Άγιος Βασίλειος και Χορτιάτης στις επηρεαζόμενες από ελονοσία περιοχές

Κανενός είδους «καραντίνα» δεν υπάρχει αναφορικά με τα οκτώ συνολικά κρούσματα ελονοσίας, τα οποία έχει διαπιστώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έως και τις 18 Μαΐου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις που έχουν δημοσιευθεί εδώ και δύο μήνες, υπάρχουν πολλές περιοχές, τις οποίες το ΚΕΕΛΠΝΟ χαρακτηρίζει ως «επηρεαζόμενες» και τελούν υπό «επιδημιολογική επιτήρηση».

Σχετικά με την ελονοσία στην Ελλάδα, τα τελευταία δημοσιευμένα πρακτικά από συνεδρίαση της «Ομάδας Εργασίας» του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές (όπως συμβαίνει με την ελονοσία που μεταδίδεται με τα κουνούπια) είναι από τις 12 Μαΐου.

Σε αυτή την έκθεση, το ΚΕΕΛΠΝΟ γνωστοποιεί ότι «με βάση τα κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης που διαγνώστηκαν το 2017 (συνολικά δύο, μέχρι τις 12/05/2017), προστίθενται στις ήδη χαρακτηρισμένες ως επηρεαζόμενες περιοχές της Π.Ε. Ηλείας, οι παρακάτω οικισμοί:

Από τη Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας, Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης:

Θανασουλαίικα

Μανωλάδα

Μεγάλο Πεύκο

Μπρίνια

Στην έκθεση που ακολουθεί (σελίδες 1-2), μπορείτε να δείτε ΟΛΕΣ τις«επηρεαζόμενες από ελονοσία περιοχές» στην Ελλάδα, για τις οποίες το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και τις έχει υπό «επιδημιολογική επιτήρηση»:

Τα δεδομένα της επιδημιολογικής επιτήρησης της ελονοσίας προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τα διαγνωσμένα κρούσματα και από τα συστήματα ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ελονοσία: Που εντοπίστηκαν τα δύο κρούσματα εγχώριας μετάδοσης

Όπως έχει δημοσιεύσει το ΚΕΕΛΠΝΟ από τον Μάιο, συνολικά το 2017 (έως τις 18/05) στην Ελλάδα έχουν δηλωθεί οκτώ κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα έξι έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα (δηλαδή προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού).

Από τα έξι εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, τα τέσσερα αφορούσαν σε μετανάστες που προέρχονταν από ενδημικές χώρες (τρεις από χώρα της Ινδικής χερσονήσου και ένας από χώρα της Αφρικής) και τα δύο κρούσματα αφορούσαν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημική χώρα της Αφρικής.

Για δύο ασθενείς με ελονοσία P. Vivax υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης και συγκεκριμένα για:

— έναν ασθενή με πιθανό τόπο έκθεσης έναν οικισμό στη Δημοτική Ενότητα Λαρισσού του Δήμου Δυτικής Αχαΐας Π.Ε. Αχαΐας, όπου είχε καταγραφεί ένα εγχώριο κρούσμα ελονοσίας και το 2016

— έναν ασθενή με πιθανό τόπο έκθεσης έναν οικισμό στη Δυτική Ενότητα Βουπρασίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Π.Ε. Ηλείας (με έναρξη συμπτωμάτων της εβδομάδα από 01/05 με 07/05 Μαΐου)

Αυτά έχουν δημοσιευθεί εδώ και δύο μήνες σχεδόν από το ΚΕΕΛΠΝΟ στην «Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης» για την Ελονοσία στην Ελλάδα, για το έτος 2017 και συγκεκριμένα έως 18/05/2017.

Αυτή είναι η έκθεση που βλέπετε παρακάτω και στην οποία υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες με τα κρούσματα ελονοσίας ανά επιδημιολογική κατάταξη, ιδιότητα και είδος πλασμωδίου:

Ελονοσία: Βασικές πληροφορίες – Γενική περιγραφή της κατάστασης στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου Ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles). Η ελονοσία ενδημεί -με συνεχιζόμενη μετάδοση- σε 91 χώρες/περιοχές του πλανήτη (WHO, World Malaria Report, 2016), κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Η ελονοσία ήταν ενδημική και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έως τα μισά του 20ού αιώνα, εξαλείφθηκε όμως από αυτές, κατόπιν εντατικών προγραμμάτων ελέγχου.

Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960). Έκτοτε καταγράφονται πανελλαδικά ετησίως 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας στην Ελλάδα, δηλαδή κρούσματα που προσβλήθηκαν σε χώρα του εξωτερικού. Η καταγραφή εισαγόμενων κρουσμάτων ελονοσίας είναι απολύτως αναμενόμενη, με την αύξηση των ταξιδιών και μετακινήσεων πληθυσμών παγκοσμίως, και παρατηρείται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες.

Επιπρόσθετα, τα τελευταία έτη, από το 2009 και μετά, καταγράφηκαν -σχεδόν κάθε έτος- σε διάφορες περιοχές της χώρας κρούσματα P.vivax ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης (σε ασθενείς που δεν ανέφεραν ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες), κυρίως ως σποραδικά κρούσματα, αλλά και σε συρροές (ιδίως τα έτη 2011-2012).

Στον Πίνακα που ακολουθεί απεικονίζεται ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων ελονοσίας ανά επιδημιολογική κατάταξη και έτος, τα τελευταία έτη.

ελονοσία

Η έγκαιρη ανίχνευση και κατάλληλη θεραπεία των κρουσμάτων ελονοσίας σε συνδυασμό με την προστασία από τα κουνούπια και την έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών  αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς και επανεγκατάστασης της νόσου στην Ελλάδα.

Μιχάλης Θερμόπουλος

iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

16 + 20 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.