα λαμβάνουν άμεσα τα μέτρα αντιμετώπισης ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η χώρα μας είναι πύλη εισόδου των νόσων αυτών σε όλη την ΕΕ, λόγω γειτνίασής της με χώρες που έχουν κρούσματα.

Αυτά επισήμανε ο διευθυντής Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Στέφανος Μωραΐτης, στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας. Όπως είπε ο κ. Μωραΐτης τη δαπάνη θα καλύψει η ΕΕ και το υπουργείο, καθώς είναι αναγκαία η επιτόπου και άμεση αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων, ώστε να μην επεκταθούν ανεξέλεγκτα.

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε μάλιστα την ανάθεση για το έργο της ταφής ή μεταφοράς και αποτέφρωσης προσβεβλημένων ζώων του νομού Θεσσαλονίκης κι έτσι σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος θα γίνεται άμεση θανάτωση όλων των ζώων της οικείας κτηνοτροφικής μονάδας.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή για τον αφθώδη πυρετό, καθώς ακόμη και στα παράλια της Τουρκίας έχουν καταγραφεί κρούσματα, ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ασθένεια μεταφέρεται ακόμη και με τον αέρα και με μετακινήσεις κοπαδιών, πλήττοντας έτσι μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους). Για την οζώδη δερματίτιδα ο κ. Μωραΐτης σημείωσε ότι σε προληπτικό επίπεδο γίνονται εμβολιασμοί ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 έγιναν 57.000 εμβολιασμοί στη Θεσσαλονίκη.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Χαλκιδικής, Δημήτρης Τζηρίτης, είπε ότι πέρσι θανατώθηκαν 1.500 ζώα μόνο στη Χαλκιδική λόγω της οζώδους δερματίτιδας και η περιοχή κινδυνεύει να μείνει χωρίς προϊόντα.

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one × two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.