Απελπιστική είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Νέας Μαδύτου

kentro-ygeiasΔελτίο τύπου –  Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για τις σοβαρές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της Μακεδονίας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Για άλλο ένα καλοκαίρι, το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας λόγω της τουριστικής κίνησης. Οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, συγκεκριμένες ειδικότητες αλλά και σε υποδομές οξύνονται ακόμα περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδίως στη Μακεδονία που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, με επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ειδικότερα, στο Κέντρο Υγείας της Νέας Μηχανιώνας, όπου το καλοκαίρι ο πληθυσμός σχεδόν διπλασιάζεται, έχουν απομείνει 8 γενικοί γιατροί και δύο αποσπασμένοι (από 17 παλαιότερα) , 4 στο ΚΥ Μηχανιώνας και από 2 γενικοί ιατροί στα Περιφερειακά Ιατρεία Περαίας, Επανομής και Νέων Επιβατών. Η ημερήσια κίνηση στα τακτικά ιατρεία είναι 30 περίπου ασθενείς, στην εφημερία όμως μπορεί να φτάσουν και τους 100. Απουσιάζουν σημαντικές ειδικότητες, όπως παιδίατροι, μετά και την πρόσφατη συνταξιοδότηση της τελευταίας, ενώ οι νοσηλεύτριες είναι μόλις 11. Οι ανάγκες καλύπτονται οριακά με επισκέπτες ιατρούς ειδικοτήτων, π.χ. ακτινολόγος που έρχεται δύο φορές την εβδομάδα από τον Άγιο Παύλο.

Πρόβλημα υπάρχει και με τα ασθενοφόρα, αφού το μοναδικό ασθενοφόρο του ΚΥ έχει μεταφερθεί στο ΕΚΑΒ, το οποίο έχει βάση στην Περαία αλλά η αλλαγή βάρδιας γίνεται στον Άγιο Παύλο, με αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις. Οι ανάγκες καλύπτονται με ένα παλιό ασθενοφόρο που δάνεισε το ΕΚΑΒ, το οποίο εξυπηρετεί και το ΚΥ Μηχανιώνας και το ΚΥ Θέρμης.

Εξίσου απελπιστική είναι η κατάσταση και στο Κέντρο Υγείας Νέας Μαδύτου, το οποίο εξυπηρετεί περίπου 40.000 κατοίκους το χειμώνα που εκτοξεύονται στους 120.000 το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή, υπηρετεί από ένας γενικός γιατρός στα Π.Ι. Σταυρού, Ασπροβάλτας και Βρασνών. Και εδώ οι ανάγκες καλύπτονται με επισκέπτες γιατρούς, όπως καρδιολόγος και ακτινολόγος, που έρχονται κάθε εβδομάδα, καθώς και ψυχίατρος, οφθαλμίατρος και χειρουργός, οι οποίοι έρχονται κάθε δεκαπέντε ημέρες. Παραμένει δε και φέτος το πρόβλημα του μικροβιολογικού εργαστηρίου που ουσιαστικά δεν λειτουργεί, αφού δεν υπάρχει ούτε μικροβιολόγος, ούτε παρασκευάστρια, ενώ οι αιμοληψίες γίνονται από παρασκευάστρια που έρχεται από το ΑΧΕΠΑ μία φορά την εβδομάδα. Τέλος, δεν μπορούν να γίνουν προγεννητικοί έλεγχοι και τεστ ΠΑΠ αφού έχουν πια συνταξιοδοτηθεί και οι δύο μαίες που υπηρετούσαν.

Η δραματική κατάσταση των Κέντρων Υγείας, όπως την περιγράφουν οι ίδιοι οι γιατροί και το προσωπικό, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και επιβάλει την άμεση λήψη μέτρων για την επαρκή στελέχωση των ΚΥ ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των κατοίκων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση αντιμετώπιση των ανωτέρω ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να καλύπτονται ικανοποιητικά οι ανάγκες για ποιοτική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των κατοίκων αλλά και των τουριστών;

Κατερίνα Δ. Μάρκου

Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
Γραφείο Αθήνας: Βουλής 4 10562 Αθήνα γρ. 510
Τηλ: 210 3706341 – 6141 Φαξ: 210 3706541
Γραφείο Θεσσαλονίκης: Πολυτεχνείου 37 54626 Θεσσαλονίκη 2ος όροφος
Τηλ: 2310 551346 Φαξ: 2310 556834

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10 − 6 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.