Το σχέδιο δράσης για αδέσποτα και ιδιόκτητα ζώα συντροφιάς

Σε κάδους σκουπιδιών, σε πλατείες, έξω από pet shops ή λίγο παραέξω από τον αστικό ιστό εγκαταλείπονται κατά δεκάδες.

Κουτάβια και γατάκια για να βρουν βέβαιο θάνατο, εκτός αν είναι τυχερά και κάποιος φιλόζωος ή φιλοζωική οργάνωση τα περιμαζέψει.

Εγκαταλείπονται και μεγαλύτερα που για ένα ορισμένο διάστημα εντάχθηκαν σε οικογένεια.

Λες και είναι λούτρινα και όχι ζωντανοί οργανισμοί που βιώνουν στο έπακρο το αίσθημα της εγκατάλειψης.

Η οικονομική κρίση διόγκωσε το πρόβλημα, με τα μέχρι χθες οικόσιτα να μετατρέπονται σε αδέσποτα της πόλης.

Τα δημοτικά κυνοκομεία στη συντριπτική πλειονότητά τους αποτελούν συνώνυμο του κολαστηρίου όπου τα ανυπεράσπιστα ζώα διαβιούν υποσιτισμένα και σε άθλιες συνθήκες, βρίσκοντας εν τέλει μαρτυρικό θάνατο.

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε στις 6 Μάη 2017 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας από την Περιβαλλοντική και Φιλοζωική Ομοσπονδία Ελλάδας και την ΚΕΔΕ τέθηκε ο δάκτυλος επί τον τύπον των ήλων.

«Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα. Χαράσσουμε και απαιτούμε εθνική πολιτική και σχεδιασμό για τα ζώα».

Και η προσέλευση υπήρξε εντυπωσιακή. Περισσότεροι από 70 εκπρόσωποι δήμων από όλη τη χώρα, δήμαρχοι, 58 φιλοζωικά σωματεία, γ.γ. υπουργείων, αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ., εισαγγελείς κ.ά.

Απαντες εστίασαν σε αυτό ακριβώς που καλούσε ο τίτλος της ημερίδας, στην αναγκαιότητα δηλαδή ενός κοινού σχεδίου δράσης, κοινής προσπάθειας και συγκεκριμένου εθνικού προγράμματος που θα αποτυπωθεί στο κοινό ψήφισμα που σύντομα θα λάβει την οριστική του μορφή με τη συνεργασία της προέδρου της Περιβαλλοντικής και Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Νατάσσας Μπομπολάκη, της ΚΕΔΕ και του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Δ. Ασπρογέρακα, και το οποίο θα προωθηθεί στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής και στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Στην ημερίδα καταγράφηκε σοβαρός προβληματισμός όπως και αντεγκλήσεις.

Ειδικά μετά την αξιοσημείωτη παρέμβαση της αντεισαγγελέως Εφετών Θεσσαλονίκης, Ειρήνη Χρυσογιάννη, που έθεσε τους δήμους προ των ευθυνών τους.

«Τηρούν οι δήμοι τις υποχρεώσεις τους; Ελέγχουν τους ιδιοκτήτες οικόσιτων; Τους καταγράφουν; Μεράκι και πάθος χρειάζεται. Το επιχείρημα της οικονομικής δυσπραγίας ας λήξει. Υπάρχουν λύσεις χωρίς οικονομικό κόστος. Οι καταγγελίες για περισυλλογή αδέσποτων με απορριμματοφόρα και ορισμένες φορές με λάσο έχουν καταγραφεί, για να μη μιλήσουμε για τα δημοτικά κυνοκομεία σε Κοζάνη, Σέρρες, Φλώρινα και αλλού όπου στοιβάζονται 500-600 ζώα σε χώρους που είναι για 60. Γιατί δεν απορροφάτε κάποιους από αυτούς που μετατρέπουν την ποινή τους σε κοινωφελή εργασία στα κυνοκομεία; Ολοι αυτοί πρέπει να φυτεύουν λουλούδια, να απορροφώνται στις υπηρεσίες πρασίνουΑσχολήθηκα προσωπικά με την υπόθεση του σφαγιασμού των ζώων χωρίς αναισθησία στην Καβάλα και η απάντηση που έλαβα ήταν “αφού θα σφαγιαστούν ούτως ή άλλως τι νόημα έχει η αναισθησία”. Επιτέλους ας λήξει η δυσπιστία μεταξύ των φορέων που εμπλεκόμαστε στην υπόθεση αυτή», κατέληξε η αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης.

Ο δήμαρχος Κοζάνης πάντως Λ. Ιωαννίδης διαμαρτυρήθηκε εντονότατα ζητώντας από την κ. Χρυσογιάννη να ανακαλέσει, κάνοντας λόγο για φήμες (σ.σ.: 130 σκυλιά βρήκαν τον θάνατο στο δημοτικό κυνοκομείο Κοζάνης, με τον ίδιο τον δήμαρχο να παραδέχεται σε συνέντευξη Τύπου ότι πέθαναν 80).

Η εισαγγελέας Προστασίας Ζώων Αθήνας, Αιμιλία Χριστογιαννοπούλου, αναφέρθηκε επίσης στις άθλιες συνθήκες των δημοτικών κυνοκομείων σημειώνοντας τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό ζώων που στοιβάζονται, «ζώα υγιή που διαβιούν με άρρωστα τα οποία αφήνονται στο έλεος της μοίρας τους και αλληλοσπαράσσονται. Μόνο κυνοκομεία δεν θα έπρεπε αυτά να χαρακτηρίζονται», όπως σημείωσε με έμφαση.

Χαρακτηριστική υπήρξε επίσης η παρέμβαση του δημάρχου Αποκορώνου του νομού Χανίων, Χ. Κουκανιάκη, ο οποίος με τη συνδρομή των πολιτών και των φιλοζωικών οργανώσεων μετέτρεψε το κυνοκομείο που λειτουργούσε ιδιώτης από κολαστήριο σε χώρο ευπρεπούς διαβίωσης των ζώων με απώτερο στόχο την οριστική εξάλειψη της ανάγκης λειτουργίας του.

«Πάνω απ’ όλα χρειάζεται να είμαστε όλοι μαζί. Κράτος, Αυτοδιοίκηση, φιλοζωικές οργανώσεις, ΜΜΕ, τοπικοί φορείς σε μια κοινή κατεύθυνση χωρίς τον γνωστό κλεφτοπόλεμο της μετάθεσης ευθυνών του ενός στον άλλο που συνηθίζεται σε όλα τα καυτά θέματα τα οποία το επίσημο κράτος σπρώχνει στην Αυτοδιοίκηση συνήθως και χωρίς πόρους για να αποποιηθεί τις δικές του ευθύνες. Στόχος μας πρέπει να είναι αφ’ ενός η σταθεροποίηση, η καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους και αφ’ ετέρου η ευζωία τους… Χρειάζεται κοινό σχέδιο και κοινή προσπάθεια, με συγκεκριμένο εθνικό πρόγραμμα δράσης. Απαιτούνται υποδομές και λειτουργίες για τα αδέσποτα ζώα σε κάθε δήμο ή σε διαδημοτική βάση», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Τόσο αυτός όσο και αρκετοί άλλοι δήμαρχοι εξήραν το έργο των φιλοζωικών οργανώσεων.

«Στον δήμο μας την κύρια φροντίδα των ζώων δεν την έχουμε εμείς αλλά οι εθελοντές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Α. Βασιλόπουλος.

Αυστηρά και επείγοντα μέτρα για τον περιορισμό των αδέσποτων

Σε συγκεκριμένες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό της επιβολής προστίμων και την αποσαφήνιση της διαδικασίας είσπραξής τους αναφέρθηκε ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης.

Στο πλαίσιο αυτό μελετώνται, όπως επισήμανε, η ενεργός εμπλοκή της δημοτικής αστυνομίας και η αξιοποίηση των εσόδων από τα πρόστιμα στη δημιουργία καταφυγίων για τα αδέσποτα.

Ο Θέμης Δημητρακόπουλος, συντονιστής της Ομάδας για τα Δικαιώματα των Ζώων, Τμήμα Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλος σε θέματα Παιδείας, Δικαιωμάτων και Περιβάλλοντος του υπ. Παιδείας, σημείωσε πως σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής προωθείται η εισαγωγή της φιλοζωίας μέσω των σχολικών εγχειριδίων στα σχολεία «ενδεχομένως και από τον προσεχή Σεπτέμβριο», όπως τόνισε.

Επίσης σημαντική θεωρείται, πρόσθεσε, η προώθηση της ιδέας της υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων από υπουργεία, δήμους, δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία.

Επανέλαβε δε την ολοκληρωτική αντίθεσή του στην πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων για νομιμοποίηση της σφαγής για θρησκευτικούς λόγους χωρίς αναισθησία.

Στα προσχέδια ψηφισμάτων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας και σύντομα θα λάβουν οριστική μορφή και θα υποβληθούν στον πρωθυπουργό και στα κόμματα, μελετώνται μεταξύ άλλων:

➥ η υποχρεωτική στείρωση των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς για μια πενταετία,

➥ η απαγόρευση πώλησης ζώων από τα pet shops,

➥ η δραστική μείωση των εισαγωγών ζώων συντροφιάς για μια πενταετία,

➥ η πάταξη του παράνομου εμπορίου ζώων καθώς κάθε χρόνο εκτρέφονται παράνομα πάνω από 50.000 νέα ζώα,

➥ η συστηματική ενημέρωση από τα ΜΜΕ της χώρας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών,

➥ οι συστηματικοί έλεγχοι της αστυνομίας και των λοιπών ελεγκτικών οργάνων των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για τη σήμανση -τσιπ- και καταγραφή τους στη βάση δεδομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να περιοριστεί δραστικά η εγκατάλειψή τους,

➥ η λειτουργία βάσης δεδομένων των αδέσποτων και των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς σε κάθε δήμο,

➥ η στοχευμένη και συστηματική στείρωση των αδέσποτων ζώων,

➥ η οικονομική ενίσχυση των δήμων,

➥ η δημιουργία δημοτικών και διαδημοτικών κτηνιατρείων και άλλα.

Συντάκτης: Ντίνα Ιωακειμίδου

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − one =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.