Ανακαινίζεται το κάμπινγκ της Ασπροβάλτας -Από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων

Την περιβαλλοντική αδειοδότηση στο κάμπινγκ της Ασπροβάλτας συνολικής δυναμικότητας 2.880 ατόμων (710 θέσεων – 2.840 ατόμων και 10 οικίσκων – 40 ατόμων), σε έκταση 250 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.) Α.Ε., θα εξετάσει στην προσεχή συνεδρίασή της η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, καθώς προτίθεται να αξιοποιήσει για την άρδευση του χώρου, που είναι κατάφυτος, νερό από τα επεξεργασμένα λύματα.

Το κάμπινγκ της Ασπροβάλτας είναι ένα από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων, όμως επί χρόνια υπολειτουργεί, κυρίως λόγω διαχείρισης, όπως τουλάχιστον λένε κάτοικοι της περιοχής. Ωστόσο, πλέον έχει περάσει στην ΕΤΑΔ και στόχος είναι η περαιτέρω αξιοποίησή του.

Το κάμπινγκ λειτουργεί εδώ και δεκαετίες και με τη σημερινή του μορφή από το 1995, ενώ η ΕΤΑΔ το λειτουργεί για περίπου 100 μέρες το χρόνο (Μάιος – Σεπτέμβριος), με σημαντική πληρότητα, όπως τονίζει.

Η δυναμικότητά του είναι συνολικά 2.880 άτομα, ενώ διαθέτει σημαντικές βοηθητικές εγκαταστάσεις 4.788,73 τ.μ. για την εξυπηρέτηση των φιλοξενούμενων. Εκτός από τους δέκα οικίσκους υπάρχουν 14 ανεξάρτητα κτήρια πλυντηρίων – WC, χώρο παροχής πρώτων βοηθειών και ιατρείο, κτήριο εισόδου υποδοχής και γραφείο διαχείρισης, σούπερ μάρκετ, υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος, αντλιοστάσιο– συνεργείο κ.ά.

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει επίσης γήπεδα αθλοπαιδιών, παιδική χαρά, χώρους στάθμευσης οχημάτων και εγκατάσταση επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων. Εντός της εγκατάστασης υπάρχει δίκτυο εσωτερικών οδών.

Στην περιβαλλοντική αδειοδότηση δεν προβλέπονται να πραγματοποιηθούν νέα έργα ή τροποποιήσεις στην υφιστάμενη εγκατάσταση. «Προβλέπεται μόνον η βελτίωση της λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση, των παραγόμενων υγρών αποβλήτων, μετά την επεξεργασία τους, και τη διάθεσή τους στο έδαφος, με σύστημα υπεδάφιου πεδίου, σε περιοχή νέας βλάστησης, απόλυτα ελεγχόμενης ως προς το είδος, τη διάταξη, την πυκνότητα φύτευσης και τον τρόπο άρδευσής της. Η βελτιστοποίηση της λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων περιλαμβάνει την εγκατάσταση συστημάτων φίλτρανσης και τη δενδροφύτευση περιοχής όπου θα διατίθενται τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα από την αντίστοιχη μονάδα της εγκατάστασης. Επίσης θα κατασκευαστεί σύστημα άρδευσης για το πότισμα των νέων δέντρων με τοποθέτηση πλαστικού ημισωλήνα στο έδαφος», σναφέρεται στη σχετική εισήγηση.

Η επάρκεια νερού ακόμη κι όταν το κάμπινγκ είναι πλήρες έχει διασφαλιστεί, όπως και η διαχείριση των λυμάτων και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Με τις εργασίες που θα γίνουν πλέον ένα μέρος των επεξεργασμένων λυμάτων στο βιολογικό καθαρισμό που διαθέτει το κάμπινγκ θα πηγαίνει για άρδευση του πρασίνου, που καταλαμβάνει μεγάλη έκταση του χώρου, καθώς είναι κατάφυτος.

Σε αυτοψία που έγινε στο κάμπινγκ διαπιστώθηκε ότι γίνονται εργασίες συντήρησης, πολλά κτήρια έχουν ως δομικό υλικό τον αμίαντο, ενώ από το βιολογικό καθαρισμό -σύμφωνα με τον υπεύθυνο- δεν γίνεται πλέον διάθεση επεξεργασμένων λυμάτων στη θάλασσα.

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 + sixteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.