Τι περιέχει ο Μακεδονικός τάφος της Αμφίπολης

tafosΤρία διαμερίσματα βρίσκονται πίσω από την Μεγαλοπρεπή πύλη του μεγαλύτερου Μακεδονικού τάφου στο λόφο Καστά.

Από το σκανάρισμα που έγινε στην τύμβο με ακτίνες Χ οι αρχαιολόγοι ήδη γνωρίζουν, όχι μόνο την διαρρύθμιση του χώρου αλλά και πόσες λάρνακες υπάρχουν τοποθετημένες αλλά και σε ποια σημεία στους δυο από τους τρεις νεκρικούς θαλάμους που εξετάσθηκαν.

Η εισαγωγή μικροκάμερας έχει δώσει επίσης και τις πρώτες απαντήσεις για το τι υπάρχει στον διάδρομο που βρίσκεται πίσω από το τοιχίο που φυλάσσουν οι δυο σφίγγες, Πρόκειται για το σημείο όπου εκεί έκανε τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Τα έως τώρα στοιχεία προσδιορίζουν ότι πρόκειται για οικογενειακό τάφο που ανήκει στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ενισχύονται όλα τα στοιχεία ότι είναι ο τάφος της Ρωξάνης και του γιου της Αλεξάνδρου του Δ’, που απέκτησε με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη προσδιόρισε από την πρώτη στιγμή στον πρωθυπουργό την σπουδαιότητα των ευρημάτων στις ανασκαφές του λόφου Καστά ωστόσο κατά την επίσκεψη του εκεί ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική για τα αποτελέσματα των ερευνών, ξεκαθάρισε όμως ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί. Μυστήριο πάντως εξακολουθεί να επικρατεί για το τι κρύβει το τρίτο διαμέρισμα.

Τα σενάρια που μπορεί να αποτελούν και την επιθυμία όλων των Ελλήνων που θέλουν εκεί και το ταριχευμένο σώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ταυτόχρονα όμως δεν αποκλείουν πως ο τρίτος νεκρικός θάλαμος να ανήκει στην Ολυμπιάδα, σύζυγο του Φιλίππου.

tafos2Οι αρχαιολόγοι θα επιχειρήσουν σε διάστημα των δυο επόμενων εβδομάδων να μπουν οι ίδιοι μέσα στους χώρους και να μελετήσουν όλα τα ευρήματα τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι ανεκτίμητης ιστορικής αξίας και παγκοσμίου εμβέλειας.

Όλα δείχνουν ότι η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη δικαιώνεται για το όσα υποστήριξε και πίστεψε για το συγκεκριμένο ανασκαφικό έργο.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν την Δευτέρα ενώ σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτισμού τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σε δυο εβδομάδες.

http://www.thousandnews.gr

1 thoughts on “Τι περιέχει ο Μακεδονικός τάφος της Αμφίπολης

  1. Στο φως ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους

    Πίσω από τον τοίχο και μέχρι την είσοδο του τάφου υπάρχει ψηφιδωτό δάπεδο με ρόμβους, το οποίο φαίνεται να συνεχίζει και πίσω από τη θύρα και τις παραστάδες της, οι οποίες διατηρούν τα αρχαία χρώματα και επιχρίσματά τους.

    Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν, ότι αν ο τάφος έχει συληθεί κατά την αρχαιότητα, οι τυμβωρύχοι δεν μπήκαν από αυτό το σημείο.
    Πάνε να κουκουλώσουν κάτι?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eleven − two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.