Συνέντευξη – ενημέρωση του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Βόλβης
Δηλώσεις και συμπεράσματα του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α. Βόλβης Γκολιδάκη Χρήστου μετά από την συμμετοχή του ως εκπρόσωπος της Δ.Ε.Υ.Α.Β στην 31η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δ.Ε.Υ.Α. που πραγματοποιήθηκε στις 12/11/2021 στην Αθήνα.
Ας ξεκινήσουμε πρόεδρε με μια γενική ερώτηση. Το ότι ανοίγουμε την βρύση μας και έχουμε νερό πρέπει να θεωρείτε κάτι αυτονόητο;
-Πριν αναλάβω πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Βόλβης θεωρούσα και εγώ ότι το να έχουν όλα τα σπίτια νερό είναι κάτι αυτονόητο , ότι η άντληση και η διανομή του νερού μέσω του δικτύου ύδρευσης στα σπίτια μας είναι μια απλή διαδικασία η οποία δεν έχει μεγάλο κόστος και λογικά επιφέρει κέρδη ,
Μετά την ανάμειξή μου με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΒ διαπίστωσα ότι δεν είναι έτσι.
Το νερό όντως από πηγές ή από τα έγκατα της γης μας παρέχεται δωρεάν από τη φύση και μάλιστα στους ποιο πολλούς οικισμούς του Δήμου μας, παρέχεται και απλόχερα. Λέω στους πιο πολλούς οικισμούς του Δήμου μας, γιατί υπάρχουν και κάποιοι οικισμοί οι οποίοι δεν έχουν επάρκεια νερού ενώ κάποιοι δεν έχουν ακόμα κατάλληλο νερό. Το νερό όμως που απλόχερα μας προσφέρει η φύση, για να μπορέσουμε να το αντλήσουμε, να το επεξεργαστούμε και να το διανείμουμε στα δίκτυα ύδρευσης των οικισμών και μέχρι να φτάσει στο σπίτι μας, στη βρύση μας, συνεπάγεται κόστος, κόστος το οποίο σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγάλο, αν και σίγουρα είναι αναγκαίο.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η 31η γενική συνέλευση της ΕΔΕΥΑ. Τι εικόνα αποκομίσατε από την επαφή σας με τους υπόλοιπους προέδρους ΔΕΥΑ άλλων Δήμων;
Από την 31η γενική συνέλευση της ΕΔΕΥΑ, της ένωσης όλων των ΔΕΥΑ της χώρας και λαμβάνοντας υπόψιν τις τοποθετήσεις των συνέδρων, κυρίως του προέδρου και του αντιπροέδρου, αλλά και των δύο κορυφαίων, εκ των παραβρισκόμενων πολιτικών, του αναπληρωτή υπουργού του κ. Πέτσα και του βουλευτή κ. Φάμμελου, συνειδητοποιήσαμε ότι η κατάσταση με το κόστος ενέργειας και κατ’ επέκταση με τα οικονομικά δεν πάει καλά, ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, ότι το μέλλον των ΔΕΥΑ και ιδίως των μικρών ΔΕΥΑ, όπως είναι η δική μας, είναι τουλάχιστον δυσοίωνο !
Το συμπέρασμα της συνέλευσης ήταν ότι η κακή κατάσταση μετά την ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους ενέργειας, όχι μόνο δεν αλλάζει αλλά τους επόμενους μήνες θα ενταθεί! Οι αυξήσεις που είδαμε στα τιμολόγια της ΔΕΗ των τελευταίων δύο μηνών είναι αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους παραγωγής ενέργειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε φανταστείτε ποια θα είναι η επόμενη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ με βάση τις τεράστιες αυξήσεις του φυσικού αερίου των τελευταίων δύο μηνών ( Οκτωβρίου – Νοεμβρίου) .
Πως κρίνεται την πολιτική προσέγγιση των προβλημάτων των Δήμων σε σχέση με τις ΔΕΥΑ ;
Πέρα από την αύξηση του κόστους ενέργειας, αυτό που διαπιστώσαμε ήταν η διαφορετική προσέγγιση ή μάλλον η διαφορετική πολιτική νοοτροπία της πολιτείας έναντι των Δήμων σε σχέση με τις ΔΕΥΑ. Η πολιτεία, που εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα, ουσιαστικά μας είπε ότι «εσείς είστε επιχειρήσεις και ως εκ τούτου τα προβλήματα θα πρέπει να τα λύνεται όπως τα λύνουν και οι υπόλοιπες ιδιωτικές επιχειρήσεις».
Επίσης ο Υπουργός είπε, ότι «εμείς ως πολιτεία προτιμήσαμε να κάνουμε βιώσιμη την ΔΕΗ πάρα να έχουμε και την ΔΕΗ πτωχευμένη και τις επιχειρήσεις- ΔΕΥΑ πτωχευμένες ! Τώρα που η ΔΕΗ έγινε βιώσιμη και παρουσιάζει κερδοφορία μπορεί να προκύψει κάποια βελτίωση σε σχέση με τις χρεώσεις των τιμολογίων απέναντι στις ΔΕΥΑ» (ΜΠΟΡΕΙ !)
Μήπως όμως αυτή είναι και η πραγματικότητα ; Μήπως η έλλειψη επιχειρηματικής αντίληψης των ΔΕΥΑ, δηλαδή ότι πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες πρέπει να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα και όχι να περιμένουν επιδοτήσεις από το κράτος, ή από τον Δήμο, είναι μια πραγματικότητα;
Η άποψη της κυβέρνησης, η οποία μάλιστα εκφράστηκε εκ μέσω του υπουργού της του κ. Πέτσα είναι ότι, η αιτία των προβλημάτων των Δήμων – ΔΕΥΑ είναι η υποτιμολόγηση (δηλαδή χρεώνουμε φτηνά το νερό και τις υπόλοιπες υπηρεσίες μας) και η μειωμένη εισπραξιμότητα, δηλαδή επιλέγουμε να μην πιέζουμε για εισπράξεις, οπότε σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού, η ευθύνη είναι σε εμάς και το κόστος θα πρέπει να μεταφερθεί στον κόσμο μέσω των τιμολογίων της ύδρευσης, ενώ σε όσους δεν πληρώνουν θα πρέπει να τους κόβουμε το νερό (εν μέρει έχει δίκιο και θα σας πω παρακάτω γιατί έχει δίκιο) .
Ο βουλευτής κ. Φάμμελος με την τοποθέτηση του στην 31η Γενική Συνέλευση των ΔΕΥΑ πέραν των υπολοίπων σημαντικών στοιχείων που έδωσε για την ενέργεια, για το κόστος ενέργειας και για το περιβάλλον, έθεσε και το θέμα των χρεών των ΔΕΥΑ κατά κύριο λόγο αυτών των χρεών που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία διετία και έχουν να κάνουν κυρίως με τις καταναλώσεις ρεύματος. Προέκυψαν αυτά τα χρέη διότι πολλές ΔΕΥΑ, επέλεξαν εν μέσω πανδημίας, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που ανέκυψαν από αυτήν (αύξηση ελέγχων και παρεμβάσεων για την διατήρηση της καλής ποιότητας του νερού, αύξηση της προμήθειας χλωρίου και αύξηση των ποιοτικών αναλύσεων νερού, ταχύτερη ανταπόκριση στις αποκαταστάσεις βλαβών κ.λπ.) να μην πληρώνουν τη ΔΕΗ για να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλα τα προαναφερθέντα και τόνισε την ανάγκη μιας πιθανής ρύθμισης των χρεών αυτών που θα πρέπει να κάνει η πολιτεία απέναντι στις ΔΕΥΑ (ο υπουργός που μίλησε μετά τον Φάμμελο, δεν είπε τίποτα για αυτό το θέμα !)
Μετά τις τοποθετήσεις των συνέδρων – βουλευτών και του υπουργού , πως βλέπεται τα πράγματα από εδώ και πέρα;
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα όχι μόνο δεν είναι καλά, αλλά είναι μάλλον τραγικά, κυρίως για εμάς που προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε τώρα με αυτήν την κατάσταση στην αποπληρωμή του κόστους ενέργειας και των υπολοίπων προμηθευτών μας. Φανταστείτε λοιπόν τι θα γίνει αργότερα όπου η αύξηση του κόστους ενέργειας θα πολλαπλασιαστεί – καταστροφή !
Τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση; Προχωράτε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έδωσε ο υπουργός και ότι προκύψει ή προχωράτε σε κάποια άλλα μέτρα;
Εν μέρει ναι, θα πρέπει να προχωρήσουμε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργού, αλλά ας δούμε πρώτα κάποια στοιχεία. Οι περισσότερες ΔΕΥΑ έχουν κόστος ενέργειας 20% έως 30 % επί του του συνόλου των ετήσιων εξόδων τους. Εμείς , μια ΔΕΥΑ με 38 οικισμούς με 67 αντλιοστάσια με 38 δεξαμενές με δυο μονάδες επεξεργασίας λυμάτων , έως τώρα , είχαμε ποσοστιαίο κόστος ενέργειας επί των συνολικών εξόδων περίπου στο 65% = 1.200.000 ευρώ το έτος. Το κόστος αυτό με παρεμβάσεις που έχουμε κάνει τα δύο τελευταία έτη, καταφέραμε να το μειώσουμε κατά 12%, μια μείωση η οποία σχεδόν εξαλείφθηκε μετα την εφαρμογή της προαναφερόμενης αύξησης στο κόστος ενέργειας , την αύξηση του πρώην υπουργού Ενέργειας του κ. Χατζηδάκη. Πλέον με τις νέες χρεώσεις της ΔΕΗ, το ποσοστό αυτού του κόστους επί των υπολοίπων εξόδων θα αυξηθεί κατακόρυφα και σε συνδυασμό με τα τωρινά ποσοστά εισπραξιμότητας που ανέρχονται σε ποσοστό 60% περίπου επί των βεβαιωμένων εσόδων, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.
Τι είναι εφικτό να γίνει ως προς την αντιστροφή αυτής της κατάστασης, ώστε η ΔΕΥΑΒ να καταφέρει να παραμείνει βιώσιμη;
Το πρώτο που πρέπει να επιδιώξουμε είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας. Δηλαδή της βελτίωσης της συνέπειας των καταναλωτών στην πληρωμή των λογαριασμών, αλλά και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το ερώτημα είναι εν μέσω πανδημίας και τώρα στους χειμερινούς μήνες που ο κόσμος δεν έχει δουλειά, μπορεί να αυξηθεί η εισπραξιμότητα ; Ναι όντως μπορεί να αυξηθεί. Εδώ επανέρχομαι στα λεγόμενα και τις κατευθύνσεις του Υπουργού όταν αναφέρθηκε στην υποτιμολόγηση και τη χαμηλή εισπραξιμότητα .
Για αυτό και προανέφερα ότι εν μέρει ο Υπουργός στην τοποθέτηση του είχε δίκιο. Για να δούμε γιατί.
Ο υπουργός ο κ. Πέτσας στην τοποθέτηση του στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ αναφέρθηκε στην χαμηλή εισπραξιμότητα, σκεπτόμενος ότι δεν πιέζουμε για να εισπράξουμε τις οφειλές των καταναλωτών. Για να δούμε τώρα ένα φαινόμενο που συμβαίνει εδώ σε εμάς στον Δήμο Βόλβης . Από την ανάλυση των στοιχείων μας και των καταγραφών μας, προκύπτει ότι έχουμε πολύ καλό ποσοστό εισπραξιμότητας στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους ανθρώπους του μεροκάματου και μειώνετε πολύ η εισπραξιμότητα εκεί που είναι η μεγάλη κατανάλωση, στις επιχειρήσεις κλπ. οι οποίες δεν πληρώνουν, έχουν μάθει να μην πληρώνουν . Αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να αλλάξει άμεσα και να είστε σίγουροι ότι θα αλλάξει .
Εσείς ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βόλβης είστε έτοιμος να υλοποιήσετε στην πράξη αυτό που αναφέρατε, χωρίς να υπολογίσετε το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος, το οποίο ενδεχόμενος μπορεί να δημιουργήσει «δυσαρεστημένους» ; Με ποιον τρόπο θα το καταφέρετε αυτό;
Εμείς ως ΔΕΥΑ Βόλβης είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε δραστικά μέτρα για να πληρώνει ο κάθε ένας μας αυτό που του αναλογεί και να μην πληρώνουν οι λίγοι για τους πολλούς .
Αποφασίσαμε πρώτο μέτρο διόρθωσης αυτής της στρεβλής κατάστασης να είναι η επαναφορά των ρυθμίσεων οφειλών με ευνοϊκούς όρους, ούτως ώστε να μπορεί να συμμετέχει αυτός που θέλει να πληρώσει όλες μαζί τις οφειλές του και να γλιτώσει όλους τους τόκους και τις προσαυξήσεις, αλλά επίσης να μπορεί να συμμετέχει και αυτός που δεν έχει την δυνατότητα της μαζικής καταβολής πληρώνοντας μόνο ένα μικρό ποσό μηνιαίως. Αυτό θα είναι το πρώτο μέτρο το οποίο θα συνοδευτεί και από μια επιστολή σε όλους αυτούς που έχουν οφειλές, με την οποία θα τους υπενθυμίζεται η οφειλή τους και θα τους δίνεται ολιγοήμερη προθεσμία τακτοποίησής της. Εφόσον κάποιοι επιλέξουν να μην ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας, τότε έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε ποιο δραστικά μέτρα, τη βεβαίωση των οφειλών στην εφορία και εφόσον εξαντληθούν όλα τα μέσα και δεν υπάρχει ανταπόκριση θα προχωρήσουμε και σε αναγκαστική διακοπή υδροδότησης ακινήτου. Αυτό έχει αποφασισθεί και αυτό θα γίνει .
Γνωρίζοντας την νοοτροπία που επικρατεί σε μία μεγάλη μερίδα οφειλετών, των επαγγελματιών κακοπληρωτών, πιστεύετε ότι το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει;
Ήμαστε πεπεισμένοι ότι τα παραπάνω μέτρα θα λειτουργήσουν, θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα, θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία και την τρομακτική αύξηση της ενέργειας. Αν καταφέρουμε και διορθώσουμε αυτήν την στρεβλή κατάσταση που επικρατεί και αρχίσουν όλοι οι καταναλωτές να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί, τότε θα μπορέσουμε και εμείς με τη σειρά μας να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα και δεν θα χρειαστεί πλέον να προχωρήσουμε σε ανατιμολόγηση, σε αυξήσεις με αλλαγή της υποτιμολόγησης, όπως πρότεινε ο υπουργός στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Ένωσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης .
Για να κάνουμε τον συνήγορο του διαβόλου. Σίγουρα μία μερίδα δημοτών θα θέσει ως επιχείρημα την μείωση των εξόδων, που ενδεχομένως να απόφερε μία βελτίωση στα οικονομικά της ΔΕΥΑΒ, δεν αρκεί αυτό για να βελτιωθεί η λειτουργικότητα της;
Πέρα από την αύξηση της εισπραξιμότητας – των εσόδων μας, επιδιώκουμε είναι η μείωση των εξόδων της δημοτικής επιχείρησης . Μια τέτοια μείωση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φέρει περικοπές έργων και των επενδύσεων, αυτά πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστούν και θα συνεχιστούν ! Στόχος μας είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας μας και αφού το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της Δημοτικής Επιχείρησης είναι η ενέργεια, εκεί πρέπει να στοχεύσουμε και εκεί έχουμε στοχεύσει. Τα τελευταία δυο χρόνια όπως προανέφερα, με τις παρεμβάσεις μας, καταφέραμε να μειώσουμε το κόστος ενέργειας, το κόστος άντλησης του νερού και των λυμάτων κατά 12 %. Πέρα από αυτό, ήμαστε πεπεισμένοι ότι με μια σειρά από έργα που έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε θα καταφέρουμε να μειώσουμε και άλλο τα έξοδα μας. Τέτοια στοχευμένα έργα είναι η ενίσχυση της υδρομάστευσης των πηγών, όπου αυτές υπάρχουν, η μεταφορά νερού πηγών σε άλλους οικισμούς, όπου αυτό πλεονάζει και ο μεγάλος μας στόχος είναι η έγκριση της χρηματοδότησης της μελέτης του έργου ηλεκτρολογικής και μηχανολογικής αναβάθμισης των αντλιοστασίων ύδρευσης. Αν καταφέρουμε και ενταχθεί και εγκριθεί η χρηματοδότηση αυτής της μελέτης από το πρόγραμμα Τρίτσης του Υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο έχει ήδη κατατεθεί, τότε θεωρούμε ότι θα έχουμε καταφέρει ένα μεγάλο βήμα εξέλιξης, ένα μεγάλο βήμα μείωσης του κόστους άντλησης ύδατος και κατ’ επέκταση ένα μεγάλο βήμα μείωσης των εξόδων της Δημοτικής Επιχείρησης.
Το καλοκαίρι η ΔΕΥΑΒ προχώρησε στην αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής, για ποιο λόγο έγινε αυτό, και τι σημαίνει για τον απλούς καταναλωτές;
Με την προηγούμενη οικονομική πολιτική η ΔΕΥΑΒ εμφάνιζε ζημίες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται χρέη. Αυτό οφείλονταν κυρίως στο ότι στην προηγούμενη τιμολογιακή πολιτική που ψηφίστηκε το 2014, είχαν υπολογιστεί εσφαλμένα δύο σημαντικά μεγέθη. Το πρώτο ήτανε ο υπολογισμός του κόστους ενέργειας των επομένων ετών, που έγινε με τα δεδομένα τα οποία υπήρχαν τότε, ενώ δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί η μεταφορά όλων των υποδομών από τον Δήμο Βόλβης στην ΔΕΥΑΒ. Δεν υπολογίστηκε το κόστος ενέργειας και λειτουργίας όλων των αντλιοστασίων και δεξαμενών όλων των οικισμών του Δήμου Βόλβης, τα οποία την επόμενη χρονιά περιήλθαν στη δικαιοδοσία της ΔΕΥΑΒ, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί το κόστος ενέργειας κατά το διπλάσιο περίπου από ότι είχε υπολογιστεί από το αμέσως επόμενο κιόλας έτος. Το δεύτερο στοιχείο που δεν υπολογίστηκε σωστά στην προηγούμενη τιμολογιακή πολιτική και επηρέασε αρνητικά τα οικονομικά της ΔΕΥΑΒ ήτανε το κόστος μισθοδοσίας. Η μισθοδοσία και αυτή υπολογίσθηκε με τα έως τότε δεδομένα και μιας και η ΔΕΥΑΒ τότε ήτανε σε πρώιμο στάδιο λειτουργούσε μόνο με το προσωπικό που είχε ως ΔΕΥΑ Αγίου Γεωργίου! Δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η λειτουργία της ΔΕΥΑΒ με τόσα λίγα άτομα, έχοντας πλέον στην δικαιοδοσία της 38 οικισμούς αντί για 2 που είχε αρχικά και ήταν επιτακτική ανάγκη η πρόσληψη προσωπικού. Έτσι αυξήθηκε σημαντικά το κόστος λειτουργίας και η Δημοτική Επιχείρηση βγήκε εκτός προϋπολογισμού.
Με αυτά τα δεδομένα αναπροσαρμόσαμε την τιμολογιακή πολιτική κάνοντας αλλαγές για να διορθώσουμε τις προηγούμενες στρεβλώσεις αλλά και να κάνουμε τις χρεώσεις των τιμολογίων πιο δίκαιες κατανέμοντας διαφορετικά τα βάρη σε διαφορετικές κατηγορίες καταναλωτών. Πλέον εφαρμόζουμε άλλες χρεώσεις στα δημόσια και δημοτικά ακίνητα και άλλες στις οικίες, εφαρμόζουμε άλλες χρεώσεις στους επαγγελματίες και άλλες στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, διευρύναμε το κοινωνικό τιμολόγιο για να μπορούν να ενταχθούν ακόμα ποιο πολλές οικογένειες, δώσαμε μπόνους έκπτωσης συνέπειας στους καλοπληρωτές, επίσης δίνεται μπόνους σε αυτούς που επιλέγουν την ηλεκτρονική πληρωμή των λογαριασμών τους και στους συνεπείς καταναλωτές, φέραμε νέα σταθερή μικρή χρέωση για τα κυβικά που καταναλώνουν οι κτηνοτροφικές μονάδες, αλλάξαμε την περιοδικότητα έκδοσης των λογαριασμών ύδρευσης από δυο σε τρεις ανά έτος και πολλά άλλα.
Βλέποντας την γενική εικόνα, αναρωτιέται κανείς, αν υπήρξε κάτι θετικό από την συνέλευση στην οποία συμμετείχατε, υπήρξε τελικά;
Το μόνο καλό, το μόνο αισιόδοξο που προέκυψε από την 31η γενική συνέλευση είναι οι χρηματοδοτήσεις έργων ύδρευσης και αποχέτευσης. Ο Υπουργός, ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος και ο εκπρόσωπος της διαχειριστικής αρχής, μίλησαν για χρηματοδοτικά εργαλεία έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, τα οποία υπάρχουν στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Ψηφιακής Πολιτικής και στο ταμείο ανάκαμψης.
Προφανώς για να μπορέσει μία ΔΕΥΑΒ να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες χρηματοδότησης θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιες προτάσεις οι οποίες θα υποβληθούν, η ΔΕΥΑΒ Βόλβης διαθέτει την υποδομή και το ανάλογο, τεχνικά καταρτισμένο προσωπικό, για να επιτύχει την ένταξη των έργων στην χρηματοδότηση;
Η ΔΕΥΑ Βόλβης δεν διαθέτει την ανάλογη τεχνική υπηρεσία. Πως να ετοιμάσεις προτάσεις έργων όταν δεν έχεις τεχνική υπηρεσία για να ετοιμάσει τους φακέλους των έργων; Να ζητήσουμε από μελετητές να μας κάνουν τις μελέτες; Ακόμη και έτσι, πως θα πληρωθούν; Και αν ετοιμαστούν οι μελέτες, ποιος θα τις ελέγξει και θα τις υπογράψει; Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας; Που έχουν να ελέγξουν και να υπογράψουν αλλά 30 έργα του Δήμου; Θα πρέπει να συσταθεί δικό μας γραφείο τεχνικής υπηρεσίας με Μηχανικούς οι οποίοι θα συντάσσουν, θα ελέγχουν και θα θεωρούν τις μελέτες όλων αυτών των απαραίτητων έργων. Όμως τέτοιες προσλήψεις από ότι φάνηκε από τα λεγόμενα του Υπουργού δεν προβλέπεται να γίνουν, τουλάχιστον δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη για εμάς τις ΔΕΥΑ .
Τι έχει να περιμένει ο Δημότης από την ΔΕΥΑΒ. Όπως ξέρετε υπάρχουν πολλά παράπονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ποιότητα νερού, για τους αγωγούς, για τις διακοπές νερού και διάφορα άλλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Τι έχει να περιμένει από την ΔΕΥΑΒ ως προς την επίλυση τους;
Το γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέτοια παράπονα – σχόλια και σε πολλές περιπτώσεις έχουν δίκιο, όμως όπως καταλαβαίνετε τα προβλήματα δεν λύνονται όλα μαζί και ως δια μαγείας. Τα προβλήματα καταγράφονται, και επιλύονται καθημερινά, πολλές φορές με υπερπροσπάθεια του τεχνικού προσωπικού – των υδραυλικών μας κλπ. προσωπικού, που πραγματικά δίνει μεγάλη προσπάθεια, καθημερινά .
Επιτρέψτε μου να κλείσω την συνέντευξη μου, κάνοντας μια σύντομη ενημέρωση επί των μεγάλων έργων ύδρευσης που έχουμε σε εξέλιξη.
– Πρώτα σε εξέλιξη είναι τα έργα ύδρευσης των δημοτικών ενοτήτων Απολλωνίας και Μαδύτου . Για το έργο ύδρευσης του Νικομηδινό θέλω να ενημερώσω τους συνδημότες κατοίκους του οικισμού, ότι εδώ και δυο χρόνια επικαιροποιήθηκε μια μελέτη και εντάχθηκε στο Φιλόδημος για χρηματοδότηση. Η μελέτη του έργου προβλέπει την μεταφορά νερού ποιοτικά κατάλληλου νερού, με νέο αγωγό, από υπάρχουσα γεώτρηση η οποία βρίσκεται σε περιοχή του οικισμού Σχολαρίου, στην δεξαμενή του Νικομηδινού. Αυτό το έργο έχει εγκριθεί, έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να υπογραφούν οι συμβάσεις, προκειμένου να ξεκινήσει ο ανάδοχος την κατασκευή του έργου.
-Το ίδιο συμβαίνει και με το έργο ύδρευσης στο Στίβος και σε αυτόν τον οικισμό επικαιροποιήθηκε μελέτη, εντάχθηκε στο Φιλόδημος για χρηματοδότηση και πρόσφατα έγινε η δημοπράτησή του και αναμένουμε την έγκριση του αποτελέσματος της δημοπράτησης για να οριστεί και εδώ ο ανάδοχος του έργου. Οπότε και εδώ τελειώνουμε. Αυτά τα δυο έργα θα επιλύσουν το πρόβλημα της ποιότητας νερού αυτών των δυο οικισμών που τώρα είναι ακατάλληλο προς πόση, πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους φίλους συνδημότες μας εδώ και πολλά χρόνια .
-Πέρα από αυτά τα δυο έργα, σε διαδικασία δημοπράτησης βρίσκονται και άλλα δυο έργα ύδρευσης ένα στο Μόδι και ένα στην Κόκκαλού. Με την έναρξη και την σύντομα ολοκλήρωση αυτών των έργων, σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα έργα που έχουν γίνει από την ΔΕΥΑΒ τα τελευταία χρόνια, ολοκληρώνεται ένας κύκλος έργων με τα οποία μπορούμε πλέον να δηλώσουμε ότι επιλύονται οριστικά όλα τα προβλήματα ποιότητας νερού, σε όλους τους οικισμούς του Δήμου μας και σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώνεται και η επίλυση των προβλημάτων επάρκειας που υπήρχαν σε πολλούς οικισμούς.
Και μια τελευταία ερώτηση. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο του Βιολογικού Σταυρού – Βρασνών;
Το έργο του Βιολογικού (της μονάδας επεξεργασίας αστικών λυμάτων Σταυρού – Βρασνών) είναι ένα έργο το οποίο αναμένεται εδώ και πολλά χρόνια και από ότι φαίνεται η περίοδος αναμονής έφτασε στο τέλος της. Πρόσφατα δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε και ο προσυμβατικός έλεγχος και έτσι αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, αμέσως μετά τις γιορτές, να υπογράφουν οι απαραίτητες συμβάσεις και να ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής αυτού του μεγάλου έργου (της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων) που τόσο πολύ καιρό το περιμένουμε.