Ακύρωσε το ΣτΕ την απόφαση Σκουρλέτη περί ανάκλησης των τεχνικών μελετών για τις Σκουριές

skouries oikodomiΔεκτές έκανε το ΣτΕ τις προσφυγές τόσο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», όσο και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και ακυρώνει τις αποφάσεις του Πάνου Σκουρλέτη.

Με την υπ’ αριθ. 217/2016 απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε τις πράξεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί ανάκλησης των τεχνικών μελετών για τα υποέργα «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας», λόγω μη εκπλήρωσης του όρου αυτών περί εκτέλεσης επιτόπιων ημιοβιομηχανικών δοκιμών της μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) «επί τόπου του έργου».

Το σκεπτικό

Οπως επισημαίνει το ΑΠΕ οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτές τις προσφυγές της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτές τις σχετικές προσφυγές κατά της απόφασης του Παν. Σκουρλέτη, δεσμευόμενοι ουσιαστικά από την υπ’ αριθ. 3191/2015 απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, η οποία δημοσιεύθηκε στην εκπνοή του περασμένου Αυγούστου και αποτέλεσε προπομπό των σημερινών αποφάσεων της Ολομέλειας.

Συγκεκριμένα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την εν λόγω απόφασή του, είχε κρίνει ότι από μόνο του το γεγονός, ότι οι εργαστηριακές δοκιμές δεν έγιναν επιτόπου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, αλλά στο εξωτερικό δεν αρκεί για να αποτελέσει λόγω ανάκλησης της άδειας.

Ακόμη, η Ολομέλεια αναφέρει ότι υπάρχει το δεδικασμένο της υπ’ αριθ. 3191/2015 απόφαση του Ε΄ Τμήματος, η οποία μάλιστα ανέπεμψε το ζήτημα τότε (Αύγουστος 2015) στο υπουργείο για να εκδώσει νέα απόφαση με νόμιμη αιτιολογία.

Άλλες έξι αποφάσεις

Παράλληλα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ δημοσίευσε 6 αποφάσεις που αφορούν την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και ειδικότερα με την υπ’ αριθ. 219/2016 απόφασή τους ακύρωσαν την από 26.2.2015 υπουργική απόφαση με την οποία ανακλήθηκε η θεώρηση της αρχιτεκτονικής και ηλεκτρολομηχανολογικής μελέτης της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών, όπως ακύρωσαν και την απόφαση της Πολεοδομίας του δήμου Αριστοτέλη με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση της επίμαχης εταιρείας για την έκδοση άδειας δόμησης της, ενώ με την υπ’ αριθ. 221/2016 απόφαση ακυρώνεται η παράλειψη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να προβεί στην έγκριση προσαρτήματος της τεχνικής μελέτης που αφορά την νέα μονάδα εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου.

Ακόμη, με τις υπ’ αριθ. 222-223/2016 αποφάσεις απορρίπτονται οι αιτήσεις του Αγροτικού Δασικού Συνεταιρισμού Μ. Παναγιά και ενός κατοίκου της Χαλκιδικής που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 17.9.2014 απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη των εγκαταστάσεων διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων των φραγμάτων και των χώρων απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού του μεταλλείου Σκουριών, ενώ με την υπ’ αριθ. 220/2016 απόφαση απορρίφθηκε η προσφυγή της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» που ζητούσε να ακυρωθεί η άρνηση της υπηρεσίας δόμησης του δήμου Αριστοτέλη να εκδώσει άδεια δόμησης για τη μονάδα εμπλουτισμού Σκουριών.

Τι λέει το υπουργείο

Οπως υποστηρίζει το υπουργείο «με τη σημερινή απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα της προσήκουσας ή μη εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις της υπ’ αριθ. 3191/2015 απόφασης του Ε’ Τμήματος με την οποία είχε ακυρωθεί η από 28..4.2015 απόφαση του τότε υπουργού και είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση.

Το υπουργείο, σεβόμενο πάντοτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μελετήσει το σκεπτικό και της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ήταν άλλωστε αυτοί οι γνώμονες που υπαγόρευσαν όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειές του σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση: «Ο υπουργός Περιβάλλοντος υποχρεούται να σεβαστεί, επιτέλους, τη νομιμότητα, να εγκαταλείψει τις κομματικές και ιδεολογικές του αγκυλώσεις και εμμονές και να δώσει το πράσινο φως για τη λειτουργία των μεταλλείων», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση.

euro2day.gr

1 thoughts on “Ακύρωσε το ΣτΕ την απόφαση Σκουρλέτη περί ανάκλησης των τεχνικών μελετών για τις Σκουριές

 1. Aποφασισμένος να συνεχίσει την αντιπαράθεση με την Eldorado Gold, την εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, φαίνεται ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακύρωσαν την απόφαση του κ. Σκουρλέτη να ανακαλάσει την άδεια της εταιρείας στις Σκουριές.

  Σε μία προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες για την αναστολή των δραστηριοτήτων της Eldorado Gold στις Σκουριές, το υπουργείο εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο υποστηρίζει ότι η μερική παύση των εργασιών δεν έχει σχέση με τις αιτιάσεις που επικαλείται η Eldorado, αλλά με την πτώση των διεθνών τιμών των μετάλλων και παράλληλα επιτίθεται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

  «Μήπως τελικά είναι οι γενικότερες οικονομικές εξελίξεις και η πορεία των τιμών των μετάλλων που καθορίζει τη στάση της; Kαι αν είναι έτσι, γιατί μετατρέπει ένα οικονομικό ζήτημα σε πολιτικό; Μήπως γιατί στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται θεωρεί ασύμφορη μία επένδυση, που πλέον γνωρίζει ότι ελέγχεται αυστηρά με γνώμονα την πιστή τήρηση της περιαβαλλοντικής νομοθεσίας;», αναφέρει το non paper του υπουργείου. «Από την απόφαση του Οκτωβρίου περί αναστολής της ‘απόφασης Σκουρλέτη’ η εταιρεία επανεκκίνησε απρόσκοπτα τις εργασίες της στις Σκουριές και μάλιστα με εντατικοποιημένο ρυθμό», προσθέτει.

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold κ. Paul Wright σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα για την ανακοίνωση της διακοπής των εργασιών στις Σκουριές είχε δηλώσει ότι η απόφαση οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο το Δημόσιο αντιμετωπίζει την εταιρεία με τις συνεχείς καθυστερήσεις και παρεμβάσεις. Τόσο ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και ο κ. Σκουρλέτης ανακάλεσαν άδειες με αποφάσεις που στη συνέχεια ακυρώθηκαν από το ΣτΕ. Συνολικά μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει δικαιωθεί, εμμέσως ή άμεσα, από το ΣτΕ περίπου 15 φορές, μετά απο ισάριθμες προσφυγές.

  Σχετικά με την τελευταία απόφαση, το non paper επαναλαμβάνει το επιχείρημα ότι η ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε επί της ουσίας το ζήτημα, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις του Ε’ Τμήματος, με την οποία είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση.

  «Βασική αρχή της πολιτικής ηγεσίας είναι αυτή της πρόληψης και όχι της εκ των υστέρων προσπάθειας επούλωσης ζημιών, οι οποίες μπορεί να είναι και ανεπανόρθωτες», αναφέρει το σημείωμα και επιτίθεται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Ερωτήματα προκαλούνται και από τη διαπιστωμένη πρακτική της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να διατηρεί καταχωνιασμένα στα συρτάρια τα πορίσματα της αρμόδιας επιθεώρησης για σωρεία παραβάσεων», αναφέρει, ενώ σε άλλο σημείο επικαλείται άρθρο της σύμβασης ότι η εταιρεία δεν έχει καμία υποχρέωση και ευθύνη για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος σε περίπτωση αναστροφής της πώλησης.

  «Το ερώτημα για τη σκοπιμότητα της τελευταίας απόφασης της εταιρείας, η οποία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μεταθέσει τις ευθύνες της γι’ αυτή στο υπουργείο, παραμένει», επισημαίνει.

  Οσο ο κ. Σκουρλέτης συνεχίζει την κόντρα με την Eldorado, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να χαθούν πάνω από 600 θέσεις εργασίας στις Σκουριές και πάνω από 500 θέσεις στην Ολυμπιάδα, για τα οποία η εταιρεία έχει δηλώσει ότι οι εργασίες θα ανασταλούν, αν ως το τέλος Μαρτίου δεν λάβει την άδεια που αιτήθηκε τον Δεκέμβριο.

  «Μία τέτοια συμπεριφορά σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η εταιρία αξιώνει να λαμβάνει κάθε απαιτούμενη έγκριση και άδεια χωρίς τον αναγκαίο έλεγχο των τεχνικών δεδομένων, ενώ είναι γνωστό ότι ο υπουργός δεν έχει το δικαίωμα να αποφανθεί εκ των προτέρων…», απαντά το υπουργείο.

  Mανταλένας Πίου

  imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eight + 9 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.