ΤΟ ΜΑΜΟΥΘ ΤΩΝ ΚΑΛΙΝΔΟΙΩΝ: Παρουσίαση του χαυλιόδοντα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Καλινδοίων
Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016: Παρουσίαση της μοναδικής αποκατάστασης του χαυλιόδοντα του Μαμούθ του Νότου (Mammuthus meridionalis) στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Καλινδοίων του Δήμου Λαγκαδά
Το Μαμούθ του Νότου είναι πρόγονος του τριχωτού μαμούθ, αλλά αντιπρόσωπος θερμού κλίματος που έζησε στην περιοχή των Καλινδοίων πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια. Είναι το μεγαλύτερο στη σειρά των μαμούθ αφού το ύψος του στους ώμους μπορούσε να ξεπεράσει τα 4 μέτρα (φωτο 1). Τα απολιθώματά του αποτελούν μοναδικούς μάρτυρες της Φυσικής Ιστορίας ενός τόπου και χαρακτηρίζονται ως στοιχεία της φυσικής κληρονομιάς της περιοχής των Καλινδοίων.
Ο χαυλιόδοντας εντοπίστηκε το 2002 από τον Γιάννη Γάκη, μέσα σε γκρι ιζήματα του ρέματος Βασμούρας, συλλέχθηκε με τη μέθοδο των καλουπιών από τον Γιάννη Γάκη, Βασίλη Μακρίδη και Νίκο Κυριαζίδη και επί 14 χρόνια συμπεριλαμβανόταν στην έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Καλινδοίων. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Γιάννη Καραγιάννη αποφασίστηκε η αποκατάστασή του, η οποία έγινε από τον Νίκο Μπαχαρίδη, διότι ήταν άμεσος ο κίνδυνος της καταστροφής αυτού του τόσο σπουδαίου και μοναδικού για τα ελληνικά χρονικά χαυλιόδοντα, μήκους 2,05 μέτρων και διαμέτρου 12 εκατοστών. Οι διαστάσεις του χαυλιόδοντα, σε σύγκριση με εκείνες του ίδιου είδους δείχνουν ότι ανήκει σε ένα θηλυκό μαμούθ.
Σημαντικό στοιχείο είναι το σύνολο της παλαιοπανίδας των Καλινδοίων που μαρτυρούν τα απολιθώματα από τις συστηματικές παλαιοντολογικές ανασκαφές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Γεωλογίας με επικεφαλής την αναπλ. Καθηγήτρια Ευαγγελία Τσουκαλά με την ομάδα της και περιλαμβάνει: Σαρκοφάγα ζώα: ύαινα, λύκος, μαχαιρόδοντας, Φυτοφάγα ζώα: ιπποπόταμος, ρινόκερος, ιπποειδή, τρία είδη από ελαφίδες, πρωτόγονος βίσωνας και Μικροθηλαστικά: τρωκτικά. Η μελέτη τους μας επιτρέπει να αναπαραστήσουμε το παλαιοπεριβάλλον της περιοχής πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια: θερμό κλίμα, πλούσια βλάστηση, δασώδες περιβάλλον με ανοικτές εκτάσεις και πολύ νερό με την παρουσία λιμνών, ρεμάτων κ.λπ.
Τα Καλίνδοια δεν έχουν μόνον εξέχουσα ιστορία, όπως αποδεικνύεται από τον πλούτο των αρχαίων ευρημάτων, αλλά και πλούσια προϊστορία, όπως αποδεικνύεται από τα απολιθώματα.
Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 στις 12:00 μ.μ., θα γίνει η παρουσίαση του χαυλιόδοντα του Μαμούθ του Νότου, από την αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. Ευαγγελία Τσουκαλά, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στα Νέα Καλίνδοια (Καλαμωτό) του Δήμου Λαγκαδά.
Χρηστικές πληροφορίες: Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά με ραντεβού, το Σάββατο όλη μέρα και την Κυριακή μέχρι το μεσημέρι. Τηλ. Επικοινωνίας: Δήμος Λαγκαδά 2394 330263, Ν. Κυριαζίδης 6997120748