Θεσπίζεται ένας μοναδικός «Αριθμός Μαθητή» – Αλλαγές σε σχολικές εκδρομές

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή από το υπουργείο Παιδείας ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία αφορούν τους μαθητές/τριες και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και συγκεκριμένα στις διατάξεις του προβλέπονται αλλαγές στις εκδρομές των μαθητών αλλά και την καθιέρωση ενός Μοναδικού Αριθμού Μαθητή

Συγκεκριμένα καθιερώνεται, ύστερα από σχετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΠΕΘ, ο Ενιαίος Αριθμός Μαθητή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Η θέσπιση και ο καθορισμός ενός Ενιαίου Αριθμού Μαθητή για κάθε μαθητή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι εξαιρετικά σημαντική, προκειμένου κάθε μαθητής να ταυτοποιείται μονοσήμαντα και να παρακολουθείται η πορεία του στα σχολικά έτη φοίτησης, ανεξάρτητα από τις μονάδες ή τις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες φοιτά, με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα. Έτσι, μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΥΠ.Π.Ε.Θ., καθίσταται δυνατόν να μελετηθεί αξιόπιστα το φαινόμενο της σχολικής διαρροής και να προκύψουν στοχευμένες δράσεις, με στόχο τη δραστική της μείωση. Επιπλέον, με την εν λόγω ρύθμιση επιτυγχάνεται έλεγχος για τυχόν εγγραφή μαθητή την ίδια σχολική χρονιά σε περισσότερα από ένα σχολεία καθώς και ταυτοποίηση των αλλοδαπών μαθητών όταν ζητούν αλλαγή στοιχείων (αλλαγή ονόματος, πατρώνυμου κλπ).

Παράλληλα ρυθμίζεται το θέμα των αρμοδιοτήτων έγκρισης και διενέργειας του συνόλου των σχολικών εκδρομών και των πάσης φύσεως μετακινήσεων των μαθητών και εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του μεταλυκειακού έτους-τάξης μαθητείας στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται με την ισχύουσα νομοθεσία η αρμοδιότητα της έγκρισης των σχολικών εκδρομών έχει μεταφερθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στις Περιφέρειες. Ωστόσο, παρέχεται στον Υπουργό Παιδείας η δυνατότητα να καθορίσει με απόφασή του τα αρμόδια όργανα και τη διαδικασία για την έγκριση των σχολικών εκδρομών και των πάσης φύσεως μετακινήσεων στο εσωτερικό και εξωτερικό των μαθητών και των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα.

Επιπλέον, το ΥΠΠΕΘ  έχει γίνει το τελευταίο διάστημα δέκτης πλήθους αιτημάτων από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας που ζητούν την επαναφορά σε αυτό της αποκλειστικής αρμοδιότητας έγκρισης και διενέργειας του συνόλου των σχολικών εκδρομών και μετακινήσεων.  Εν όψει των ανωτέρω προτείνεται η ψήφιση της ακόλουθης ρύθμισης.

Έτσι σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου η διενέργεια του συνόλου των σχολικών εκδρομών και οι πάσης φύσεως μετακινήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των μαθητών και των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και του μεταλυκειακού έτους-τάξης μαθητείας υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία για την έγκριση του συνόλου των σχολικών εκδρομών και των πάσης φύσεως μετακινήσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των μαθητών και των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του μεταλυκειακού έτους-τάξης μαθητείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

11 − 6 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.