Τέλος οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ότι δεν επιτρέπονται πλέον ταξίδια μαθητών στο εξωτερικό, στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού περιεχομένου. Εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας.

Η εν λόγω απαγόρευση ορίζεται σε διευκρινιστική απάντηση που έδωσε ο γ.γ. του υπουργείου Γιώργος Αγγελόπουλος στα τέλη Νοεμβρίου ύστερα από σχετικό ερώτημα των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδας. Η εγκύκλιος βασίζεται σε υπουργική απόφαση από τις 6 Μαρτίου 2017 η οποία ελήφθη με γνώμονα πώς αδικούνται οι μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στα έξοδα που απαιτούνται για το ταξίδι στο εξωτερικό, στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού προγράμματος.

Έχοντας στο νου την λογική της εξάλειψης των διακρίσεων και των ανισοτήτων οι ειδήμονες του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισαν να αφαιρέσουν το δικαίωμα της συμμετοχής σε μια εκδρομή στο εξωτερικό από όλους.

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων που εποπτεύονται από το υπουργείο.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία που έχουν τέτοια προγράμματα, στα οποία περιλαμβάνονται και ταξίδια στο εξωτερικό. Εδώ παραμένει προς το παρόν αδιευκρίνιστο το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με αυτά τα προγράμματα.

Όπως λέει στο έγγραφό του ο κ. Αγγελόπουλος, «για μετακινήσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων διεθνών οργανισμών δεν απαιτείται σχετική έγκριση από το υπουργείο Παιδείας, εφόσον πρόκειται για διεθνή οργανισμό στον οποίο συμμετέχει επίσημα η Ελλάδα. Όμως για οποιοδήποτε όργανο, φορέα, ερευνητικό κέντρο κ.λπ. ενός τέτοιου διεθνούς οργανισμού δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση από το υπ. Παιδείας».

Άρα, δεν επηρεάζονται οι μετακινήσεις μαθητών στο πλαίσιο προγραμμάτων όπως το Erasmus.

Τέλος, επιτρέπονται οι αδελφοποιήσεις μόνο με ελληνικά σχολεία της ομογένειας και όχι της κάθε χώρας.

Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17 − two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.