Απάντηση για την αποβολή μαθητή

leonardo7Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης απαντά στα δημοσιεύματα που αναρτήθηκαν πρόσφατα στο Διαδίκτυο και αφορούν αποβολή μαθητή

Χθες το βράδυ αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο μια ανακοίνωση που αφορά την επιβολή πειθαρχικής κύρωσης σε μαθητή του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης.

Το Διαδίκτυο προσφέρει τη δυνατότητα, σ’ όποιον έχει πρόσβαση σ’ αυτό και τις σχετικές γνώσεις να αναρτήσει και να εκθέσει τις απόψεις και τις ιδέες του. Αυτό αποτελεί ένα από τα θετικότερα χαρακτηριστικά του Διαδικτύου, γεγονός που το έχει καταστήσει τόσο δημοφιλές μεταξύ των πολιτών και ιδίως των νέων.

Μεταξύ όμως των πληροφοριών και ειδήσεων που «ανεβαίνουν»  στο Διαδίκτυο συναντά κανείς και κακόβουλες αναρτήσεις που στοχεύουν στην παραπληροφόρηση, στην προπαγάνδα, στην προώθηση ιδεολογικών στερεοτύπων, στην στόχευση προσώπων ή ομάδων ατόμων με αβάσιμες και ανυπόστατες κατηγορίες κ.α.

Ως τέτοιου τύπου μπορεί μόνο να χαρακτηρισθεί η εν λόγω ανάρτηση του μαθητή. Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής:

Η τριήμερη αποβολή που επιβλήθηκε στο μαθητή (σημειωτέον ότι ο μαθητής είναι ενήλικας) αφορά επανειλημμένες πράξεις και ενέργειές του που αντιβαίνουν στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του σχολείου.

Η ποινή επιβλήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του νόμου και ουδεμία σχέση έχει με την αξίωση του μαθητή και μελών του 15μελούς για καθημερινή έπαρση της σημαίας και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η σημαία του σχολείου είναι μονίμως αναρτημένη σε κεντρικό σημείο του διδακτηρίου, ο Εθνικός Ύμνος τραγουδιέται από την εκπαιδευτική κοινότητα στις Εθνικές Γιορτές – Επετείους και όποτε το κρίνει σκόπιμο ο Σύλλογος Διδασκόντων (όπως ακριβώς προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία).

Η ατυχής αναφορά σε νόμο του δημοσιεύματος είναι λανθασμένη διότι παραπέμπει σε νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσον αφορά το θέμα της καθημερινής έπαρσης της σημαίας, αναφέρθηκε στα μέλη του 15μελούς και στους υπόλοιπους μαθητές ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες των μαθητικών κοινοτήτων, όπως αυτές καθορίζονται σαφώς στον κανονισμό λειτουργίας τους.

Παρ’ όλα αυτά, δόθηκε στους μαθητές η προβλεπόμενη από τον κανονισμό μαθητικών κοινοτήτων διδακτική ώρα για τις Μαθητικές Συνελεύσεις των Τμημάτων, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, για να συζητήσουν το θέμα, να καταλήξουν σε κάποιο ψήφισμα-απόφαση, το οποίο θα μπορούσε να προωθηθεί ως αίτημα σε ανώτερες Διοικητικές Δομές (Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, Περιφέρεια, Υπουργείο Παιδείας).

Σε κάθε περίπτωση, ο Διευθυντής του Σχολείου δε λειτουργεί και δεν αποφασίζει μόνος του. Κυρίαρχο όργανο διοίκησης του σχολείου είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων ο οποίος λειτουργώντας με συλλογικό, δημοκρατικό και ελεύθερο πνεύμα και αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Κοινωνία και οικογένεια προσπαθεί να βοηθήσει τους μαθητές να γίνουν ελεύθεροι, υπεύθυνοι και δημοκρατικοί πολίτες μέσα από την ενεργό συμμετοχή και τη γνώση.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης

Σημείωση volvipress.gr Διευθυντής της Σχολικής μονάδας είναι από το 2010 ο κ. Τσερμπάκ Κύριλλος ο οποίος εμφανίζεται πρώτος αριστερά στην παραπάνω εικόνα. Κάποιοι λένε πως η φωτογραφία είναι από το σχολείο της Κατερίνης αλλά εμείς την ανακαλύψαμε στο antipliroforisi.blogspot.gr/ το οποίο σχολιάζει πως “Ούτε ένας γονιός δεν έπρεπε να στείλει το παιδί του σε Σχολείο με ΟΘΩΜΑΝΟ Διευθυντή!”

Δεν πιστεύουμε πως είναι από το σχολείο της Κατερίνης η φωτογραφία γιατί ψηλά φαίνεται ο Κεμάλ Ατατούρκ. Προφανώς είναι από κάποιο σχολείο της Θράκης.

Γεγονός πάντως είναι, όπως φαίνεται από την παραπάνω ανακοίνωση διάψευσης πως όντως ο μαθητής ζήτησε την καθημερινή έπαρση της σημαίας και οι δάσκαλοι το αρνήθηκαν με την δικαιολογία πως δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες των μαθητικών κοινοτήτων κάτι τέτοιο.

Μάλλον αυτή η ιστορία θα έχει και συνέχεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three − 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.