Συνέντευξη Προέδρου ΔΕΥΑΒ – Ενότητα 3η: Μελλοντικά έργα

Διαβάζοντας τα διάφορα σχόλια και μηνύματα αναγνωστών ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΒ κ. Χρήστο Γκολιδάκη να μας απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν θέσει οι ίδιοι οι Δημότες, αλλά και εμείς, σε μία προσπάθεια να διαφωτίσουμε τα δρώμενα της Δημοτική Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης δήμου Βόλβης.
Επειδή η συνέντευξη είναι μακροσκελής την χωρίσαμε σε τρεις (3) διαφορετικές ενότητες. (Ενότητα 1η ΟικονομικάΕνότητα 2η: Ακαταλληλότητα νερού)

Ενότητα 3η: Μελλοντικά έργα

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βλέπουμε ότι έχει γίνει μία σειρά τεχνικών έργων και παρεμβάσεων που έδωσαν λύση στο θέμα καταλληλότητας αρκετών οικισμών, τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους οικισμούς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ – Πέρα από τα έργα που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη ενότητα, με τα οποία λύσαμε ορισμένα από τα χρόνια και επικίνδυνα προβλήματα καταλληλότητας του νερού σε περιοχές του δήμου μας όπως Μεγάλη Βόλβη,  Μικροκώμη, Βαΐοχωρι και Νυμφόπετρα, από εκεί και πέρα στοχεύσαμε στην επάρκεια του νερού.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κατά καιρούς έχουμε διαβάσει στο Facebook παράπονα δημοτών από κάποιες περιοχές του Δήμου ότι το νερό δεν φτάνει και μένουν χωρίς νερό. Τίθεται ζήτημα επάρκειας νερού; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η επάρκεια του νερού θεωρείται ως κάτι αυτονόητο ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε. Υπάρχουν οικισμοί στον Δήμο μας όπου το νερό δεν φτάνει και για αρκετές  ώρες της ημέρας οι συνδημότες μας δεν έχουν νερό.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, σε αυτούς τους οικισμούς, και όχι μόνο σε αυτούς, παρατηρείται το φαινόμενο να αντλείται περισσότερο νερό από αυτό που καταγράφεται στα υδρόμετρα και το νερό δεν επαρκεί!

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι σημαίνει αυτό που λέτε, ότι «αντλείται περισσότερο από αυτό που καταγράφεται» στα υδρόμετρα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό σημαίνει ότι μεγάλες ποσότητες νερού χάνονται από βλάβες που προκαλούνται στο δίκτυο οι οποίες δεν εντοπίζονται άμεσα, είτε σε ιδιοκτησίες οι οποίες υδροδοτούνται αλλά η υδροδότηση τους δεν καταγράφεται από υδρόμετρα.

Επειδή αυτό εκτός από παράνομο είναι και ανήθικο να είστε σίγουροι ότι όλοι αυτοί θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν με τα προβλεπόμενα εκ του νόμου και του Κανονισμού της ύδρευσης .

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αφήνοντας στην άκρη αυτές τις εξαιρέσεις, τι ακριβώς κάνατε και σε ποιο σημείο ακριβώς βρίσκεται η ΔΕΥΑΒ στην επίλυση των προβλημάτων αυτών των περιοχών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έγινε εξονυχιστικός έλεγχος  επάρκειας και καταλληλότητας σε όλους τους οικισμούς για να μπορέσουμε να έχουμε ιδία άποψη και όπου χρειαστεί να προβούμε σε άμεσες παρεμβάσεις.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων που πήραμε ήταν εντυπωσιακά.

Πέρα από αυτά τα κατά τόπου προβλήματα που λύθηκαν, προέκυψαν μεγάλες, υδροδοτικά, προβληματικές περιοχές όπως αυτή της Μικρής Βόλβης, Βαμβακιάς και Ρεντίνας (συν του Στρατοπέδου  Ρεντίνας) όπου ουσιαστικά τέσσερις οικισμοί υδροδοτούνται από μια και μόνο υδρευτική γεώτρηση, η οποία σημειωτέον είναι και προβληματική !

Ένας δεύτερος οικισμός με μεγάλο πρόβλημα επάρκειας νερού είναι η Νέα Απολλωνία, όπου οι περισσότερες από τις γεωτρήσεις βγήκαν  ακατάλληλες με το νερό να μην επαρκεί και δεν μπορούμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε τον Οικισμό του Προφήτη ο οποίος επίσης υδροδοτείται με μια μόνο γεώτρηση.

Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή, με το παραμικρό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει, κινδυνεύει αυτός ο μεγάλος οικισμός του Δήμου μας  να μείνει για μέρες χωρίς νερό .

Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε τις περιοχές όπου εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν κατάλληλο νερό λόγο φθορίου και νιτρικών, όπως το Στίβος και το Νικομηδινό.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η αναφορά σας στους παραλίμνιους οικισμούς σημαίνει ότι αν μη τι άλλο ο ορεινός όγκος βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, μιας και δεν αναφερθήκατε εκτεταμένα στις περιοχές αυτές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάθε άλλο. Στην Αρέθουσα βρήκαμε μεγάλα προβλήματα με τον αγωγό πλήρωσης της δεξαμενής του οικισμού. Ένα από τα προβλήματα τα οποία ξεκίνησαν να λυθούν με προηγούμενα έργα αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:  Μιλάμε αυτή την στιγμή για έργα που απαιτούν μελέτες και αρκετά κονδύλια για να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Από πού θα πάρετε τα χρήματα για να μπορέσετε να υλοποιήσετε όλα αυτά που απαιτούνται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχοντας όλα αυτά τα προβλήματα στο τραπέζι, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο, ξεκινήσαμε την προσπάθεια να εντάξουμε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα μελέτες έργων υδροδότησης (οι οποίες μελέτες προϋπήρχαν και πλέον επικαιροποιήθηκαν) στο πρόγραμμα Φιλόδημος. Πράγμα που καταφέραμε.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον περασμένο Δεκέμβριο με τον Δήμαρχο μας από κοινού, να υπογράψουμε δανειακή σύμβαση στο ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων, επιχορηγούμενη από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», μεγέθους  2.800.000€ ! Με αυτήν την χρηματοδότηση θα καλυφθεί το κόστος  τριών μεγάλων έργων ύδρευσης στο Νικομηδινό, Στίβος, Απολλωνία και Μόδι.

Σε αυτά τα μεγάλα έργα συμπεριλαμβάνεται  η δημιουργία δεξαμενών, δικτύων ύδρευσης και νέων γεωτρήσεων.

Σύντομα αναμένουμε την προκήρυξη των διαγωνισμών εκ των οποίων  θα προκύψουν οι ανάδοχοι και πλέον μπορούμε να πούμε ότι η ταλαιπωρία των συνδημοτών μας σε αυτές της περιοχές, πλησιάζει στο τέλος της .

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι δημότες Βόλβης που ταλαιπωρούνται τόσα χρόνια με το θέμα νερό, είναι δύσπιστοι και επιφυλακτικοί σε όλα αυτά. Μάλιστα βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρνητικά σχόλια που πηγάζουν από αυτή την κατάσταση, στα οποία βέβαια εσείς απαντάτε. Φυσικά όλα αυτά τα έργα δεν γίνονται μαζί, ταυτόχρονα, και είναι στην ιδιοσυγκρασία μας να θέλουμε, να απαιτούμε να λυθεί, πρώτα το δικό μας προσωπικό πρόβλημα. Πιστεύετε θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμη πολύ καιρό για να λυθούν τα προβλήματα αυτά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι τις επόμενες μέρες ξεκινάμε την ανόρυξη των πρώτων νέων υδρευτικών γεωτρήσεων σε περιοχές όπως τα Λουτρά της Νέας Απολλωνίας όπου το νερό έχει κριθεί ακατάλληλο, στην Νέα Απολλωνία όπου το νερό δεν επαρκεί και αμέσως μετά  στις περιοχές της Βόλβης, της Βαμβακιάς,του Προφήτη και της Νέας Επέκτασης του Σταυρού όπου και εκεί υπάρχουν σοβαρά παρόμοια προβλήματα επάρκειας κατάλληλου νερού.

Επίσης εντός του καλοκαιριού θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου αγωγού πλήρωσης της δεξαμενής της  Αρέθουσας .

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βλέπουμε σε άλλες ΔΕΥΑ ότι προσανατολίζονται στον εκσυγχρονισμό των δικτύων, των μέσων που διαθέτουν ώστε να μπορέσουν να γίνουν πιο λειτουργικές και πιο αποτελεσματικές, η ΔΕΥΑΒ σε ποιο σημείο βρίσκεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εκτός από την μελέτη για  αλλαγή δικτύου ύδρευσης σε περιοχές με αμίαντο, πρόσφατα υπογράψαμε σύμβαση με μελετητικό γραφείο να μας ετοιμάσει μελέτες έργων και παράλληλα να αναζητήσει  την χρηματοδότηση τους εκμεταλλευόμενο τα προγράμματα που προκηρύσσονται. Είναι έργα εκσυγχρονισμού, έργα πνοής για την περιοχή μας, και έργα που θα αναβαθμίσουν την λειτουργία της ΔΕΥΑ Βόλβης.

Το πρώτο έργο είναι αυτό της αντικατάστασης μεγάλου αριθμού των υφιστάμενων υδρομέτρων με «έξυπνα» υδρόμετρα.

Το Δεύτερο έργο είναι αυτό της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των αντλιοστασίων ύδρευσης με το σύστημα Scada  (Τηλεμετρίας) με το οποίο θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό το κόστος της λειτουργίας τους  και το ενεργειακό αποτύπωμα αυτών.

Το τρίτο έργο είναι αυτό της αναβάθμισης της ΕΕΛ Ασπροβάλτας .

Επίσης περιμένουμε πρόταση για μελέτη επίλυσης του χρόνιου  προβλήματος με τα όμβρια ύδατα που υπάρχει στα παραθαλάσσια χωριά. Όλες οι προτάσεις θα ετοιμαστούν, θα γίνει ωρίμανση των προτάσεων και θα κατατεθούν για χρηματοδότηση.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μιας και μιλάμε για λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα, σε τι οφείλεται η μεταστροφή που έχει γίνει στην ΔΕΥΑΒ, καθώς βλέπουμε ότι η αντιμετώπιση των βλαβών και των έκτακτων περιστατικών αντιμετωπίζεται όσο πιο άμεσα γίνεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό οφείλεται στην εξωστρέφεια μας, ως Δημοτική επιχείρηση καθώς  καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε τον Δημότη και επίσης αυτό οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος στο προσωπικό της ΔΕΥΑΒ, στο οποίο θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί καλείται πολλές φορές να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, στην αντιμετώπιση των βλαβών, εργαζόμενο υπό αντίξοες συνθήκες.

 

Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που διαθέσατε στο να κάνουμε αυτή την συνέντευξη και υποσχόμαστε ότι να επανέλθουμε στο μέλλον.

Εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και επιτρέψτε μου να πω κάτι κλείνοντας.

Όλα αυτά τα έργα όσο καλά και αν είναι, δεν επαρκούν αν όλοι δεν κατανοήσουμε ότι πρέπει να φροντίζουμε, να υπάρχει επάρκεια νερού.

Πρέπει να έχουμε στο νου μας, ότι έχουμε υποχρέωση προς το κοινωνικό σύνολο, να διαχειριζόμαστε ορθολογικά το νερό που πίνουμε.

Δεν πρέπει να το σπαταλάμε αλόγιστα, ιδίως τώρα το καλοκαίρι, για άρδευση περιβολιών, κήπων, κατάβρεγμα δρόμων, πλύσιμο αυτοκινήτων ή για άλλες χρήσεις. Πρέπει να το προσέχουμε, ώστε να φτάνει για να πίνουμε και να εξυπηρετούμε τις απαραίτητες οικιακές και προσωπικές μας ανάγκες.

Η υποχρέωση μας, είναι, να προσέχουμε το νερό, για να έχουμε νερό.

volvipress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

15 + 11 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.