Μία πολύ καλή ευκαιρία για τον Δήμο Βόλβης να αποδείξει ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μια επιλεκτική πράξη

prosfigopoulaΗ είδηση της χρήσης του Δημοτικού σχολείου Προφήτη στον Δήμο Βόλβης ως σχολείο φοίτησης μικρών προσφυγόπουλων έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους δημότες , ειδικά στην Τοπική Κοινότητα του Προφήτη και της Νυμφόπετρας προκαλώντας αντιδράσεις και ενστάσεις των γονέων.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται, είναι το πώς και γιατί επιλέχθηκε το Δημοτικό σχολείο Προφήτη να φιλοξενήσει τα προσφυγόπουλα του Καταυλισμού Λαγκαδικίων που ανήκει Διοικητικά στον Δήμο Λαγκαδά, ενώ δεν θα φιλοξενήσει τα παιδιά του καταυλισμού Βαγιοχωρίου.

Ο πρώτος λόγος είναι το ότι ο καταυλισμός Βαγιοχωρίου είναι ουσιαστικά κέντρο διερχομένων όπου παραμένουν με μέσο όρο 15-20 άτομα, στην πλειοψηφία ενήλικες, ενώ φεύγουν συνήθως αυθημερόν.

Ο Δεύτερος λόγος είναι ότι ο αριθμός των μικρών προσφυγόπουλων στον Καταυλισμό Λαγκαδικίων που τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ, είναι πολύ μεγάλος για τα τοπικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να υπερισχύουν τον αριθμό των μικρών Ελληνόπουλων που πάνε σχολείο.

Δυστυχώς η ευαισθησία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόλβης να επιδείξει την αλληλεγγύη του στο ζήτημα του προσφυγικού κατέληξε σε φιάσκο με την υπόδειξη της τοποθεσίας κατασκευής Camp, υποδεικνύοντας μία λάθος τοποθεσία, όπου δεν υπάρχει απολύτως τίποτε που να επιτρέπει την στοιχειώδη, αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων.

Το Δ.Σ και ο Δήμος Βόλβης έγινε στόχος έντονης κριτικής και χλεύης όχι μόνο στο πανελλήνιο αλλά και στην Ευρώπη με τις εικόνες να ταξιδεύουν μέσω των ΜΜΕ.

Όμως δεν πρέπει ο Δήμαρχος Βόλβης επ’ ουδενί να επαναλάβει με την ίδια προχειρότητα τα λάθη του παρελθόντος.

Ο Δήμος Βόλβης έχει τώρα μία μοναδική ευκαιρία να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται στην πράξη την ουσία της λέξης αλληλεγγύη διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο, στην εκπαίδευση των μικρών προσφυγόπουλων παραχωρώντας εκτός του Δημοτικού Σχολείου Προφήτη, και το ανενεργό σχολείο της Νυμφόπετρας, το οποίο διαθέτει όλες τις υποδομές για να φιλοξενήσει έναν μεγάλο αριθμό μαθητών.

Ένας από τους πιο προνομιούχους Δήμους της Ελλάδας, ο οποίος συνδυάζει Βουνό, Λίμνη, Θάλασσα, διαθέτει Τοπικές Ενότητες με ιδιαίτερης ομορφιάς τοποθεσίες , ιδανικές για την διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών για τις γνωρίζουν τα προσφυγόπουλα.

Αρωγοί στην προσπάθεια του Δήμου Βόλβης θα πρέπει να γίνουν οι Τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Βόλβης, οι οποίοι μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στο να τους μάθουν τις παραδόσεις του τόπου μας και την ιστορία συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην σύσφιξη των διαπολιτισμικών σχέσεων των κοινοτήτων.

Ο Δήμος Βόλβης δια μέσου του ΟΠΑΠ μπορεί να διοργανώσει Πολιτιστικές Εκδηλώσεις, όπου οι διάφορες εθνότητες που φιλοξενούνται στα Λαγκαδίκια θα έχουν την δυνατότητα μέσω της συνεργασίας να αναδείξουν και την δική τους πολιτιστική κληρονομιά με χορούς, η την παρουσίαση της εθνικής τους κουζίνας, κλπ.

Φυσικά οι δράσεις του Δήμου Βόλβης δεν θα πρέπει να περιορίζονται μόνο στο τυπικό τομέα της εκπαίδευσης, η του πολιτισμού.

Μία πολύ καλή κίνηση εκ μέρους του Δήμου Βόλβης, θα είναι η φιλοξενία των μικρών προσφυγόπουλων στις κατασκηνώσεις του Δήμου στον Σταυρό τους καλοκαιρινούς μήνες , όπου θα μπορούν να ξεχάσουν την ασχήμια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, να γνωρίσουν τις όμορφες παραλίες του Στρυμωνικού και να έλθουν πιο κοντά με τα Ελληνόπουλα ώστε να εγκλιματιστούν πιο εύκολα στις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούνται.

Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για τον Δήμο Βόλβης να αποδείξει ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μια επιλεκτική πράξη, αλλά ουσιώδης, και να κλείσει τα ώτα του στις άναρθρες κραυγές ρατσιστικών πυρήνων που δημιουργούν παραφωνία στην ειδυλλιακή εικόνα του Δήμου Βόλβης. Ενός τόπου να Ζεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

9 + 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.