Αλιεία και τρόποι ψαρέματος στη Βόλβη

limni-volviΟ Σοχός προμηθευόταν τα ψάρια του από τις παρακείμενες λίμνες της Βόλβης (=Μπεσικίων) και Αγίου Βασιλείου=Κορώνεια. Είδη ψαριών της Βόλβης: γριβάδι (=κιπρίνος), πρικί, τούρνα, γουλιανός, πλατάνι (=ληστί), χέλι, ιλάρι, γυφτόψαρο, τσιρόνια, λιπαριά, σίρκα, ντερέ μπαλού=(ψάρι ρέματος). Οι ψαράδες ήταν Σοχινοί και από τα γύρω χωριά.

Οι τρόποι ψαρέματος ήταν παραδοσιακοί:

* Γρίπος: Αποτελούταν από δύο βάρκες, τη μαούνα και το ψαροκάραβο. Στη μαούνα φορτωνόταν τα εργαλεία, δηλαδή ο γρίπος (=μεγάλο δίχτυ0 και έξι άτομα για να τραβάνε τα κουπιά και ο καπετάνιος στη πλώρη με το πλατσί (=μεγάλο κουπί), για να κατευθύνει τη βάρκα. Το ψαροκάραβο είχε έναν κωπηλάτη και ακολουθούσε τη μαούνα. Το ψάρεμα συνήθως γινόταν τη νύχτα. Σε καθαρά σημεία της λίμνης ήταν οι βολές (=ψαρότοποι) π.χ. Μάχος, Κυρμιτσιλύκι, Παρτσάς, Ντουτβουλουσού, Καφέ Τσινάρι, Γιόλ Μπάσι…

Ο καπετάνιος πήγαινε τους κωπηλάτες στο κατάλληλο σημείο, όπου οσμιζόταν ότι έχει ψαριά. Ο γρίπος ήταν 500 μέτρα δίχτυ και 500 μέτρα σκοινί, στο κάτω μέρος υπήρχαν βαρίδια και στο πάνω φελλούς. Αφού το έριχναν στη λίμνη, τέσσερεις από τη μία μεριά και 4 από την άλλη τραβούσαν από τη στεριά τον γρίπο ώσπου να βγει στη στεριά και έβγαζαν τα ψάρια στη μαούνα.

* Δίχτυα: Τα έριχναν το βράδυ με ψαροκάραβο και τα μάζευαν το πρωί.
* Νταιλιάνι: Κατά το Μάιο χρησιμοποιούνταν ειδικά για τις λιπαριές. Τα ψάρια φραζόταν σε ένα είδος φράχτη μέσα στη λίμνη και ήταν αδύνατο να δραπετεύσουν.
* Το αγκίστρι: συνήθως για τα χέλια.
* Το νταούλι.

Όλα τα ψάρια τρωγόταν νωπά ή παστωμένα για το χειμώνα.
Το καλοκαίρι γινόταν δύο πωλήσεις στη σκάλα. Στις 12.00 αξάν μπαλού (=βραδινή σκάλα) και μία τη μέρα.
Ο υπάλληλος της σκάλας τα έβγαζε σε δημοπρασία. Οι αγοραστές ήταν Σοχινοί ψαράδες με ένα άλογο και δύο κοφίνια. Τα πήγαιναν ως το νομό Σερρών και το Σιδηρόκαστρο μέσα από μονοπάτια, γιατί δεν υπήρχε πάγος. Για να μη βρομίσουν τα έκαναν το λεγόμενο πατσάλι (=τα έριχναν αλάτι στην κοιλιά τους). Για να είναι πιο εύκολο ένας τα έφερνε ως το Σοχό και ένας τα πήγαινε ως τις Σέρρες.

Γιώργος Αδάμου Αδαμίδης (Σόχαλης) 

http://sohalis.wordpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

two + twelve =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.