Άμεση στήριξη του αγροτικού εισοδήματος από το δήμο Βέροιας

Προγραμματικές συμβάσεις με αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών μέσω των οποίων μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί και διατεθεί δωρεάν σε μαθητές δημοσίων σχολείων και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων.

Μια επίσκεψη στη Βέροια είναι αρκετή ώστε να αντιληφθεί κάποιος ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τον τόπο. Τα φρούτα που παράγονται στην περιοχή πέρα από το φημισμένο ροδάκινο είναι μεταξύ άλλων νεκταρίνια, βερίκοκα, ακτινίδια, δαμάσκηνα, μήλα και κεράσια με τη συνολική παραγωγή της περιοχής να αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της συνολικής εγχώριας παραγωγής φρούτων της χώρας, κατατάσσοντας τη Βέροια ανάμεσα στις πιο παραγωγικές ζώνες στην Ελλάδα.

Ωστόσο, το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσική Κυβέρνηση στις 7 Αυγούστου 2014 σε ορισμένα προϊόντα της Ε.Ε, μεταξύ των οποίων και τα οπωροκηπευτικά, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της κυριότερης αγοράς απορρόφησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Μάλιστα, τα περισσότερα από τα φρούτα της περιοχής είναι ιδιαίτερα ευπαθή και με δυνατότητα μικρού χρόνου συντήρησης. Έτσι, δεν υπήρχε άλλη διέξοδος από το να διατεθούν για χυμοποίηση, με τιμές όμως σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες των νωπών φρούτων με συνέπεια την άμεση συρρίκνωση του τοπικού αγροτικού εισοδήματος και τη διάχυτη ανασφάλεια των παραγωγών αναφορικά με το μέλλον του κλάδου για όσο διάστημα θα διαρκούσε το εμπάργκο.

Οι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη «θέσπιση συμπληρωματικών προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών» και οι αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν για το συγκεκριμένο σκοπό, έδιναν τη δυνατότητα στις αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών  να αποσύρουν ποσότητες αγροτικών προϊόντων με σκοπό τη δωρεάν διανομή σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων και να αποζημιωθούν γι’ αυτές με τιμές σημαντικά υψηλότερες των τιμών των διατιθέμενων για χυμοποίηση αφού στις ομάδες παραγωγών καταβάλλονται επίσης και τα έξοδα διαλογής και συσκευασίας.

Αξιοποιώντας την παραπάνω ευκαιρία, ο Δήμος Βέροιας προχώρησε στη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών μέσω των οποίων μέχρι σήμερα απορρόφησε και διένειμε δωρεάν σε μαθητές δημοσίων σχολείων και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων τόσο με τη μορφή νωπών φρούτων όσο και με τη μορφή χυμού.

Συγκεκριμένα, μόνο τη διετία 2015-2016, ο Δήμος Βέροιας συνέβαλε στην απορρόφηση τουλάχιστον 2.473.870,00€ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρήματα, τα οποία εισέπραξαν οι ομάδες παραγωγών, διανέμοντας τα είτε άμεσα στους παραγωγούς – μέλη τους για την εξόφληση της παραγωγής τους, είτε έμμεσα στην τοπική κοινωνία (ημερομίσθια, αγορά πρώτων υλών, μεταφορικά και ότι άλλο απαιτείται για την λειτουργία ενός διαλογητηρίου – συσκευαστηρίου).

Η διαδικασία δεν ήταν καθόλου εύκολη γιατί οι κανονισμοί της Ε.Ε. αλλά και οι σχετικές Υπουργικές αποφάσεις συνάντησαν δυσκολία εφαρμογής γύρω από τη δυνατότητα χυμοποίησης των φρούτων, πρόβλημα το οποίο ξεπεράστηκε με τις ενέργειες και την επιμονή της Δημοτικής Αρχής, με το Δήμο Βέροιας να εφαρμόζει πρώτος στην Ελλάδα τη συγκεκριμένη διαδικασία, αποτελώντας πρότυπο για όλους τους υπόλοιπους δήμους της χώρας που ασχολήθηκαν με την ίδια δράση.

Η πιο σημαντική συνεισφορά όμως της δράσης δεν ήταν τα άμεσα έσοδα των παραγωγών αλλά οι έμμεσες επιπτώσεις που είχε στη συγκράτηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα, στα νωπά αγροτικά προϊόντα σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, λόγω υπερπροσφοράς, οι τιμές πώλησης πέφτουν σε τέτοιο βαθμό που πολλές φορές δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Κατά συνέπεια, ο Δήμος Βέροιας, μέσω της δράσης, κατάφερε να συνεισφέρει σημαντικά στην απορρόφηση της πλεονάζουσας ποσότητας των αγροτικών προϊόντων, διατηρώντας παράλληλα τις τιμές πώλησής τους σε ικανοποιητικά για τους παραγωγούς επίπεδα, συνεισφορά που αν μπορούσε να αποτιμηθεί σε χρήματα θα αντιστοιχούσε σ’ ένα ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που απορροφήθηκε από την υλοποίηση του χρηματοδοτούμενου προγράμματος.

Κωνσταντίνος Χ. Βοργιαζίδης, Δήμαρχος Βέροιας

makthes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.