Π.Φ.Π.Ο. προς Δήμο Βόλβης: Υπάλληλοι καθαριότητας του Δήμου τοποθετούν φόλες

skili-fola1Επιστολή έστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία Π.Φ.Π.Ο. την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 στον Δήμο Βόλβης, υπ’ όψιν του δημάρχου Διαμαντή Λιάμα και στα Αστυνομικά Τμήματα Αγ. Γεωργίου, Απολλωνίας, Σοχού και Λαγκαδά με θέμα την καταγγελία για φόλες στην ευρύτερη περιοχή της οποία έχεις την αρμοδιότητα.

Στην επιστολή αυτή εκτός από το τι ορίζει η νομοθεσία και τι μπορεί να κάνει ο δήμος για να συμμορφωθεί επί του θέματος την διαχείριση των αδέσποτων γίνεται λόγος και στις φήμες που ακούγονται συχνά και όχι μόνο εκεί, ότι δηλαδή δημοτικοί υπάλληλοι βάζουν τις φόλες για να εξολοθρεύσουν τα αδέσποτα.

Η Π.Φ.Π.Ο. ζητάει από τον κ. Λιάμα να καταδικάσει αυτό το φρικτό έγκλημα και να αναλάβει δράση και από την Αστυνομία να κάνει ό,τι ορίζει η νομοθεσία και να ασχοληθεί με τις καταγγελίες για θανάτωση ζώων με δηλητηριασμένα δολώματα που προφανώς βάζουν κάτοικοι της περιοχής και όχι εξωγήινοι…

Ολόκληρη η επιστολή της Π.Φ.Π.Ο.

«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Πρόσφατα η Ομοσπονδία μας έγινε παραλήπτης καταγγελιών εκ μέρους μερίδας κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου σας ότι υπάρχει η τακτική εξουδετέρωσης αδέσποτων ζώων με χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλας). Κατά περιόδους εξολοθρεύονται ολόκληροι πληθυσμοί και υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά δηλητηριασμού και θανάτων δεσποζόμενων και αδέσποτων γατιών και σκυλιών με μάρτυρες ακόμα και μικρά παιδιά σε προαύλιο σχολείου.

Οι καταγγελίες επίσης αναφέρουν, ότι κατά διαστήματα υπάλληλοι καθαριότητας του Δήμου σας τοποθετούν δηλητηριασμένα δολώματα στα αδέσποτα. Σας το θέτουμε υπόψη σας διότι αυτό δυστυχώς είναι μια πρακτική που ακολουθείται σε πολλούς Δήμους, ώστε να πάρετε τα ανάλογα προληπτικά μέτρα.

Όπως ίσως γνωρίζετε η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί αδίκημα που επισύρει ποινή πολυετούς φυλάκισης για κάθε θανατωμένο ζώο και βαριά πρόστιμα (έως 5 έτη φυλάκισης και έως 30.000€ πρόστιμα). Πέρα όμως από την ηθική, νομική και ποινική διάσταση, τέτοιου είδους νοσηρές πράξεις, εκτός τη βαρβαρότητα που δείχνουν για τον δράστη, είναι πολύ επικίνδυνες για την δημόσια υγεία καθώς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών που παίζουν στην πλατεία δεδομένου ότι καθώς φαίνεται η χρήση των δολωμάτων είναι εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Δήμος σας τάσσεται απερίφραστα εναντίον εγκληματικών πρακτικών και επαγρυπνά τόσο για την αποτροπή τους και σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές για την πάταξη τέτοιων πρακτικών.

Σας προτρέπουμε να δημοσιοποιήσετε έντονα τον αποτροπιασμό σας για αυτό το έγκλημα εναντίον αθώων έμβιων όντων και να αναφερθείτε μέσω του τύπου στις ποινές και την πρόθεση του Δήμου σας σε συνεργασία με την Αστυνομία, η οποία πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της για τις έρευνες εναντίον του δράστη η των δραστών με περιπολίες και ενημέρωση πολιτών (εγκ. Αρείου Πάγου 1/13 σελίδα 9), να συλληφθούν οι εγκληματίες διότι πάντα η κακοποίηση των ζώων είναι προθάλαμος για εγκληματικές κοινωνίες.

Επιπλέον θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο μόνος αποδεκτός και αποδεδειγμένα αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου πληθυσμού των αδέσποτων είναι οι στειρώσεις δεσποζόμενων κι αδέσποτων – στειρώσεις τις οποίες υποχρεούνται να πραγματοποιούν οι Δήμοι σύμφωνα με τη νομοθεσία (ν.4039/2012) – και η καταγραφή τους στο μητρώο του Δήμου και του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ως ο νόμος 4039/12 ορίζει.

Τα Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής σας δε, θα ήταν πολύ αποτελεσματικό – και το αναφέρουμε εκ της αναστολής της δράσης τέτοιων εγκληματιών που προκύπτει σε άλλα πολλά σημεία της Επικράτειας – να κάνουν αισθητή την παρουσία τους για έρευνα του εγκλήματος στα σημεία που βρίσκονται τα πτώματα των ζώων, αλλά και να ενημερώσουν τους πολίτες εκεί για τις υψηλές ποινές (διοικητικά πρόστιμα 30.000€ και ποινικό 5.000€ & 1 έτος φυλάκισης για κάθε ζώο).

Ενημερώστε μας για τις κινήσεις σας. Είμαστε στη διάθεση σας για συνεργασία στην πράξη» καταλήγει η επιστολή της Π.Φ.Π.Ο.

zoosos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 × 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.