Ζητούνται 200.000 ψηφοφόροι
«Η Νέα Δημοκρατία θα είναι ικανή να ξαναμιλήσει στην κοινωνία μόνο αν την πείσει πως μπορεί να αλλάξει άμεσα και ριζικά τη νοοτροπία, τις δομές, τον τρόπο λειτουργίας της, ακόμη τα πρόσωπα»
Τα επιτελεία των τεσσάρων υποψήφιων αρχηγών της Ν.Δ. αναζητούν εναγωνίως μεθόδους για να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον των μελών και των φίλων του κόμματος για τις εκλογές στις 22 Νοεμβρίου
Κατακόρυφη πτώση του ενδιαφέροντος για τη διαδικασία εκλογής αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία διαπιστώνουν βουλευτές και στελέχη, την ίδια ώρα που τα επιτελεία των τεσσάρων υποψήφιων αρχηγών αναζητούν εναγωνίως τις κατάλληλες μεθόδους για να αναθερμάνουν το υποτονικό κλίμα που συναντούν στις περιοδείες και το οποίο προοιωνίζεται χαμηλή συμμετοχή στις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υποψηφίων αποφασίστηκε να λειτουργήσουν συνολικά εντός και εκτός Ελλάδος 885 εκλογικά κέντρα, στα οποία θα στηθούν 1.284 κάλπες στο εσωτερικό και άλλες 44 στο εξωτερικό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν ότι οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα μπορεί να ξεπεράσουν το όριο των 200.000, αριθμός που, τηρουμένων των συνθηκών, θεωρείται «αξιοπρεπής στόχος» από τους παροικούντες τη Συγγρού.
Οι υποψήφιοι οργώνουν την ελληνική επικράτεια σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν το ιδιαίτερο κοινό στο οποίο ο καθένας πλεονεκτεί. Ωστόσο, παρά το κλίμα που δημιουργούν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες, όμως, αμφισβητούνται, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει διαμορφωθεί σαφές πλειοψηφικό ρεύμα, ίσως επειδή περισσότεροι από τους μισούς -αν όχι τα 3/4- από όσους βλέπει κανείς στις περιοδείες των υποψηφίων είναι από τον στενό πυρήνα των Νεοδημοκρατών που πηγαίνουν σε όλες τις συγκεντρώσεις.
Απογοήτευση
«Στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν κουνιέται φύλλο και στην επαρχία πάνε στις συγκεντρώσεις οι ίδιοι και οι ίδιοι», επισημαίνει έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος που εκτιμά ότι «η πόλωση μεταξύ των επίδοξων ηγετών λειτουργεί σαν δίκοπο μαχαίρι, που από όπου κι αν το πιάσεις κινδυνεύεις να κοπείς». Οπως εξηγεί, «μπορεί οι κόντρες και οι βολές που ανταλλάσσουν οι επίδοξοι αρχηγοί να κινούν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, πλην όμως απογοητεύουν μεγάλο μέρος των Νεοδημοκρατών».
Κοινώς παραδεκτή διαπίστωση είναι ότι η κινητικότητα που παρατηρήθηκε όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές έχει υποχωρήσει αισθητά. «Ενώ το τηλέφωνό μου χτυπούσε κάθε λεπτό από κόσμο που ήθελε να μάθει τι θα γίνει με την εκλογή, τώρα χτυπάει για οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό», λέει βουλευτής από την Κεντρική Ελλάδα. Στα επιτελεία των υποψηφίων μιλούν για «αναμενόμενη κοιλιά» που την αποδίδουν στη «μαραθώνια προεκλογική διαδικασία που ουσιαστικά φτάνει τους δύο μήνες». Δεν κρύβουν, ωστόσο, την ανησυχία τους για την επίπτωση που μπορεί να έχει στην προσέλευση στις κάλπες, κάτι που απασχολεί περισσότερο τους αντιπάλους του νυν προέδρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι οποίοι επενδύουν στη διεύρυνση του εκλογικού σώματος.
Η εκτίμηση συνεργατών των κυρίων Αδωνη Γεωργιάδη, Κυριάκου Μητσοτάκη και Απόστολου Τζιτζικώστα είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης ευνοείται από τον περιορισμό των ψηφοφόρων στους κομματικούς, ενώ οι ίδιοι από την αυξημένη συμμετοχή. Γι’ αυτό και, όπως υποστηρίζουν, ο νυν πρόεδρος αποφεύγει επιμελώς τον απευθείας διάλογο με τους ανθυποψηφίους του, αποκλείοντας τόσο το debate όσο και τις συνδιασκέψεις που είχε υποσχεθεί αντί της τηλεμαχίας.
«Το δικό μας ενδιαφέρον είναι κυρίως για την επομένη μέρα, γιατί στις 23 Νοεμβρίου θα πρέπει να είμαστε και πάλι όλοι μαζί», απαντούν από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη, παραπέμποντας στην επωδό του τελευταίου ότι «όποιος και να εκλεγεί, Νεοδημοκράτης θα είναι». Ως εκ τούτου, συμπληρώνουν, «δεν υπάρχει λόγος για εσωστρέφεια με γκρίνιες και διαμάχες που θα τραυματίσουν την ενότητα και θα δηλητηριάσουν τις μεταξύ μας σχέσεις».
«Οι Νεοδημοκράτες θα έρθουν στην κάλπη για να αποφασίσουν για τον αρχηγό που πιστεύουν ότι εγγυάται την ενότητα του κόμματος, εξασφαλίζει τη συντεταγμένη αναμόρφωση σε δομές και λειτουργίες και είναι εκείνος που θα δώσει τη δυναμική κοινοβουλευτική μάχη», λένε συνεργάτες του νυν προέδρου. Αυτό το τρίπτυχο, προσθέτουν, που «οδηγεί στην κυβερνητική προοπτική» της Νέας Δημοκρατίας, το «διασφαλίζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που έχει αποδείξει ότι έχει την τόλμη, αλλά και την εμπειρία και τη γνώση».
«Ο Τσίπρας στηρίζει Μεϊμαράκη»
«Η Νέα Δημοκρατία θα είναι ικανή να ξαναμιλήσει στην κοινωνία μόνο αν την πείσει πως μπορεί να αλλάξει άμεσα και ριζικά τη νοοτροπία, τις δομές, τον τρόπο λειτουργίας της, ακόμη τα πρόσωπα», υπογραμμίζουν από την πλευρά τους άνθρωποι της ομάδας του κ. Τζιτζικώστα και προσθέτουν: «Μια παράταξη στάσιμη, φοβική και σε αέναη μεταβατικότητα δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική στον ΣΥΡΙΖΑ και πάνω από όλα αποτελεί το καλύτερο άλλοθι της αποτυχημένης διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα».
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανεβάζει τους τόνους απέναντι στον νυν πρόεδρο. «Ο κ. Τσίπρας στηρίζει ξεκάθαρα τον κ. Μεϊμαράκη, γιατί αυτός τον συμφέρει», αναφέρει, την ίδια ώρα που το επιτελείο του αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις που φιλοξενεί η φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών». Οπως χαρακτηριστικά λένε, «δεν συμφέρει τον κ. Τσίπρα η Ν.Δ. να αλλάξει νοοτροπία, να ζητήσει συγγνώμη, να αρχίσει ξανά να επιστρέφει ο κόσμος που μας γύρισε την πλάτη όλα αυτά τα χρόνια».
«Δεν θα περάσει καλά η καμαρίλα»
Επιθετικός όχι μόνο απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη, αλλά συγχρόνως και στον κ. Τζιτζικώστα, με τον οποίο ορισμένοι εικάζουν, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ότι θα διαγκωνιστούν σκληρά για την είσοδο στον δεύτερο γύρο, είναι ο κ. Μητσοτάκης. Από το επιτελείο του, δε, επισημαίνουν ότι είναι ο μόνος που έχει παρουσιάσει προτάσεις για όλα τα θέματα -τα εσωκομματικά, αλλά και της χώρας- που ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα κληθεί να αντιμετωπίσει ως υποψήφιος πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, αποτελεί στοίχημα για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. «να πάει να ψηφίσει όλος αυτός ο κόσμος που συναντά στις περιοδείες και πείθεται για το σχέδιό του». Ακόμη, υποστηρίζουν ότι «όσο περισσότερους πολίτες συναντά και μιλά μαζί τους τόσο αυξάνονται οι πιθανότητές του να εκλεγεί πρόεδρος». Δεν κρύβουν όμως ότι αρκετοί εξ αυτών είναι διστακτικοί και δεν θέλουν να εγγραφούν στη Νέα Δημοκρατία, καθώς απωθούνται από την «κομματική καμαρίλα», την οποία, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει στο στόχαστρό του, υποστηρίζοντας ότι με τον ίδιο στην ηγεσία «δεν θα περάσει καλά».
Τον κίνδυνο ευτελισμού της διαδικασίας από την άρνηση των κυρίων Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα, δηλαδή των δύο υποψηφίων που θέλουν να εμφανίζονται ως φαβορί, να βρεθούν στον ίδιο χώρο και να συνομιλήσουν απευθείας οι τέσσερίς τους επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος υψώνει τους τόνους προς κάθε κατεύθυνση για να τονίσει τον ξεχωριστό χαρακτήρα της δικής του υποψηφιότητας. Ο κ. Γεωργιάδης επενδύει στο αυτοδημιούργητο της πολιτικής του διαδρομής («είμαι ένας από εσάς και δεν προέρχομαι από τζάκι», λέει στους Νεοδημοκράτες που συναντά ανά την Ελλάδα), καθώς και στη διάθεσή του να πολεμήσει τη σημερινή κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος θέλει συναίνεση με τον Τσίπρα να μην ψηφίσει εμένα».
protothema.gr