Απόφαση του δήμου Βόλβης για επιβολή ανταποδοτικού τέλους δεσποζόμενων ζώων

simansiΕνδιαφέρον παρουσιάζει το ένατο από τα δέκα θέματα που θα συζητηθούν στο ΔΣ του δήμου Βόλβης την 21η του μηνός Ιουνίου του έτους 2016, ημέρα Τρίτη και ώρα 8.00 μ.μ. Πρόκειται για το θέμα με τίτλο: Επιβολή ανταποδοτικού τέλους δεσποζόμενων ζώων και καθορισμός του τέλους αυτού.

Πριν λίγες μέρες η Αντιδήμαρχος του δήμου Βόλβης κ. Βασιλειάδου Άννα, καλούσε τους δημότες ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να προβούν σε σήμανση και καταγραφή των κατοικίδιων ζώων τους στους ιδιώτες κτηνιάτρους της περιοχής μας (δείτε σχετικά ΕΔΩ)

Γιατί αυτή η απόφαση;

Με εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε στους Δήμους της χώρας το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει ότι έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία η διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα σήμανσης ζώων και ιδιοκτητών τους…

Σημειωτέον ότι πολλοί Δήμοι, έχουν ζητήσει από τους δημότες τους που έχουν ζώο συντροφιάς να αποστείλουν τα στοιχεία καταγραφής του ζώου που έχουν στην κατοχή τους στον Δήμο, προκειμένου να υπάρχει αρχείο.

Όπως αναφέρεται στην ίδια εγκύκλιο, κάθε Δήμος καλείται να αποφασίσει -με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- αν θα επιβάλει ανταποδοτικό τέλος ύψους έως τρία ευρώ για κάθε σημαινόμενο ζώο, δεδομένου ότι από το νόμο η επιβολή του είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική. Αυτό το ανταποδοτικό τέλος αποδίδεται στον οικείο ΟΤΑ από τον κτηνίατρο που διενεργεί την πράξη σήμανσης και καταγραφής. Το υπουργείο ζητεί να ενημερωθεί από κάθε Δήμο ξεχωριστά για την επιβολή του τέλους.

Πολλά Δημοτικά Συμβούλια Δήμων που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω του αυξημένου πληθυσμού αδέσποτων στις περιοχές τους, έχουν προχωρήσει στην έκδοση αποφάσεων για την επιβολή του ανταποδοτικού τέλους προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και λειτουργία των υποδομών των οικείων Δήμων που σχετίζονται με τη διαχείριση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων.

Το άδικο στην όλη υπόθεση είναι ότι με το τέλος επιφορτίζονται μόνο οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και όχι όλοι οι δημότες. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις η επιβολή του μέτρου ίσως να αποθαρρύνει κάποιους ιδιοκτήτες από το να προχωρήσουν στη σήμανση των ζώων τους.

Από την άλλη τα αδέσποτα δεν ξεφύτρωσαν από το πουθενά, αλλά το όλο φαινόμενο προήλθε από την αμέλεια ή αδιαφορία κάποιων που τα είχαν στην ιδιοκτησία τους και κάποια στιγμή τα βαρέθηκαν ή απλά τα άφησαν στην τύχη τους ή δεν έλαβαν μέτρα ώστε να μην αυξηθούν οι γέννες αδέσποτων αφήνοντας τα ζώα τους να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα.

Επιπλέον ας μην ξεχνάμε ότι τα κρατικά κονδύλια προς τους Δήμους για τα προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία στην αποτελεσματική υλοποίησή τους. Επομένως ίσως αυτό το μέτρο να αποτελέσει μια κάποια μικρή οικονομική ενίσχυση για τους Δήμους.

Τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

1. Απόφαση Δ.Σ. περί παραχώρησης δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού στην Ανώνυμη Εταιρία υπό την επωνυμία «Επενδυτική Δήμου Βόλβης Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία»

2. ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 99 ΤΟΥ Ν.3852/10, μεταξύ της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Μ.Ε.Θ.) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.) και του Δήμου Βόλβης (Δ.Β.) για την εγκατάσταση συντήρηση και χρήση της βοηθητικής διάταξης “SEATRAC” για την πρόσβαση ΑΜΕΑ στην παραλία των Νέων Βρασνών του Δήμου Βόλβης

3. Έγκριση Κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και κανονισμού λειτουργίας οδού Στρυμονικού κόλπου παραλίας Βρασνών.

4. Εκμίσθωση Δημοτικών ακινήτων.

5. Αίτημα πολίτη για οικονομική ενίσχυση .

6. Λήψη προκαταρκτικής απόφασης για τη μείωση δημοτικών τελών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

7. Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις για κάλυψη αναγκών υπηρεσίας καθαριότητας και πολιτικής Προστασίας Δήμου Βόλβης, έτους 2016.

8. Καθορισμός τέλους υπηρεσιών διαφημιστικού χώρου στο περιοδικό “Βόλβη”.

9. Επιβολή ανταποδοτικού τέλους δεσποζόμενων ζώων και καθορισμός του τέλους αυτού.

10. Αναμορφώσεις προϋπολογισμού Δήμου Βόλβης, έτους 2016.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

16 − 10 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.