Ξεκινούν δύο επενδύσεις για βιοαέριο στην Θεσσαλονίκη

1img

“Πράσινο” για δύο επενδύσεις που θα δημιουργήσουν 200 θέσεις εργασίας, θα παράγουν βιοαέριο και λίπασμα για καλλιέργειες . Πρόκειται για δύο μονάδες που θα δημιουργηθούν στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 10,5 εκατ. ευρώ και σήμερα υπεγράφησαν οι συμβάσεις χρηματοδότησης μεταξύ του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας του JESSICA (το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα Πειραιώς) και των φορέων των δύο επενδύσεων, «Βορειοελλαδική Αειφορία ΑΒΕΕ» και «Δέλτα Αξιού Ενεργειακή ΑΕ». Πρόκειται για τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής βιοαερίου, από υποπροϊόντα πρωτογενούς τομέα, στην Ελλάδα και οι συμβάσεις υπεγράφησαν παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Η λειτουργία των δύο μονάδων, οι οποίες χωροθετούνται στον Πεντάλοφο του Δήμου Ωραιοκάστρου και στο Παρθένι του δήμου Χαλκηδόνας αντίστοιχα, θα “ανοίξει” πάνω από 200 νέες θέσεις εργασίας, προσωρινές και μόνιμες. Αναλυτικότερα, η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο με τη χρήση βιομάζας, ισχύος 0,999 MWe (σ.σ. μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας), θα λειτουργήσει στη θέση «Αριδίνα», της Δημοτικής Ενότητας Πενταλόφου του δήμου Ωραιοκάστρου.

Η μονάδα θα τροφοδοτείται με πρώτες ύλες προερχόμενες κυρίως από απόβλητα (κοπριές) βουστασίων και δευτερευόντως πτηνοτροφείων. Το παραγόμενο μείγμα, από τη διαδικασία της χώνευσης, θα διατίθεται σε καλλιεργητές της περιοχής ως λίπασμα, ενώ το υγρό κλάσμα θα χρησιμοποιείται για αρδευτικούς και άλλους αντίστοιχους σκοπούς. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 4,4 εκατ. ευρώ και ο προϋπολογισμός των επιλέξιμων δαπανών στα 3,7 εκατ.

Η δεύτερη μονάδα, ισχύος 1 MWe, βρίσκεται στη θέση «’Αδενδρο» του δημοτικού διαμερίσματος Παρθενίου του δήμου Χαλκηδόνος. Η μονάδα θα τροφοδοτείται με πρώτες ύλες προερχόμενες κυρίως από κοπριά βουστασίων και δευτερευόντως από καλλιέργειες (ενσίρωμα καλαμποκιού). Το παραγόμενο μείγμα από τη διαδικασία της χώνευσης θα διατίθεται σε καλλιεργητές της περιοχής ως λίπασμα, ενώ το υγρό κλάσμα θα χρησιμοποιείται για αρδευτικούς και άλλους αντίστοιχους σκοπούς. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5,9 εκατ. ευρώ και των επιλέξιμων δαπανών στα 5,2 εκ.

Η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων οργανικών λιπασμάτων από τη μονάδα, που θα διατίθενται προς χρήση στους τοπικούς καλλιεργητές, θα υποκαταστήσει, σε ποσοστό άνω του 50%, τα χημικά λιπάσματα, η εκτεταμένη χρήση των οποίων προκαλεί σωρεία περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως υπερνίτρωση, ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα κλπ.

Κατά την υπογραφή των συμβάσεων ο κ. Κωνσταντινόπουλος δήλωσε: “Πρόκειται για δύο έργα μεγάλης περιβαλλοντικής, ενεργειακής και αναπτυξιακής σημασίας για την Κεντρική Μακεδονία, καθώς θα αποτελέσουν τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής βιοαερίου από υποπροϊόντα του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα”.

Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των εταιριών κατασκευής των έργων στις παρεμβάσεις τους ευχαρίστησαν το υπουργείο και την τράπεζα για τη στήριξη που παρέχουν σε έργα αυτού του χαρακτήρα κι έδωσαν έμφαση στην απορρύπανση που επιτυγχάνεται με την κατασκευή και τη λειτουργία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε την πρώτη σύμβαση χρηματοδότησης έργου στην Κεντρική Μακεδονία στο πλαίσιο του JESSICA στις 6 Μαρτίου 2014. Συνολικά βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης στην Κεντρική Μακεδονία 8 έργα συνολικού προϋπολογισμού 32,7 εκατ. ευρώ που αιτούνται χρηματοδότηση από το JESSICA ύψους 20,7 εκατ. ευρώ.

Τα έργα που αξιολογούνται αφορούν, ενδεικτικά, ενεργειακή αναβάθμιση συστημάτων οδοφωτισμού, προμήθεια και τοποθέτηση συστήματος υπόγειων κάδων προσωρινής αποθήκευσης αστικών απορριμμάτων, παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο, επιστέγαση και ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, Bankpiraeus

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

16 − 5 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.