Το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων βρίσκεται στην Ελλάδα και αξίζει να το δεις! (βίντεο-φωτο)

Βρίσκεται στην είσοδο της Καστοριάς, σε ένα διώροφο κτίριο 450 τετραγωνικών μέτρων, και είναι το «καμάρι» της πόλης χαρίζοντας μοναδικές στιγμές στους επισκέπτες του.

Κατασκευάστηκε με σκοπό να σταλεί ένα ξεκάθαρο περιβαλλοντικό μήνυμα για την προστασία των υδατικών οικοσυστημάτων που μαστίζονται από την υποβάθμιση και τη ρύπανση αλλά και να αφυπνιστεί περαιτέρω η νέα γενιά για την ανάγκη διαφύλαξης των φυσικών πόρων της χώρας.

Το ενυδρείο αποτελείται από 49 αναπαραστάσεις υγρών οικοτόπων. Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα δύο μεγαλύτερα εκθέματα, της λίμνης Καστοριάς και του ποταμού Αλιάκμονα.

Η δεξαμενή που αναπαριστά τη λίμνη της δυτικής Μακεδονίας έχει έκταση 45 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η άλλη δεξαμενή, του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας, εκτείνεται σε 14 τετραγωνικά μέτρα.

Τα δικά τους μικρότερα εκθέματα κατέχουν τα λιμναία οικοσυστήματα της Πρέσπας, της Βεγορίτιδας, της Τριχωνίδας, της Κερκίνης, καθώς και της Βόλβης. Παράλληλα, υπάρχουν άλλες πέντε αυτόνομες δεξαμενές που αναπαριστούν κυρίως την ιχθυοπανίδα των ποταμών: του Αλμωπαίου στη Μακεδονία, του Αραχθου και του Λούρου της Ηπείρου, του Βουραϊκoύ στην Αχαΐα και του Γεροπόταμου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Μέσα στα ενυδρεία βρίσκονται περισσότερα από 38 είδη ενδημικών και αυτόχθονων ψαριών του γλυκού νερού, όπως οι πέστροφες, οι κυπρίνοι, οι τούρνες, οι πλατίκες και οι γουλιανοί, καθώς και άλλα υδρόβια είδη όπως οι νεροχελώνες, τα χέλια και οι σαύρες Τρίτωνες.

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει και αρκετά από τα ενδημικά είδη που κολυμπούν ανέμελα στις δεξαμενές της εγκατάστασης, όπως τo ασπρόψαρο της Ηπείρου, o λουρογοβιός, η πελοποννησιακή και η μακεδονική μπράνα, η βαλκανική μπριάνα, το τυλινάρι, ο ποταμοκέφαλος του Μοριά και της Παμβώτιδας Ιωαννίνων.

Το καμάρι του ενυδρείου, όμως, είναι ο οξύρρυγχος, που φιλοξενείται στο δικό του «διαμέρισμα». Το είδος αυτό, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ειδών, χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδύνευον. Το σπάνιο ψάρι είναι γνωστό για τα αβγά του, από τα οποία παράγεται το πανάκριβο μαύρο χαβιάρι.

Γι’ αυτό τον λόγο αλιεύεται σε μεγάλες ποσότητες χωρίς κανέναν έλεγχο, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Από τα πιο σπάνια είδη που υπάρχουν στο ενυδρείο είναι και οι πετροκαραβίδες του γλυκού νερού, που απαντώνται κυρίως στις λίμνες και στα ποτάμια των Ιωαννίνων και της Μακεδονίας. Ιδιαίτερη θέση στα εκθέματα έχει το ασημένιο χρυσόψαρο, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει το αυθεντικό χρώμα του είδους που εισήχθη για πρώτη φορά στην Πορτογαλία από τα ποτάμια της Απω Ανατολής, κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης.

Τα περισσότερα ψάρια του ενυδρείου αλιεύθηκαν με τη βοήθεια των ντόπιων επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων. Τα ενδημικά είδη αλιεύθηκαν με τις επιστημονικές υποδείξεις του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Δείτε το βίντεο:

dinfo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nineteen − 16 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.