Τι γίνεται με την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών στον Δήμο Βόλβης

Ομαλά και σύμφωνα με το πρόγραμμα εξελίσσεται το έργο καταπολέμησης κουνουπιών, ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τα συνεργεία των αναδόχων, σύμφωνα με την Περιφέρεια, είναι σε πλήρη ανάπτυξη και προβαίνουν καθημερινά στους απαιτούμενους ψεκασμούς και λοιπές επεμβάσεις τόσο από εδάφους όσο και από αέρος.

Η ΠΚΜ σημειώνει ότι την τελευταία περίοδο στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκδηλώθηκαν οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών (σύμφωνα με το Εργαστήριο Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλημμυρικών καταστάσεων μεγάλης έκτασης, που δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες αύξησης των πληθυσμών των κουνουπιών. Ειδικά κατά το τετραήμερο 25 με 28 Ιουνίου 2018, όπως παρατηρήθηκε και επιβεβαιώθηκε και από τον ντόπιο πληθυσμό, επισημαίνει η περιφερειακή αρχή, οι βροχοπτώσεις στην περιοχή της Χαλκιδικής και του Δήμου Βόλβης ήταν ιδιαίτερα έντονες, αυξάνοντας σημαντικά την όχληση από τα κουνούπια στους κάτοικους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Η αύξηση αυτή του πληθυσμού των κουνουπιών, όπως αναφέρει η Περιφέρεια, θεωρείται παροδική και βρίσκεται ήδη σε φάση ομαλοποίησης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του δικτύου σύλληψης ακμαίων κουνουπιών που έχει εγκατασταθεί και βρίσκεται σε λειτουργία, καθώς και από τη μείωση του αριθμού κλήσεων παραπόνων πολιτών στη σχετική τηλεφωνική γραμμή.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα εντατικοποίησης των εργασιών καταπολέμησης κουνουπιών, ειδικά σε περιοχές όπου παρατηρήθηκε εντονότερη όχληση, όπως στην περιοχή της Χαλκιδικής, Ασπροβάλτας, Βρασνών και Σταυρού, και επκεντρώνεται στον έλεγχο των περιστασιακών εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών και, κυρίως, στην καταπολέμηση των ειδών κουνουπιών που ενέχονται σε προβλήματα δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις εστίες του αστικού συστήματος των πόλεων και οικισμών για την καταπολέμηση των ειδών κουνουπιών που παράγονται από αυτές για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα, συνιστάται στους πολίτες να λαμβάνουν τα μέτρα ατομικής προστασίας για την αποφυγή τσιμπημάτων κουνουπιών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα όχλησης από τους πληθυσμούς που διαφεύγουν, παρά τις επεμβάσεις των έργων καταπολέμησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι πολίτες που επιθυμούν να αναφέρουν ζητήματα όχλησης κουνουπιών, τα οποία χρήζουν επεμβάσεων από τα ψεκαστικά συνεργεία, μπορούν να απευθύνονται χωρίς χρέωση στο αριθμό: 800 11 244 244.

voria.gr

1 thoughts on “Τι γίνεται με την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών στον Δήμο Βόλβης

  1. Πέρα από το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, υπάρχει και δεύτερο παρόμοιο πρόγραμμα του δήμου μας με ιδιωτική εταιρεία η οποία εδώ και τρεις μήνες συστηματικά με καθημερινούς ψεκασμούς των επικίνδυνων εστιών και των περιοχών όπου λιμνάζουν όμβρια ύδατα προσπαθεί να κατά πολεμήσει το πρόβλημα ! 

    Βέβαια καταλαβαίνουμε όλοι ότι η βροχή είναι ο μεγάλος ” εχθρός” της καταπολέμησης των κουνουπιών και έτσι λόγο των συνεχών βροχοπτώσεων έχουμε έξαρση του φαινομένου ! 

    Πρέπει όλοι να λάβουμε τα μέτρα μας! να βάλουμε σίτες στα καπάκια των υπονόμων, να ρίξουμε στους υπονόμους τα ειδικά χάπια εξόντωσης των προνύμφων των κουνουπιών ( αυτά τα χάπια τα μοιράζουν τα συνεργεία της εταιρίας και υπάρχουν και στα δημοτικά καταστήματα), επίσης όταν ποτίζεται τα λουλούδια στο μπαλκόνι σας να αδειάζεται το νερό από το πιατάκι της γλάστρα!

    Chris Gkolidakis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.