Εξαφάνιση αεροσκάφους της AirAsia με 162 επιβάτες

Η πτήση QZ8501 της AirAsia εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Σαραμπίγια προς τη Σιγκαπούρη 

Η επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου χάθηκε στις 07:24 το πρωί (τοπική) ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν ανάμεσα στην Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη 
Είχε περισσότερους από 160 επιβαίνοντες
Σε εξέλιξη έρευνες εντοπισμού και διάσωσης 
Η AirAsia έχει καλή φήμη στην περιοχή και ποτέ δεν έχει χάσει αεροπλάνο

Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Άλλο ένα αεροπλάνο αγνοείται εδώ και λίγες ώρες με 162 επιβαίνοντες!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η αεροπορική εταιρία AirAsia δήλωσε σήμερα ότι “ο πιλότος είχε ζητήσει να αποκλίνει από την πορεία πτήσης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών” που επικρατούσαν, σε μήνυμα στο λογαριασμό της στο Facebook. “Η επικοινωνία με το αεροσκάφος χάθηκε ενώ ήταν ακόμα υπό τον έλεγχο των ινδονησιακών Αρχών εναέριας κυκλοφορίας”, πρόσθεσε η AirAsia.
Το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 32.000 ποδών όταν ο πιλότος ζήτησε να “αποκλίνει” από την πορεία πτήσης ώστε το αεροπλάνο να πετάξει σε ύψος 38.000 ποδών για να αποφύγει τα σύννεφα και τις κακές καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία.

Το αεροσκάφος των αερογραμμών AirAsia εξαφανίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί στα μισά της διαδρομής μεταξύ της πόλης Σουραμπάγια της Ινδονησίας απ΄ όπου είχε αναχωρήσει και της Σιγκαπούρης που ήταν ο προορισμός του, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας στον ινδονησιακό υπουργείο Μεταφορών Τζόκο Μουρτζατμότζο.
Συγκεκριμένα το αεροπλάνο βρισκόταν μεταξύ του λιμανιού Ταντζούνγκ Παντάν της Ινδονησίας και της πόλης Ποντιανάκ, στο Δυτικό Καλιμαντάν στο νησί Μπόρνεο όταν χάθηκε κάθε επαφή με το κέντρο ελέγχου, διευκρίνισε ο αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια ώρα στη Σεούλ το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον τρεις Νοτιοκορεάτες ήταν ανάμεσα στους 155 επιβάτες του αεροσκάφους. Πρόκειται για έναν 30χρονο άνδρα, τη συνομήλικη σύζυγό του και το παιδάκι τους.
Στο A320-200 επέβαιναν 162 άνθρωποι: το επταμελές πλήρωμα και 155 επιβάτες, ανάμεσα τους 16 παιδιά και ένα βρέφος.

Σύμφωνα με την εταιρία ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες και επιχείρηση διάσωσης, ενώ η Air Asia έχει δημιουργήσει και ειδική τηλεφωνική γραμμή ώστε να ενημερώνει για τις εξελίξεις συγγενείς και φίλους των επιβατών της πτήσης που αγνοείται.

Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο της Τζουάντα στις 05:27 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα) και ήταν προγραμματισμένο να φτάσει στη Σιγκαπούρη τρεις ώρες αργότερα.

Η AirAsia είναι εταιρεία που έχει την έδρα της στη Μαλαισία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην περιοχή της Ασίας. Έχει περίπου 100 προορισμούς και θυγατρικές σε πολλές ασιατικές χώρες.

Θεωρείται αξιόπιστη και δεν έχει χάσει ποτέ αεροσκάφος της, σε αντίθεση με τον εθνικό αερομεταφορέα της Μαλαισίας, τη Malaysia Airlines, που μέσα στο 2014 “έζησε” δυο τραγωδίες: την εξαφάνιση της πτήσης MH370 πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό και την συντριβή της πτήσης Mh17 στην Ουκρανία.

Last Update

Οι έρευνες που άρχισαν σήμερα για να βρεθεί το αεροπλάνο της εταιρείας AirAsia, το οποίο εξαφανίσθηκε ανάμεσα στην Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη με 162 επιβαίνοντες, διακόπηκαν λόγου του ότι άρχισε να νυχτώνει και θα επαναληφθούν αύριο, Δευτέρα, το πρωί, ανακοίνωσε το ινδονησιακό υπουργείο Μεταφορών.

 “Διακόψαμε τις έρευνες επειδή άρχιζε να νυκτώνει. Επίσης οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές. Θα επαναλάβουμε τις έρευνες αύριο στις 07:00 (τοπική ώρα, 02:00 ώρα Ελλάδας) ή ακόμη και νωρίτερα αν οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έχασε την επαφή με το Airbus A320-220 της μαλαισιανής εταιρίας χαμηλού κόστους AirAsia περίπου μία ώρα μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Τζουάντα στη Σουραμπάγια, στην ανατολική Ιάβα, στις 05.20′ τοπική ώρα. Το αεροπλάνο αναμενόταν να προσγειωθεί στη Σιγκαπούρη στις 08.30′ τοπική ώρα.
Η πολεμική αεροπορία της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι έστειλε δύο αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν έρευνες σε μια περιοχή στην ανατολική Ιάβα, νοτιοανατολικά της Πανγκαλάν Μπουν, στην επαρχία Καλιμαντάν.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στην περιοχή μεταξύ του νησιού Μπελιτούνγκ και της Καλιμαντάν, στη δυτική ακτή του νησιού Μπόρνεο, στο μέσο της πορείας πτήσης.
Η Σιγκαπούρη προσφέρθηκε να μετάσχει στις έρευνες με δυνάμεις της πολεμικής της αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού της.

Πανικόβλητοι συγγενείς των επιβατών έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Σανγκί της Σιγκαπούρης, ενώ εκατοντάδες άλλοι έσπευσαν στο αεροδρόμιο στη Σουραμπάγια. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ένας Βρετανός ταξίδευε με το αεροσκάφος αυτό.

Την εκμετάλλευση του αεροπλάνου είχε η AirAsia Indonesia, θυγατρική της AirAsia που εδρεύει στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των εταιριών χαμηλού κόστους στη νοτιοανατολική Ασία.
Ιδρύθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια και έκτοτε καταγράφει μεγάλη ανάπτυξη.

Πηγή: CNN, BBC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 × 4 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.