Τα συμπτώματα της ελονοσίας. Πώς μεταδίδεται. Προφύλαξη

elonosiaΗ ελονοσία προκαλείται από ένα παράσιτο, που μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών.

Η ελονοσία προκαλεί επαναλαμβανόμενες κρίσεις με ρίγη και πυρετό. Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη ασθένεια “ευθύνεται” για τον θάνατο περίπου 660.000 ανθρώπων κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Ενώ είναι συχνή σε εύκρατα κλίματα, η ελονοσία εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη και σε τροπικές και υποτροπικές χώρες. Εδώ και χρόνια υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια από διεθνείς οργανισμούς υγείας για την μείωση της συχνότητα εμφάνισης της ελονοσίας με τη διανομή κουνουπιέρων σε ευαίσθητες περιοχές, για την προστασία των ανθρώπων από τα τσιμπήματα των κουνουπιών καθώς κοιμούνται. Ταυτόχρονα, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται συστηματικά για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για την πρόληψη της ελονοσίας.

Αν ταξιδεύετε σε περιοχές όπου η ελονοσία είναι συχνή, πρέπει να λάβετε προληπτικά μέτρα από πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι σας, για την ασφάλεια της υγείας σας. Πολλά παράσιτα της ελονοσίας παρουσιάζουν, πλέον, ανοσία στα πιο κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου.

Ελονοσία: Αίτια
Η ελονοσία προκαλείται από έναν μικροσκοπικό παράσιτο που μεταδίδεται συνήθως από τα τσιμπήματα κουνουπιών. Αλλά τα κουνούπια δεν έχουν ελονοσία από μόνα τους. Απλά την μεταδίδουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ξεκινώντας από ένα άτομο πού ήδη έχει ελονοσία.

Κύκλος μετάδοσης από τα κουνούπια
Μη μολυσμένα κουνούπια. Ένα κουνούπι μολύνεται όταν τραφεί με το αίμα ατόμου που έχει ελονοσία.
Μετάδοση του παρασίτου. Εάν είστε το επόμενο άτομο που θα τσιμπήσει ένα κουνούπι, τότε μπορεί να μεταδώσει τα παράσιτα της ελονοσίας σε σας.
Στο ήπαρ. Τα παράσιτα στην συνέχεια ταξιδεύουν στο συκώτι, όπου (κάποιοι τύποι) μπορεί να παραμένουν ακόμα και για ένα έτος.
Στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν τα παράσιτα “ωριμάσουν”, αφήνουν το συκώτι και μολύνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τότε είναι που οι άνθρωποι συνήθως αναπτύσσουν τα συμπτώματα της ελονοσίας.
Στο επόμενο άτομο. Εάν ένα μη μολυσμένο κουνούπι σας τσιμπήσει σε αυτό το σημείο του κύκλου, τότε θα μολυνθεί με τα παράσιτα της ελονοσίας σας και θα τα μεταδώσει στο επόμενο άτομο που θα τσιμπήσει.

Άλλοι τρόποι μετάδοσης
Επειδή τα παράσιτα της ελονοσίας επηρεάζουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να κολλήσουν την ασθένεια μέσω της έκθεσης σε ήδη σε μολυσμένο αίμα, όπως:
Από την μητέρα στο έμβρυο
Μέσω μεταγγίσεων αίματος
Όταν χρησιμοποιούνται κοινές βελόνες για την ένεση φαρμάκων

Ελονοσία: Συμπτώματα
Μια λοίμωξη ελονοσίας γενικά χαρακτηρίζεται από συνεχείς κρίσεις με τα ακόλουθα συμπτώματα:
Μέτριο έως σοβαρό ρίγος
Υψηλός πυρετός
Αυξημένη εφίδρωση

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Πονοκέφαλο
Εμετό
Διάρροια

Συμβουλές και μέτρα προφύλαξης

Ως ατομικά μέτρα προφύλαξης προτείνονται:

  • -Μακριά ανοιχτόχρωμα φαρδιά ρούχα τα οποία να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος από το σώμα
  • -Εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
  • -Εντομοαπωθητικά στον αέρα  ( «φιδάκια», ταμπλέτες)
  • -Κουνουπιέρες για τα βρέφη
  • -Συχνά λουτρά ώστε να απομακρύνεται ο ιδρώτας
  • -Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες) σε πόρτες και παράθυρα
  • -Απομάκρυνση στάσιμου νερού από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς (π,χ, αυλές, μπαλκόνια) χώρους των σπιτιών.
  • -Κούρεμα γρασιδιού θάμνων φυλλωσιών
  • -Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος
  • -Χρήση ανεμιστήρων, κλιματιστικών.
  • -Πότισμα φυτών  κατά τις πρωινές και όχι κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες.

Μέτρα προφύλαξης του κοινού

Πέραν των ανωτέρω ατομικών μέτρων  προφύλαξης, είναι αναγκαία και η λήψη μέτρων πρoφύλαξης  σε συλλογικό επίπεδο, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (Δήμοι-Περιφέρεια) όπως:

-Καθαρισμός αγωγών όμβριων υδάτων και αρδευτικών καναλιών από οτιδήποτε εμποδίζει την ελεύθερη ροή νερού.

-Καθαρισμός  επιφανειακών υδάτων από αγριόχορτα και βλάστηση

-Καθαρισμός ή εξάλειψη των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Ενδεικτικά αναφέρονται τα σημεία όπου συγκεντρώνονται τα λιμνάζοντα ύδατα όπως σιντριβάνια και κολυμβητικές δεξαμενές εκτός λειτουργίας, αποχετεύσεις, διαρροές των συστημάτων ύδρευσης, δοχεία αποθήκευσης νερού ή άλλα αντικείμενα που κρατούν το νερό της βροχής ή ποτίσματος, εγκαταλελειμμένοι χώροι και κτίρια όπου συσσωρεύονται απορρίμματα πάσης φύσεως , βιολογικοί καθαρισμοί κ.λ.π.

-Εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών.

Ο  Ιατρικός Σύλλογος  Πύργου-Ολυμπίας εφιστά την προσοχή τόσο των Δημοτικών Αρχών όσο και της Περιφέρειας  στην ανάγκη λήψης των ανωτέρω μέτρων  προστασίας σε συλλογικό επίπεδο, για την εφαρμογή των οποίων είναι αυτές υπεύθυνες, δικαιούμενες  για το σκοπό αυτό και  σχετικής χρηματοδότησης, έχουν ήδη δε   ενημερωθεί λεπτομερώς τόσο για τις υποχρεώσεις τους σχετικά με το ζήτημα όσο και για τις  μεθόδους τήρησής  τους,  με  ανάλογη εγκύκλιο από το Υπουργείο Υγείας.

madata.gr

patrisnews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five × 5 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.