Αρχίζει η εφαρμογή του «Ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο Δήμο Βόλβης»

Μέσα στον Ιούλιο αρχίζει η εφαρμογή του «Ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο Δήμο Βόλβης», με την τοποθέτηση των πρώτων κάδων ανακύκλωσης απορριμμάτων.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός δικτύου κάδων ανακύκλωσης τεσσάρων ρευμάτων και ενός επιπλέον κάδου για ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Η Διαλογή θα γίνεται απευθείας στην Πηγή από τους δημότες, που θα μπορούν να εναποθέσουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στους αντίστοιχους κάδους:

χαρτί και χάρτινες συσκευασίες στον Κίτρινο κάδο,

πλαστικές συσκευασίες στον Κόκκινο κάδο,

μεταλλικές συσκευασίες στον Μπλε κάδο,

γυάλινες συσκευασίες στον Πορτοκαλί κάδο,

ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές στον Λευκό Κάδο

Τα συλλεγόμενα ανακυκλώσιμα υλικά θα προωθούνται στη συνέχεια στους ανακυκλωτές των υλικών αυτών και η διαχείριση αυτή θα επιφέρει επιπλέον έσοδα για το Δήμο.

Παράλληλα, προωθείται η υλοποίηση του σχεδίου για την «Αειφόρα Διαχείριση Αποβλήτων στο Δήμο Βόλβης – Σενάριο Μηδενικών Αποβλήτων», που ολοκληρώνει τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση των απορριμμάτων. Στο πλαίσιο του, προβλέπεται η λειτουργία δυο μονάδων, παραγωγής βιοαερίου και βιομάζας. Ειδικότερα, από τον Οκτώβριο του 2016, έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις για την ανάπτυξη μίας μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Βιοαερίου 150 KW και μίας μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Βιομάζας 499 KW.

Η μονάδα Βιοαερίου θα αξιοποιεί πλήρως ως πρώτη ύλη τα βιοαπόβλητα του Δήμου και η μονάδα βιομάζας θα επεξεργάζεται τα πράσινα απόβλητα από κλαδέματα και αποψιλώσεις του Δήμου. Από τη λειτουργία τους, αφενός θα παράγεται ενέργεια η οποία είτε θα πωλείται στο δίκτυο, είτε θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζεστού νερού για τη θέρμανση δημοτικών κτιρίων και θερμοκηπίων, αφετέρου θα προκύπτει άριστης ποιότητας εδαφοβελτιωτικό, το οποίο πρόκειται να εναποτίθενται σε δημοτικούς χώρους πρασίνου.

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας:

«Εγκαινιάζουμε μια νέα ολοκληρωμένη πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων, τα οποία όχι μόνο θα αξιοποιούνται ως χρήσιμη πρώτη ύλη προς όφελος των δημοτών του, αλλά και θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα. Το μεγαλύτερο όμως όφελος, θα είναι η δημιουργία οικολογικής συνείδησης, ώστε να μειωθεί γενικότερα η παραγόμενη ποσότητα οικιακών απορριμμάτων. Όλη αυτή η προσπάθεια είναι προϊόν οργανωμένου σχεδιασμού, που προέκυψε μετά από πλήρη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και την αναζήτηση των βέλτιστων λύσεων. Διαβεβαιώνουμε τους δημότες, ότι μένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, να δημιουργήσουμε ένα δήμο-πρότυπο στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων».

Σημειώνεται, ότι ο «Ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο Δήμο Βόλβης» (Integrated strategic waste management planning in Volvi Municipality) και η «Αειφόρα Διαχείριση Αποβλήτων στο Δήμο Βόλβης – Σενάριο Μηδενικών Αποβλήτων» (Sustainable WasteManagement in Volvi Municipality – Zero Waste Scenario), παρουσιάστηκαν στο 5ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιώσιμη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή φορέων από περίπου 100 χώρες.

dimosvolvis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × five =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.