Ανακοίνωση ΟΚΠΑΠ δήμου Βόλβης: Περιστατικά εξαπάτησης ηλικιωμένων ατόμων

eksapatisiΣας γνωρίζουμε ότι κατόπιν ενημέρωσης που είχε ο Ο.Κ.Π.Α.Π Δήμου Βόλβης από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σε αρκετές Υπηρεσίες της επικράτειας έχουν καταγγελθεί περιστατικά εξαπάτησης ηλικιωμένων ατόμων που λαμβάνουν χώρα κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης .

Ειδικότερα οι δράστες βάσει του οργανωμένου τους σχεδίου επιλέγουν ως θύματά τους αποκλειστικά ηλικιωμένα – υπέργηρα άτομα και προβαίνουν συνήθως τις πρωινές και απογευματινές ώρες σε τηλεφωνικές κλήσεις στις οικίες τους προσποιούμενοι ότι τηλεφωνούν είτε ως ιατροί από νοσοκομείο στο οποίο δήθεν έχουν μεταφερθεί συγγενικά τους πρόσωπα (κυρίως κάποιο τέκνο τους ) με σοβαρό ξαφνικό πρόβλημα υγείας, για το οποίο απαιτείτε άμεσα εγχείρηση, είτε ως δικηγόροι που εκπροσωπούν συγγενικό τους πρόσωπο το οποίο προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα και κρατείται σε αστυνομικό κατάστημα. Μάλιστα προτρέπουν το θύμα να μην διακόψει την τηλεφωνική κλήση με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτη η πραγματοποίηση οποιασδήποτε επικοινωνίας του θύματος με συγγενικό ή φίλο προσκείμενο πρόσωπο για βοήθεια.

Με τον τρόπο αυτό ένεκα της συναισθηματικής φόρτισης που προκαλούν, το θύμα καταβάλλει μεγάλα χρηματικά ποσά και τιμαλφή σε δράστη που τους επισκέπτεται στην οικία τους, ως απεσταλμένος του θεράποντος ιατρού ή του δικηγόρου εκπροσώπησης.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε να είστε προσεκτικοί για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο.Κ.Π.Α.Π

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΤΟΙΤΣΑΣ

Ειδικές συμβουλές για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:

 • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
 • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
 • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
 • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

8 + thirteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.