Πρόσκληση στην τελετή αποκάλυψης μνημείου του εθνομάρτυρα Ζαχαρία Καρδάρα

Πρόσκληση

Καλείστε όπως παρευρεθείτε στα Βρασνά την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019 στο μνημόσυνο και στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου – προτομής του εθνομάρτυρα Ζαχαρία Καρδάρα του Αστερίου.

Ώρα προέλευσης στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βρασνών για την τελετή του μνημόσυνου η 9.45 πμ. Ώρα προέλευσης για την τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου – προτομής στον αύλειο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Βρασνών η 10.45 πμ

Ο Δήμαρχος Βόλβης
Διαμαντής Ι. Λιάμας

Δελτίο Τύπου

Σε ειδική τελετή την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, ο δήμος Βόλβης τιμά τη μνήμη του στρατιώτη Ζαχαρία Καρδάρα του Αστερίου, ο οποίος σκοτώθηκε στην Κύπρο πριν από 53 χρόνια από Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές, αλλά τα οστά του ταυτοποιήθηκαν μόλις το 2016.

Στις 11.00 το πρωί, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, θα αποκαλύψει το μνημείο του εθνομάρτυρα Ζαχαρία Καρδάρα, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Βρασνών (πρώην Δημοτικό Σχολείο Βρασνών).

Το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης έχει ήδη αποφασίσει ομόφωνα την ονοματοδοσία σε οδό «Στρατιώτη Ζαχαρία Καρδάρα του Αστερίου», τον δρόμο που αρχίζει από την οικία του στρατιώτη στον ορεινό οικισμό των Βρασνών, διέρχεται μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου & Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τελειώνει στα διοικητικά όρια του οικισμού.

Η τραγική ιστορία του Ζαχαρία Καρδάρα

Γεννημένος στα Βρασνά, ο Ζαχαρίας Καρδάρας του Αστερίου, υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία στην Κύπρο, όταν σε ηλικία 19 ετών, απήχθη και σκοτώθηκε από Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές στις 2 Φεβρουαρίου 1966. Θεωρούνταν αγνοούμενος επί 50 ολόκληρα χρόνια, καθώς δεν είχε βρεθεί η σορός του. Ωστόσο, τα οστά του εντοπίστηκαν το 2015 και η εξέταση του DNA έδειξε την ταυτότητα του. Υπήρξε ένας από τους πρώτους Έλληνες αγνοούμενος της κυπριακής τραγωδίας που ταυτοποιήθηκε. Στις 20 Ιανουαρίου 2016, μετά από μισό αιώνα, επέστρεψε η σορός του στη γενέθλια γη των Βρασνών, όπου γράφτηκε ο τραγικός επίλογος, σε ένα συγκινητικό ύστατο χαίρε. Στη νεκρώσιμη ακολουθία τότε, παρευρέθηκαν τα αδέρφια του, καθώς οι γονείς του είχαν ήδη πεθάνει (η μητέρα του πριν λίγα χρόνια), χωρίς να μάθουν τι απέγινε ο γιος τους.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.