Τι είναι το Like farming στο Facebook. Μια κρυφή, άγνωστη απάτη.

like-farmingΓνωρίζετε ότι κάθε φορά που πατάτε μου αρέσει (Like) ή κοινοποιείτε (Share)διάφορα από σελίδες στο Facebook μπορεί να βοηθάτε ένα απατεώνα να κερδίζει χρήματα;

Βλέπουμε αυτές τις φωτογραφίες σχεδόν κάθε μέρα. «Like κατά του καρκίνου», «Μία κοινοποίηση για μια προσευχή» ή «Ένα Like για τα παλληκάρια μας» ή ακόμα «Like σε αυτή τη φωτογραφία για να κερδίσετε ένα iPad» – όμως αυτές οι φωτογραφίες υπάρχουν συχνά για έναν και μόνο σκοπό. Για να κερδίσουν ορισμένοι απατεώνες χρήματα.

Πώς γίνεται;
Οι απατεώνες ξέρουν, ότι μια σελίδα στο Facebook, ή μια ομάδα με πολλές χιλιάδες μέλη είναι ένα πολύτιμο αγαθό, γιατί δίνει στον απατεώνα ένα μεγάλο ακροατήριο.

Οι σελίδες αυτές μπορεί να χρησιμοποιούνται για να προσελκύσουν άτομα σε άλλες σελίδες, ή για ψάρεμα προσωπικών πληροφοριών, ή για να κερδίσει ο απατεώνας προμήθεια από κάποια διαφήμιση, ή απλά ένας απατεώνας θα μπορούσε να πωλήσει τη σελίδα στο Facebook σε άλλους για χρήματα. Στην πραγματικότητα, οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες σελίδες για να πράξουν μεγάλο αριθμό απατών, από επιθέσεις malware, έως την κλοπή προσωπικών στοιχείων.

Ο στόχος είναι να δημιουργήσουν τέτοιες σελίδες ή ομάδες και να προσελκύσουν όσο είναι δυνατό περισσότερους χρήστες. Τα Like και οι κοινοποιήσεις είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό. Οι σελίδες που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους προσέλκυσης είναι γνωστές ως «Σελίδες Likewhore». Η διαδικασία της προσέλκυσης οπαδών μέσα από ψαρέματα Like είναι γνωστή ως «Like-Farming».

Παρακάτω θα δούμε μερικά παραδείγματα από τα πιο συνηθισμένες πρακτικές που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να συσσωρεύουν Like και κοινοποιήσεις με σκοπό το οικονομικό όφελος.

«Κάντε Like αν μισείς τον καρκίνο» Φωτογραφίες που οι χρήστες προκαλούνται να κάνουν Like ή να κοινοποιήσουν αν είναι  ενάντια σε μια ασθένεια ή κάτι εξίσου τρομακτικό, με το υπονοούμενο ότι αγνοώντας τη φωτογραφία με κάποιο τρόπο δείχνουμε ότι δεν μας νοιάζει. Ουσιαστικά αυτό, είναι ένας κραυγαλέος συναισθηματικός εκβιασμός.

«Κοινοποίηση  ή Like για ένα ΔΩΡΕΑΝ iPad» Φωτογραφίες που σας παρακαλούν θερμά να πατήσετε Like ή να κοινοποιήσετε μια φωτογραφία για να συμμετάσχετε σε ένα διαγωνισμό για να κερδίσετε δωρεάν προϊόντα, όπως το iPad της Apple, Tablet υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών, smartphones ή διάφορα άλλα είδη. Αυτοί οι διαγωνισμοί είναι, σχεδόν πάντα, ψεύτικοι.

«Κοινοποίηση  ή Like για δωρεά» Αυτές οι φωτογραφίες απεικονίζουν παιδιά που υποφέρουν ή άρρωστους  ανθρώπους μαζί με τον ψευδή ισχυρισμό ότι για κάθε κοινοποίηση ή το Like το Facebook ή άλλη εταιρία θα δωρίσει ένα ποσό, για να βοηθήσει. Αυτό είναι ψέμα.

«Κοινοποίηση  ή Like για προσευχή»Τέτοιο περιεχόμενο απεικονίζει τα παιδιά ή ανθρώπους που υποφέρουν και αυτή τη φορά χρησιμοποιεί τον ισχυρισμό ότι το Lικε ή η κοινοποίηση θα στείλει μια προσευχή για να βοηθήσει. Ενώ η προσευχή και η θρησκεία είναι προφανώς ένα σημαντικό μέρος της ζωής πολλών ανθρώπων, είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος είναι  άλλος.

«Σχόλιο για να δούμε τι θα συμβεί» Φωτογραφίες, που ψευδώς ισχυρίζονται ότι κάτι θα συμβεί μετά το σχόλιο, στη φωτογραφία. Τίποτα απολύτως δεν θα συμβεί στη φωτογραφία, αν κάνεις Like, κοινοποίηση ή σχόλιο

«Κάντε Like, αν νομίζετε ότι αυτός / αυτή είναι όμορφος ή Like για τους στρατιώτες μας, πυροσβέστες, γιατρούς κτλ.» Φωτογραφίες που οι χρήστες προκαλούνται  να κάνουν Lικε, αν νομίζουν ότι ο άνθρωπος ή ζώο που απεικονίζεται στην φωτογραφία είναι όμορφο, γενναίο, χαριτωμένο ή κάποιο συνώνυμο επίθετο.

Ενώ πολλά από αυτά τα παραδείγματα, μπορεί να μας φαίνονται αθώα, δεν είναι, και χρησιμοποιούνται από απατεώνες για να μαζέψουν μέλη στις σελίδες τους ή στις ομάδες τους.

Πολλά από τα παραπάνω παραδείγματα, όπως το «Κοινοποίηση ή Like για δωρεά» και «Κοινοποίηση  ή Like για προσευχή» εκμεταλλεύονται κλεμμένες φωτογραφίες παιδιών, με ανακριβείς λεζάντες, με αποτέλεσμα η κοινοποίηση τους να προκαλεί μεγάλη δυσφορία στις οικογένειες εκείνων που απεικονίζονται.

Για να βοηθήσει τις σελίδες του, να μαζέψουν εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς, ο απατεώνας θα αξιοποιήσει ένα μεγάλο υπόγειο δίκτυο με ψεύτικα προφίλ και σελίδες. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν τα ψεύτικα προφίλ για να κάνουν Like και κοινοποιήσεις ώστε να ξεγελάσουν το Facebook και να υποθέτει, πως πρέπει να είναι δημοφιλής. Η αύξηση της αξίας του περιεχομένου, βοηθά να διαρρεύσει σε πραγματικούς χρήστες του Facebook οι οποίοι στη συνέχεια συμβάλλουν στη διάδοση του περιεχομένου περαιτέρω, με τις κοινοποιήσεις και τα Like που εμφανίζονται στους φίλους τους. Τα like και οι κοινοποιήσεις από χρήστες βοηθάνε τέτοιες σελίδες Likewhore να παίρνουν υψηλότερη προτεραιότητα γιατί το Facebook υποθέτει ότι η σελίδα είναι δημοφιλής.

Έτσι, τελικά οι απατεώνες δημιουργούν σελίδες στο Facebook, ψαρεύοντας χιλιάδες οπαδούς – μέλη και στη συνέχεια πωλούν τη σελίδα ή τη χρησιμοποιούν για να δελεάσουν τα μέλη σε πιθανές απάτες ή να έχουν κέρδη από διαφημίσεις. Παράδειγμα βλέπουμε στη παρακάτω φωτογραφία, που είναι μια απάτη με κινητά. Για να πάρεις μέρος στους διαγωνισμούς πρέπει να κάνεις εγραφή με το κινητό σε συνδρομητική υπηρεσία με υψηλές χρεώσεις.

Είναι πάντα καλό να θυμάστε ότι είστε υπεύθυνοι, για ότι σας αρέσει και τι κοινοποιείτε στο Facebook. Κάθε φορά που το κάνετε αυτό, ενημερώνονται οι φίλοι σας και μπορεί να βοηθάτε ένα αδίστακτο, ανήθικο απατεώνα να κερδίζει χρήματα από «Likewhore» σελίδες, εκμεταλλεύοντας εσάς, τον χρήστη.

Φυσικά, κάθε φωτογραφία που θα κοινοποιηθεί στο Facebook δεν χρησιμοποιείται από απατεώνες, αλλά κοιτάζοντας λίγο πιο προσεκτικά το περιεχόμενο που δημοσιεύεται σε μια σελίδα στο Facebook, δεν είναι πολύ δύσκολο να καταλάβετε αν μια σελίδα έχει αξιόλογο περιεχόμενο ή απλά προσπαθεί να προσελκύσει μέλη και οπαδούς.

Έτσι, ενημερώστε τους φίλους σας. Η διαδικασία Like farming και η πώληση σελίδων στο Facebook για οικονομικό κέρδος είναι σε μεγάλο βαθμό μια άγνωστη πρακτική που πολλοί δεν γνωρίζουν ή δεν συνειδητοποιούν ότι συμβαίνει. Αν οι χρήστες γνωρίζουν για αυτή την πρακτική, θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο, για τους απατεώνες να ξεγελάσουν τους χρήστες και να τους κάνουν μέλη, και χωρίς μέλη ο απατεώνας δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί κανένα.

Μερικά ακόμα τρανταχτά παραδείγματα Like farming:

Συμβάλουμε όλοι στην ενημέρωση των συνανθρώπων μας, από τις απάτες και τα ψέματα κοινοποιώντας, και μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το internet.

http://ellinikahoaxes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.