Συνέντευξη του Δημάρχου Βόλβης κ. Διαμαντή Λιάμα

Δώδεκα χρόνια στο τιμόνι του δήμου Βόλβης και δηλώνει ακούραστος εργάτης, που θα συνεχίσει να προσφέρει στον τόπο του.

Ο Διαμαντής Λιάμας έδωσε έμφαση στον τουρισμό της περιοχής και δικαιώθηκε, γεγονός που τον ωθεί στο επόμενο βήμα το οποίο εστιάζεται στην καθιέρωση του Δήμου Βόλβης ως τουριστικό προορισμό όλο τον χρόνο.

Μιλώντας στην «Π», για την ενεργειακή κρίση, που έχει πλήξει όχι μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και όλους τους δήμους της χώρας, υποστήριξε ότι η πολιτεία πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για τους δήμους και τους οργανισμούς τους.  Τέλος κάνει σαφές ότι θα ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης του κόσμου, στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς θεωρεί ηθικό χρέος να συνεχίσει να αγωνίζεται για τον τόπο του.

Από το 2010 Δήμαρχος Βόλβης. Αντιμετωπίσατε και οικονομική κρίση και πανδημία. Πόσο επηρέασαν την ανάπτυξη του Δήμου σας;

Σίγουρα οι δυο αυτές κρίσεις άφησαν το αρνητικό αποτύπωμα τους σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και φυσικά και στον δήμο μας. Πρέπει όμως να πούμε ότι δεν επηρεαστήκαμε όσο πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Αφενός στην πανδημία είχαμε την ευτυχία να μην έχουμε μεγάλες εξάρσεις στους οικισμούς μας. Αφετέρου η υπερδεκαετής κρίση επηρέασε δραματικά το εισόδημα των πολιτών, ωστόσο ο τουρισμός, η δικιά μας «βαριά βιομηχανία» δεν κατέγραψε μεγάλη πτώση. Κι αυτό οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσφερόμενου προϊόντος μας, όπως είναι η εγκάρδια φιλοξενία, οι ανταγωνιστικές τιμές, οι ιδιαίτεροι δεσμοί και η εγγύτητα μας με βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία). Αυτά τα χαρακτηριστικά αναδείχθηκαν από ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο εκπονήσαμε και εφαρμόσαμε με συνέπεια εδώ και πολλά χρόνια.

Σε ποιους βασικούς πυλώνες στηρίζετε την πολιτική σας;

Το τριπλό σύνθημα της δημοτικής μας παράταξης «γνώση, συνέπεια αλληλεγγύη» συνοψίζει το πλαίσιο της πολιτικής μας. Έχουμε πλέον τη γνώση του τι απαιτεί η ανάπτυξη του τόπου μας και την εμπειρία να το διεκδικήσουμε. Διαθέτουμε συνέπεια στη διατήρηση των αρχών μας, όπως είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη, η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και η διατήρηση υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και η διάδοση του πολιτισμού. Σημαντικότερο όλων είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, μέσα από ένα πλέγμα υπηρεσιών και παροχών, προς τους αδύναμους και τους έχοντες ανάγκη βοήθεια. Το υψηλό αίσθημα εθελοντισμού των κατοίκων του δήμου Βόλβης, αποτελεί κίνητρο για εμάς, ώστε να δίνουμε όλη την ενέργεια σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο τουρισμός φαίνεται ότι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Δήμου Βόλβης. Ποιος είναι ο απολογισμός που έχετε να παρουσιάσετε σ’ αυτό το κομμάτι;

Αναμφισβήτητα είναι θετικός ο απολογισμός του δήμου Βόλβης στον τουριστικό τομέα. Αυτή την άκρως επιτυχημένη συλλογική προσπάθεια την πιστοποιούν οι χιλιάδες Έλληνες και ξένοι παραθεριστές, που προτιμούν –κυρίως- τις ακτές μας σε ολοένα και αυξανόμενους αριθμούς κάθε χρόνο. Ο δήμος Βόλβης αποτελεί τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό του νομού Θεσσαλονίκης και από τους μεγαλύτερους παραθεριστικούς πόλους έλξης στη Βόρεια Ελλάδα.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθώς η επιτυχία έγκειται σε ένα μακρόπνοο και ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που εκπόνησαν επαγγελματίες και ήδη υλοποιείται. Μεταξύ άλλων, έχουμε αυτοτελή παρουσία μαζί με τις ενώσεις καταλυμάτων σε όλες τις μεγάλες τουριστικές διεθνείς εκθέσεις της περιοχής μας επί σειρά ετών, δημιουργήσαμε τουριστικά έντυπα σε επτά γλώσσες, εκδώσαμε δίγλωσσο τουριστικό χάρτη του δήμου και σχηματίσαμε στρατηγικές συνεργασίες και αδελφοποιήσεις σε γειτονικά κράτη.

Μεγάλης σημασίας είναι το γεγονός ότι 8 «Γαλάζιες Σημαίες» στολίζουν τις ακτές της Ασπροβάλτας, των Νέων Βρασνών και του Σταυρού, επίτευγμα που διατηρήσαμε για επτά συνεχή χρόνια, καθιστώντας μας 6ο δήμο σε αριθμό «Γαλάζιων Σημαιών» στην ηπειρωτική Ελλάδα και 2ο (μετά τον δήμο Βόλου) αν εξαιρεθεί η Χαλκιδική. Δεν σταματάμε εδώ καθώς στους επόμενους στόχους μας είναι η ανάδειξη της λίμνης Βόλβης ως οικοτουριστικού προορισμού και η μετατροπή μας σε 12μηνου προορισμού αναψυχής για τους κατοίκους των γειτονικών μας μεγαλουπόλεων (Θεσσαλονίκης, Σερρών, κ.ά.).

Κάνοντας την αυτοκριτική σας, σε ποια συμπεράσματα καταλήγετε;

Χωρίς αδιάκοπη εργασία, συλλογική προσπάθεια, ήθος και εντιμότητα, δεν μπορεί να πετύχει το έργο για την καλυτέρευση της ζωής των δημοτών. Κινητήριος μοχλός είναι η άδολη αγάπη για την πατρίδα σου και τους κατοίκους της. Και λάθη θα γίνουν και απογοητεύσεις θα υπάρξουν, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την επαφή μας με τη γραφειοκρατία.

Ο δήμος Βόλβης, με την μεγάλη έκταση και τον σχετικά μικρό πληθυσμό του, έχει επιτύχει σημαντικές πρωτιές πανελλαδικά, όπως οι ψηφιακές παροχές στους δημότες του, η εγκατάσταση λαμπτήρων led στον φωτισμό όλων των οικισμών, το πρωτοποριακό σύστημα ανακύκλωσης των 4 ειδών κ.ά. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζεις ότι ποτέ δεν επαναπαύεσαι στον καθημερινό αγώνα να συμβάλεις στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, διασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και για τις επόμενες γενιές.

Κατά πόσο έχουν ανατρέψει τον προϋπολογισμό του Δήμου σας οι αυξήσεις στην ενέργεια;

Είναι γεγονός ότι σηκώνουμε δυσβάστακτα βάρη λόγω των υπέρογκων αυξήσεων του ενεργειακού κόστους, που δυναμιτίζει ειδικότερα τη λειτουργία των κοινωφελών μας οργανισμών, όπως είναι η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης. Η Πολιτεία οφείλει άμεσα να στρέψει το βλέμμα της και προς αυτή την κατεύθυνση, αφού μετά τις ελαφρύνσεις για τους πολίτες που ανακοίνωσε, μέτρο κοινωνικά επωφελές, είναι η στιγμή να υπάρξουν πρωτοβουλίες και για τους δήμους και τους οργανισμούς τους. Έχουμε το ευτύχημα στον δήμο Βόλβης να γλυτώνουμε το μεγάλο κόστος από την αύξηση της κιλοβατώρας στον οδοφωτισμό μας, μέσω της τοποθέτησης των νέων led φωτιστικών, που εξοικονομούν σημαντικό ποσοστό ενέργειας.

Κύριε Δήμαρχε, θα θέλατε να συνεχίσετε στο τιμόνι του Δήμου Βόλβης;

Είναι μεγάλη η τιμή να έχεις τη δυνατότητα να προσφέρεις στους συνδημότες σου με όλες σου τις δυνάμεις και τους ευχαριστώ για μια ακόμα φορά για την εκτίμησή τους. Θεωρώ ότι διαθέτω ακόμα ορμή, δύναμη και αποφασιστικότητα να βοηθήσω τον τόπο μου και είναι ηθικό χρέος να αγωνιστώ γι αυτό. Μαζί με τους συνεργάτες μου στη δημοτική αρχή, θα ζητήσουμε να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας.

Συνέντευξη στην Ελένη Ζέρβα

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 16-4-2022)

Πηγή: https://myportal.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nineteen − 19 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.